Egyetért-e ön azzal... de mivel is?

2016. május 4. 19:32

Bakó Bea
MNO
Vagyis totális parasztvakítás, hogy a kormány azt sugallja: a magyar népszavazás keresztbe tehet az uniós migránskvótának. Annak legfeljebb egy EU-s szintű népszavazás tehetne keresztbe, de ilyen sajnos egyelőre nem létezik.

„Nyilván az Orbán-kormány magától se szavazna meg egy ilyen rendszert, tehát nincs szüksége rá, hogy népszavazáson erre kötelezzék a választók. (Persze politikailag hasznos ütőkártya egy számukra kedvező népszavazási eredménnyel villogni Brüsszel felé.) A magyar választópolgárok népszavazáson hozott döntése viszont értelemszerűen legfeljebb csak a magyar parlamentet és rajta keresztül a magyar kormányt kötheti – abba viszont már nem lehet beleszólásunk, hogy hogyan szavaz a Tanácsban a német, az olasz, a belga vagy az angol kormány. Persze nem hangzana olyan ütősen az a kérdés, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy a parlament kötelezze a kormányt, hogy a Tanácsban ne szavazza meg a kötelező uniós migránselosztási rendszert?

Összuniós döntéseket (legalábbis a rendes jogalkotás folyamatában) mindenesetre nem tud egyetlen tagállamban hozott népszavazás megvétózni – sem előre, sem utólag. Az már más tészta (de ritkább eset), ha egyhangúságot igénylő döntésekről vagy az EU által kötött nemzetközi szerződésekről van szó. Egy-egy tagállami népszavazás ilyenkor is csak a saját parlamentjét vagy kormányát köti (már ha köti), de adott esetben ennek nagyobb súlya lehet. Példaként lehet említeni a nemrég lezajlott holland népszavazást, amelyen a szavazók többsége – bár csak véleménynyilvánító jelleggel – nemet mondott az EU és Ukrajna közti társulási szerződés ratifikálására. Azonban az uniós jogszabályok túlnyomó része – az úgynevezett másodlagos jog, amibe a migránskvótáról szóló tanácsi határozat is tartozik – nem szorul a tagállami parlamentek ratifikációjára, és nem is kell hozzájuk minden tagállam kormányának egyetértése a Tanácsban.

Vagyis totális parasztvakítás, hogy a kormány azt sugallja: a magyar népszavazás keresztbe tehet az uniós migránskvótának. Annak legfeljebb egy EU-s szintű népszavazás tehetne keresztbe, de ilyen sajnos egyelőre nem létezik.

Vagy az, ha a magyar polgárok hülyítése helyett a kormány minél több más tagállam kormányát meggyőzné, hogy szavazzanak nemmel egy ilyen kvóta-szabályra a Tanácsban. A kormány népszavazási kérdése azt üzeni a magyar polgároknak, hogy ők egyedül megfúrhatják az egész EU-s migránskvótát: ez a felvetés pedig így nemcsak hogy nem egyértelmű, de egyenesen félrevezető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

." Persze nem hangzana olyan ütősen az a kérdés, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy a parlament kötelezze a kormányt, hogy a Tanácsban ne szavazza meg a kötelező uniós migránselosztási rendszert?"

Beácska!
Mit tetszik gondolni, mi történne ha a Fidesz megszavazná?
Na, ugye!
Az egy dolog, hogy Ön mit gondol, az meg egy másik dolog, hogy nem csak a magyar kormány fogja megvétózni.

Nekem tetszik a humorod...

Kedves Bea !
1. Hogy Önnek mint "sugall" az Orbán-féle népszavazás , az Önön mint értelmezőn múlik . Már a "sugallat" szó is vitatható .
2.Számomra ugyanis semmit sem "sugall" , hanem nagyonis konkrétan azt mondja , amit Orbán folyamatosan hangoztat - nagyon helyesen - , hogy az EU-ban sem történhet jog-ellenesen . Ennek a jogi megközelítésnek a keretében lehet értelmesen felfogni a népszavazás jelentőségét .
3. Szerintem mindenki jól teszi , ha az összetett , sokféle síkon és szinten zajló jogi-politikai harc összefüggésébe helyezi a népszavazás-kérdést , s nem redukálja , elszigetelt módon valamiféle ködös "sugallattá" .

Válaszok:
péterx | 2016. május 4. 21:20

Kiegészítés a 4. sorban:semmi sem

1. Most más a téma .
2. Amúgy : minden demokratikus politikai történés - pl. törvények megszavazása , módosítása - alkotmányos keretben , a konkrét parlamenti erőviszonyok alapján zajlik .

Csak egy bolsevik luvnya ellenezhet egy ilyen népszavazást. Akik a néptől eleve féltek.
A nép leszavaztatásának jelentése van a határon kívülre is. Ahogy a brit Brexitnek is lesz.

A gond az, hogy MINDEN amit Orbánék csinálnak, ugyanolyan taktikai manőver és figyelemelterelés mint a kvótaszavazás. Eközben a tőke menekül tőlünk, a lakosság dráma miértékben szegényedik, a kormánypártok emberei pedig nagyüzemi módszerekkel síbolják el azokat a pénzeket, amelyeket az ország felzárkóztatására ad az EU.

Parasztvakítás az, hogy szegény országokkal fizettetnék meg szolidaritási hozzájárulás címén a gazdagabbak számára történő migráns munkaerő képzés költségeit.

T. Bakó Beáta talán először azt kellene tisztázni, hogy a bevándorlók befogadásával kapcsolatban mely ratifikált EU-s jogszabály rendelkezik és miképpen. Ezután annak vizsgálata, hogy ezekből a jogszabályok mi az ami következik. Másként fogalmazva megállapítható e, hogy a befogadás az EU hatáskörébe, vagy a tagországok hatáskörébe tartozik. Amennyiben a tagországok hatáskörébe tartozik akkor az ET nem hozhat mind a 28 tagállamra vonatkozó határozattatot. Amennyiben mégis ilyent akar hozni, akkor a ratifikált törvényt/törvényeket is módosítani kell. Ez padig csak akkor léphet hatályba, ha a tagországok a módosítást ratifikálják. A ratifikálást viszont az Országgyűlésben történik.

Más probléma is van. Ez pedig nem más, mint Merkel és az EU vezetésének a hozzáállása, amely elindította a tömegeket és Németország ellenőrzés nélkül fogadta őket, megszegve ezzel a schengeni megállapodást. Ebből fakad az egész probléma és ezt most úgy akarják korrigálni, hogy a „fejetlenség” terheit a tagállamokra rakják.

Mindent figyelembe véve, szerintem a témában a döntő szót az Európa Bíróság fogja kimondani. Így az Ön írása is csak egy vélemény.

En akkor meg kiskoru leven nem szavazhattam de bizony ellene voltam!

Meggyőző részvétel mellett nem becsülném le a demonstráció kinti-benti erejét.

Itt most azoknak, akik nem akarnak, igen, precedens formájában sem, a már megismert népvándorlókból lehetőleg senkit kötelező befogadottként látni, el kell menni és szavazni.

Magyarország határain kívül számos magyar él, nehezebb körülmények között, mint itt élhetne, nekik VAN itt helyük.

MandinerBea!

A február 24-én a kormány által a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) benyújtott kérdés a következő:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

MandinerBea úgy címezi sunyi írását hogy

"Egyetért-e ön azzal... de mivel is?" .


Borítékolható a Beácskának-nekirontás ha az alábbiban megvilágított tények helyett ennyire inkorrekten "idézi" / fogalmazza az alapkérdést is Beácska:

A február 24-én a kormány által a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) benyújtott kérdés a következő:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Nem ellentétes az Alaptörvénnyel. Az alaptörvényben még csak árutalással sem szerepel a kvóta.
BB sem erre hivatkozik, mivel ha ezt tenné, akkor a Kúria döntését kellene cáfolnia.

Én olyant nem állítottam, hogy jobban tudom, mint a szerző. A véleményem írtam és kérdéseket vetettem fel. Az EB pedig el fogja dönteni, hogy kvóta témában kinek van igaza. Brüsszelnek, vagy a bírósági eljárást kezdeményezőknek. Így ajánlom, hogy nyugodjál le, mert tenálad sincs a mindentudás köve, ahogy BB-nél se és nálam sem.

Milyen jogszabályok, amelyek az alaptörvényt sértik kvóta témában? Ilyenről nincs szó.
Ezt a brüsszeli vezetés is nagyon jól tudja, ezért próbálkozik különböző manőverekkel. Hol rábeszéléssel, hol fenyegetésekkel, hol szankciókkal. Ha igazuk lenne, akkor már régen életbe léptetnék. Nem léptetitek életbe, mert tartanak, hogy az EB elmeszeli és ez hatalmas bukta lenne számukra.

Nem kedves fórumtársam. A te problémád az, hogy elkönyveltél, mint Fideszest, sőt mint fizetett lommentekő Fideszest. Ez a valóságban pedig nem igaz. Semmilyen kapcsolatom sincs a Fidesszel, legfeljebb néhány Fideszes barátom, ismerősöm van. Ilyenek más pártokból is vannak.

Igen. Amivel nem értek egyet, amiben más a vélemény vitába bocsátkozom. Ennek során nemcsak állításokat teszek, hanem érvelek is. Most is ezt tettem. Leírtam, hogy a véleményem kialakításánál honnan indultam. Amit visszaidézel ezt tartalmazza.
Bakó Bea viszont egy közbülső részről indul el és azt próbálja bizonygatni, hogy a kvóta témában hozott brüsszeli határozat szerződés, mégpedig nemzetközi szerződés. Ez azonban nem valós állítás. Arról is írtam miért nem. Márpedig, ha nem nemzetközi szerződés akkor az Alaptörvény nem tiltja a témában a népszavazást.
Visszatérve. Ezek után azt kellene bebizonyítani, hogy az EU Alapítói Okiratával, a társulási szerződéssel és egyéb uniós jogszabályokkal összhangban van e BB által vitatott kvótaszabály. Szerintem NEM.
Erre írtam, hogy a döntést majd az EB fogja meghozni.

"Bakó Bea leírja, hogy egy Európa Tanács határozatról van szó. Ezzel kapcsolatban az alaptörvény értelmében nem lehet(ne) népszavazást tartani."

Ja! Leírja. Csakhogy a határozat nem nemzetközi szerződés. Jogilag sem. Innentől kezdve pedig nincs értelmetlen azt állítani, hogy sérti az Alaptörvényben írtakat, mert ott fehéren-feketén aláírt nemzetközi szerződésről van szó. Kvóta ügyben ilyen még nem létezik.

Ne haragudjon meg kedves Bea, de amit írt, az a köldöknéző jogászkodás tipikus esete. A kormány nem ügydöntő (jogi), hanem véleménykérő (politikai) típusú állásfoglalást kér a néptől. Arra van szüksége, hogy közvetlen demokratikus felhatalmazást tudjon felmutatni az álláspontja mögött. És ez nem nevezhető lekezelő "villogásnak", mert a másik oldalról ezeregyszer a képünkbe vágták már a "demokratikus hiányosságainkat".

Az nyilvánvaló, hogy egy magyar népszavazás jogilag nem tehet keresztbe egy európai döntésnek, csak éppen morálisan nem intézhető el egy legyintéssel, különösen azok részéről, akik állandóan a demokratikus legitimációval érvelnek és "villognak", ha valakit meg akarnak "fegyelmezni". Nem véletlenül nevezte a kezdeményezést aljasnak Schulz úr, mert nagyon is az elevenébe vág. A migránskérdést ugyanis - ismervén az európai társadalmak többségi álláspontját - az emberek feje fölött, arisztokratikus felsőbbrendűséggel szeretnék intézni.

Nagyon is komoly politikai és morális súlya és precedens értéke van a magyar népszavazásnak. És nem értem, miért nézi le a magyar embereket, miért feltételezi, hogy ezt nem értik? Miért gondolja, hogy az emberek azt hiszik, hogy ezzel a népszavazással megfúrhatják a migránskvótát? Miért gondolja, hogy nem látják, nem érzik: a magyar kormány harcban áll és egyáltalán nem garantált a győzelme. Népszavazással sem. Ennyire butának, befolyásolhatónak tartja az egyszerű embereket, csak azért, mert nem járatosak a jogi bikkfanyelv labirintusaiban? Ejnye-ejnye!

Nem igaz, hogy nem érted.

Egy magas részvétel melletti elsöprő kvótaelutasítás hatalmas támogatást jelent.

Aki demokráciásdit játszik, politikust nézhet levegőnek, politikussal megteheti, hogy elszigeteli, átnéz rajta, lejáratja, de egy elsöprő népakarat a torkán akadhat.

Onnantól nem a gazfasiszta Orbán akar fenegyereket játszani, hanem egy nép kiált, tisztán, világosan, dokumentáltan,félrekommunikálhatatlanul,hogy elég volt.

Nem igaz, hogy nem érzed a súlykülönbséget.

Az alkotmányra tesznek magasról. Az náluk = csak a Fidesz akarja = csak Orbán akarja, ő meg gazfasiszta = félresöpörhető.

Aki ma Magyarországon a kvóta elleni népszavazással szembe megy, az egyszerűen a hazája ellen megy.

IGen, ez kétségtelenül belpolitikai tőkét is kovácsol Orbánnak. De egy ilyen világpolitikai helyzetben nem lehetne, hogy egyetlenegyszer az életben az ország érdekét nézzük?!

Az meg az, hogy legyen egy népszavazás, menjen el rá, aki él és mozog, és szavazzon a kvóta ellen, egyértelműen az érdekünk. Felelős politikus emellé áll és hangosabban kampányol érte, mint Orbán. A környéken se legyen most más népszavazás, a lapon is csak ez a kérdés szerepeljen, semmi más.

Egy nagy, határozott kiáltás kell.

Aki azért kampányol, hogy több kérdés legyen a lapon, (így aztán maszatolható legyen, hogy miért is menetek el az emberek szavazni), vagy azért, hogy más témában is legyen egy közeli időpontban népszavazás (ilyenkor jelentősen csökken a részvétel), vagy azért, hogy ez csak a Fidesz belpolitikai érdeke,(ellenzéki szavazók otthon maradnak), az tudatosan, vagy tudatlanul, de az én szememben egyszerűen hazaáruló.

No de a pénz, ami onnan jön, azért nem olyan rossz.

http://index.hu/gazdasag/2014/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés