Gyomorszájra mért ütés

„Ez lórúgás!” – kiakadt az Európai Bizottság javaslatán Orbán

2016. május 6. 9:19
Egy „gyomorszájra mért ütéssel ért fel” a magyar kormányfő számára az „elefántcsonttoronyban ülő” Európai Bizottság javaslata, mely szerint 250 ezer eurós büntetést kapnak az országok minden elutasított menekült után. Orbán szerint ez az összeg egy magyar ember 39 évnyi munkájáért kapott bére, ezért nehéz civilizáltan megszólalni ezzel kapcsolatban.

Felháborítónak tartja Orbán Viktor miniszterelnök azt az európai bizottsági javaslatot, amely szerint az uniós tagállamok fejenként 250 ezer euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában viszonyításul kifejtette: egy magyar hét év alatt körülbelül négyezer eurót kap a brüsszeli forrásokból. Azt is mondta, hogy 250 ezer eurót egy átlag magyar 39 évnyi munkával keres meg.

Az Európai Bizottság „büntetéses” javaslata „lórúgás”, egy „gyomorszájra mért ütéssel ér fel”, „a felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint „ennél erősebb propaganda az Európai Unió gondolata ellen még nem történt”. Szerinte a brüsszeli vezetők „egy elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek”.

Orbán Viktor a migránsok tagállamok közötti automatikus elosztására tett brüsszeli javaslatról szólva jelezte, a „betelepítéspárti baloldal” mindig tagadta, hogy lenne„kényszerbetelepítési” terv, most azonban az Európai Bizottság maga hozta azt nyilvánosságra.

„Nem babra megy a játék: arról van szó, hogy el akarják venni a magyaroktól azt a jogot, hogy mi mondhassuk meg, kikkel kívánunk és kikkel nem kívánunk együtt élni, és valahova, egy idegen országba, valahova, egy Brüsszel nevű városba akarják telepíteni ezt a jogot” – fogalmazott a miniszterelnök, azt kérve, hogy mindenki sorakozzon fel a kényszerbetelepítés ellen.

Orbán Viktor Schengen 2.0-ról is beszélt

Az európai bizottsági javaslatot önmagában egy kész tévedésnek minősítette, szerinte ugyanis a testület menekültügyi kérdéssel foglakozik, pedig „a mi problémánk nem a menekültek szétosztása, hanem a határok megvédése”. Meg kell erősíteni a határvédelmet, ellenőrzés nélkül senkit sem szabad beengedni, a menekülttáborokat pedig az EU-n kívül kell létrehozni – ismertette a Schengen 2.0 akciótervben foglalt kezdeményezését.

A kormányfő azt is mondta, hogy a magyarok mutatták a legnagyobb szolidaritást menekültügyben, „csak én nem vettem magamnak azt a bátorságot, hogy kiszámlázzam Brüsszelnek a regisztrációs költségeket 175 ezer menekült után (...), a magyar rendőrség működési többletköltségeit (...) és a kerítésépítés költségeit”. „Mi európai módon viselkedünk” – jelentette ki. Közép-Európában, benne Magyarországon „urai vagyunk a helyzetnek”„ellenőrzés alatt tartjuk az eseményeket (...), itt nem járulunk hozzá, hogy a kulturális örökségünk egyik pillanatról a másikra eltűnjön, itt nem fognak létrejönni párhuzamos társadalmak” – mondta. 

A kötelező betelepítési kvótáról tervezett népszavazás kérdését Orbán Viktor világosnak, egyszerűnek, érthetőnek nevezte. Megjegyezte: neki is van „nemet mondási felhatalmazása”, de az ő szava nem ér annyit, mint tízmillió magyaré. „Azért csináljuk az egész népszavazást, hogy Brüsszelt meg tudjuk állítani” – ismételte meg álláspontját.

Javier Solana volt NATO-főtitkár kijelentését, miszerint ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, el lenne utasítva, a miniszterelnök úgy kommentálta,„ismerjük a volt NATO-főtitkárt”„ez egy öreg kommunista”.

Költségvetés: Mindenki léphet egyet előre

A polgári berendezkedés irányába mutató költségvetésként jellemezte a jövő évi büdzsét Orbán Viktor miniszterelnök. A költségvetéssel mindenki léphet egyet előre hangoztatta a kormányfő. Kitért a nyugdíjasokra, akikkel – fejtette ki – a kormány még 2010-ben kötött egy szerződést, vállalva a nyugdíjak értékének megőrzését, ami sikerült is.

Mint mondta, a rezsicsökkentéssel és a nyugdíjak emelésével lényegében sikerült ellensúlyozni a korábbi, 2010 előtti „veszteségeket”, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat, az ellátás pedig folyamatosan veszített az értékéből.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a költségvetésben rögzített nyugdíjemelésen túl van egy második, az élelmiszeráfa-csökkentésben megtestesülő nyugdíjemelés is a büdzsében, ez a megélhetési költségek rezsijének csökkentése. A 2017-re tervezett 2,4 százalékos költségvetési hiányról szólva jelezte, hogy ezzel „bőven az unióval kialakított egyetértés határán belül” maradnak.

Most az egészségügy van soron

Az állami alkalmazottak béréről is beszélt a miniszterelnök, aki felidézte, hogy bevezették az életpályarendszert, és jelentősen emelték a fizetéseket a rendőröknél és a katonáknál, „mert első a biztonság”. Őket követték a pedagógusok – folytatta –, mert „második a jövő”, majd a közigazgatásban dolgozók következnek, mert „a harmadik legfontosabb dolog a rendezettség”. Most jönnek az egészségügyben dolgozók, és az idén is tesz lépéseket a kormány a szociális szférában és a kulturális területen dolgozók esetében is – közölte.

Az egészségüggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az egészségügyi költségvetés valójában nem az egészségügy költségvetése”, hanem a gyógyításé. Ugyanis „az egészségünkre többet költünk, mint az egészségügyi kiadásokban szereplő tételek”, mivel például a sport, a mindennapos testnevelés és az „életformát elősegítő” beruházások az egészségmegőrzést is szolgálják. Vagyis egy átfogóbb szemlélet esetén ezeket „nyugodtan besorolhatjuk” az egészségügyi kiadások közé - mondta Orbán Viktor.

 

Összesen 162 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagy tele lennénk migránssal.

És tízezrek egyenesen ide Szicíliából.

Mai modern emberkereskedelem, amit az eu folytat.

Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók - gondolta Stirlitz

Nem normálisak.
35 évig dolgozzon egy magyar, hogy eltartson egy szír agysebészt?

Ha az ember tagja egy klubnak és durván megsérti a klub szabályait, megbüntetik vagy kizárják. Korrekt. A pénzbüntetéssel egyébként Orbán relatíve olcsón megúszná a szabotázst, hiszen a szavazati jogot vagy a kohéziós forrásokat is elvehetnék.

"Azt is mondta, hogy 250 ezer eurót egy átlag magyar 39 évnyi munkával keres meg."

Nem kellene ennyit lopni és akkor lenne a magyar melósnak is bére!
A német munkás 250.000 Eurót 4,5 év alatt keres ugyanekkora pénzt és nem dolgozik többet, mint a magyar.

Válaszok:
alkar70 | 2016. május 6. 10:11
Kvasztics Fedor | 2016. május 6. 14:24

Bennem csak az a kérdés fogalmazódik meg, hogy ezek miért ennyire elszántak, ha Európa elniggeresítéséről van szó? Mitől ennyire életbevágóan fontos, hogy a tagállamogat szankciókkal meg büntetésekkel is fenyegetik?

Igazad van, mert az "áru" annál többet ért, minél erősebb.....volt, minél jobb állapotban volt.
Világhatalmi játszma folyik és az eu megadta magát.

Ezért tartok a ttip egy államnak elegendő vétójától. Majd megváltoztatják ezt a szabályt is.

Orbán maga rázta meg a pofonfát.

Az Uniós szerződésben (amit ő írt alá) lemondtunk a szuverenitásunk egy részéről.

Ez egyszerűen szólva azt is jelenti, hogy bizonyos kérdésekben együtt sírunk, együtt nevetünk.

A muzulmán menekülők minden országban gazdasági, társadalmi problémákat okoznak.

Ennek terheit el kell osztani.

Tulajdonképpen ennek a negyedmilliós ötletnek a felbukkanását Orbán Viktornak köszönhetjük.

Válaszok:
Csigorin | 2016. május 6. 10:21
Kvasztics Fedor | 2016. május 6. 14:30

Az Orbán család meg egy hét alatt, ahogy a dácsák és kastélyok szaporodását figyeljük.

Na nézzük csak. 250.000,- euró az kicsit több,
mintha 2.000,- eurot adunk a migránsnak minden
hónapban 10(!!) éven keresztül.

Ha ezt a pénzt VALÓBAN a migránsokra fordítják,
akkor holnap elfelejtek magyarul és eldobálom
az összes papíromat.

Erre az a megoldás, hogy a legcigányosodottabb
megyében kijelöljük a migrantok tartózkodási
helyét és összeeresztjük őket a bennszülöttekkel.
Hátha kioltják egymást.

Addig is, amíg a kioltás megy, az adott térségre
felvesszük a legelmaradottabbaknak járó
eutámogatást.

Csak konstruktívan - ez a jelszó.

Ezek a muzulman "menekulok" nem csak ugy lettek, hanem arra fel jelentek meg a hatarokon egyre tobben es egyre nagyobb pofaval, hogy lattak hogy johetnek csont nelkul, es Merkel meg biztatta is oket.
Nem ugyanaz mintha lett volna egy foldrenges valahol es szet akarnank osztani a koltsegeit.

Ha egy tarsashazban nyitvahagyod a csapot es a viz elaztatja a fel hazat, akkor se jogos azzal ervelni a kozgyulesen hogy ez a problema mindenkit erint, fedezzuk a kozos koltsegbol a felujitast. Plane ha a csapot azota is folyatod.

es pont ezt veszelyezteti az, hogy a massziv munkaerokiaramlas miatt a piac kezdene egyenliteni, es a keleti munkaberek felzarkoznanak a nyugathoz.
node akkor mar nem eri meg nekik a gyarmatositas.

ezert kell betelepiteni a migransokat, hogy ennek urugyen le lehessen zarni a hatarokat belul.

Persze, onmagaban nem volna baj a kulfoldi befektetessel, csak ne ugy tegyek hogy megfojtjak vele a hazai piacot, ne a hazai rovasara. Fektethessenek olyan teruletre, ahol a magyar konkurrencia alig vagy egyaltalan nincs jelen, de pedig ugy, hogy kinyirjak a magyar konkurrenciat, majd monopolhelyzetet teremtve raulnek az egesz piaci szegmensre.

Kiváló diagnózis a brüsszeli állapotokról , s egyben egy hazaszerető és okos-bátor-messzirelátó miniszterelnök újabb megnyilatkozása .

Te azt hiszem el vagy tévedve. A kormány az általa foglakoztattok közfeladatot elátó ágazatokban tud lépni.

Te meg reklamálj a piacon és a magánszektorban, ahol alkalmaznak. Állítólag ott a szakszervezetek komponensek a béralkuknál a kormánynak kevés köze van hozzá. Kézrátétellen nem tud hatni a munkáltatókra.

Törvények vannak és lehetőség is.

Ezt magadnak sem tudod megmagyarázni. Neked ma ezt a véleményt kézbesítette a postás, azzal, hogy tedd közzé.

Megtetted, mehetsz a pénztárhoz.

Akkor fizesse a német melós ezt a számlát, hiszen a Bubdesmutti édesgette magához a csürhét, szép szavakkal, szelfizéssel.

"Ez egyszerűen szólva azt is jelenti, hogy bizonyos kérdésekben együtt sírunk, együtt nevetünk."

Akkor, ha együtt hoztuk meg a döntéseket, és nem akkor, ha a Mutti senkivel előre nem egyeztetett, önkényes döntéseinek a következményéről van szó. Nem tűnt fel, hogy a határokon a feltartóztatott migránsok egyedül az ő nevét kiáltozták, nem másokét? Mert, hogy egyedül ő ígért nekik mindent, nem azok, akikre most át akarja hárítani saját felelőtlenségének következményeit.

"250 ezer eurót egy átlag magyar 39 évnyi munkával keres meg" - hát Brüsszelben tkép jól számoltak. A beérkezők első generációját életük végéig el kell tartani, a másodikat fiatal korukban és azok képzését is fedezni kell. Tehát mi fizessük meg, hogy egy nemzedék múlva esetleg használható munkaerő álljon a fejlettebb országok rendelkezésére.

Teljesen igaz, ez egy pofátlan zsarolás. A bolgár miniszterelnök viszont, bár hápogott az összegtől, de gyorsan közölte, hogy ők ugyan befogadnának migránsokat, de csak két iraki kért náluk menedéket, akik közül az egyik már lelépett...Ezzel elmondta a probléma lényegét, papíron be lehet őket ugyan fogadni, de azonnal megszöknek valamilyen gazdagabb ország felé. Ha meg néhány agresszívabb "négylábut" is bevetnének az őrzésükre, akkor abból lenne a baj, meg sopánkodás.

A szlovákok előre menekültek, az egyház közreműködésével befogadtak vagy 170 iraki (asszír) keresztényt, akik állítólag ma is ott vannak még, ezeket fogják mutogatni.

Bölcs dolog! Örülök neki...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés