Kvóták

Rogán: Nem Brüsszel, hanem a magyarok döntenek kvótáról

2016. május 3. 13:30
Szeptemberben vagy október első napjaiban megtarthatják a kvótareferendumot Rogán Antal szerint, aki elmondta: a baloldal megadná a kényszerbetelepítés jogát Brüsszelnek. A KDNP üdvözölte a Kúria döntését. A Jobbik eközben alkotmányos szinten utasítaná el a kötelező migránskvótát.

A kormány álláspontja szerint Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján a Kúria keddi döntésére reagálva, amely alapján lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében.

Rogán Antal közölte: az Országgyűlés akár már a jövő héten határozhat a népszavazás elrendeléséről és a szükséges anyagi források biztosításáról is. Ennek érdekében egyeztetést kezdeményeznek a Ház és a frakciók vezetésével. A miniszter szerint előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet megtartani a referendumot, amelynek időpontját Áder János köztársasági elnök tűzi majd ki.

A szocialisták és a liberálisok Brüsszelnek próbálnak időt nyerni

A tárcavezető azt is mondta, hogy a kormány népszavazási kezdeményezését a Kúrián megtámadó szocialisták és liberálisok – például Szanyi Tibor MSZP-s és Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő, valamint a Magyar Liberális Párt – „ma is bevándorláspárti álláspontot képviselnek”, „csak Brüsszel számára próbálták az időt húzni”.

„Ha a szocialistákon és a liberálisokon múlna, megadnák a kényszerbetelepítés jogát Brüsszelnek” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a Kúria azonban nem fogadta el az álláspontjukat. A kényszerbetelepítés ügye nemzeti szuverenitási kérdés, „ha Brüsszel kényszerbetelepítést akar, akkor erről a nemzeteknek kell döntést hozni” – ismertette a kormány véleményét.

Mihamarabb meg kell tartani a népszavazást

Rogán Antal hozzátette: a mostani közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar polgárok minimum kétharmada, de inkább 70 százaléka gondolja úgy, hogy helyes egy ilyen népszavazás, és szeretné azon elmondani a véleményét.

Szavai szerint B„rüsszelben „egyre őrültebb javaslatok látnak napvilágot”, egyáltalán nem adták fel a kényszerbetelepítés ügyét, „mindössze az angliai népszavazást várják meg, és azt követően ez a terv gyorsan az európai uniós intézmények asztalára fog kerülni”„Ezért a magyarországi referendumot mihamarabb meg kell tartani” – jelentette ki, hozzátéve, a kormány arra fogja kérni az embereket, hogy tegyék világossá: csak a magyarok dönthetnek arról, kiket fogadunk be az országba és kiket nem.

Megjegyezte, szerinte „nem is a részvétel a legfontosabb, hanem az, hogy a magyar emberek hogyan fognak erről a kérdésről dönteni”.

Matolcsy jó jegybankelnök, az alapítványok vagyona pedig talán nőtt is

Arra a kérdésre, felmerült-e esetleg, hogy „bevárják” az ellenzék népszavazási kezdeményezését, és azzal együtt írják ki a referendumot, Rogán Antal azt felelte: amiben az MSZP ma aláírásokat gyűjt, az „finoman szólva nevetséges”.

A jegybanki alapítványokkal kapcsolatos kérdésre a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt válaszolta: Matolcsy Györgyöt sokan azért támadják, mert sikeres jegybankelnök, s a tevékenysége az ország javát szolgálja. Az ő munkájának az eredménye, hogy a korábban veszteségeket termelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma nyereséges – mondta, azt is Matolcsy György munkájának eredményei közé sorolva, hogy a magyar gazdaság ma úgy nő, hogy közben alacsony az infláció.

Az alapítványok vagyonáról szólva megjegyezte: az nem lett kisebb, sőt talán még nőtt is. Hozzátette, egyetért azokkal az alapítványi célkitűzésekkel is, amelyek oktatástámogatásra, ösztöndíjak biztosítására vagy éppen könyvkiadásra vonatkoznak.

A KDNP üdvözli a Kúria döntését a kvótáról szóló népszavazás ügyében

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a Kúria döntését, amely elutasítva a kifogásokat zöld utat engedélyezett a betelepítési kvótáról szóló népszavazásnak. A kisebbik kormánypárt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a bevándorlás olyan méreteket öltött az elmúlt időszakban, ami, ha ellenőrizetlenül és korlátok nélkül történik, „átalakítja kultúránkat, megváltoztatja azt az Európát, amelyért felelősek vagyunk, és aminek szellemi javait őriznünk kell”. Hangsúlyozták, rendkívül fontos, hogy ebben a Magyarország hosszú távú jövőjét befolyásoló kérdésben megismerjék a magyar lakosok véleményét.

A KDNP álláspontja világos: nem engedhető meg, hogy külső, brüsszeli nyomásra migránsok szervezett letelepítésére kerüljön sor Magyarországon – írták, hozzátéve: azt vallják, minden nép maga dönthesse el, akarja-e nagy létszámú, alkalmazkodni nem tudó és akaró csoportok betelepítését az országába. Ennek végleges tisztázására lesz megfelelő eszköz és üzenet a népszavazás – rögzítették.

Jobbik: Az alaptörvényben kell elutasítani a kvótákat

A Jobbik szerint referendum helyett az alaptörvényben kell rögzíteni a kötelező betelepítési kvóták elutasítását. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke azzal érvelt keddi közleményében a törvénymódosítás mellett, hogy az nem kerül milliárdokba, kiküszöböli az érvénytelenségi vagy eredménytelenségi feltételt és a legmagasabb jogi szinten garantálná a betelepítés elutasítását. Hozzátette, hogy pártja biztosítaná a kétharmados többséget egy ilyen előterjesztéshez.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy a népszavazást – korábbi kezdeményezésük nyomán – már meg lehetett volna tartani, most viszont fennáll a veszélye annak, hogy az unió még a hazai népszavazási folyamat vége előtt döntést hoz a kvótákról.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés