Migránsveszély a Tescóban és a temetőben

2016. május 6. 15:00

Seres László
hvg.hu
A jogos helyi aggodalmakat csak eltéríti és súlyosbítja a tudatosan gerjesztett páni félelemkeltés, az állami propaganda.

A háború elől hosszas kitérők után Bicskére, majd Körmendre érkezett emberektől lehet tartani, lehet félelemből gázsprayt tartani a zsebünkben, hátha pont ez kell majd a Tescóban, a trafikban vagy a temetőben – de józan ésszel egy dolgot kell feltételeznünk: azt, hogy ők nem akarnak itt maradni. A szabadságot választják, tehát nem Magyarországot. Most őszintén: ki a halál akarna ebbe az országba bevándorolni? Itt maradni? Épp a tábor miatt épül kerítés az osztrák oldalon, hiszen a »tavaly ősszel történtekből kiindulva az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek majd gyalog indulnak el Burgenland irányába.«

Világos. Ha Magyarországra jössz, hozzál jó erős cipőt, háromnapi hideg kaját meg sok vizet. Kelleni fog.

Teljesen legitim elvárás, hogy aki egy adott szomszédságba költözik, tartsa be a munkavédelmi előírásokat, ne zavarja a tornászó kislányokat, az ablakoknál pedig fokozottan ügyeljen az állagmegőrzésre. A gond csak az, hogy a jogos helyi aggodalmakat eltéríti és súlyosbítja a tudatosan gerjesztett páni félelemkeltés, a nem Magyarországot vagy Európát, hanem kizárólag egy szűk klikk hazai választási érdekeit szem előtt tartó állami propaganda.

Az európaiak által erőltetett elosztási kvóta szerintem valóban nagyon problémás eszköze a menekülthullám kezelésének, hiszen megkerüli a tagállamok szándékait és döntéseit (éppenséggel kiiktatva ezzel az elvárt »szolidaritást«), akaratlanul is felhozza a migránsellenes, oroszbarát populistákat, és főleg semmilyen választ nem ad egy esetleges későbbi, sokmilliós menekülthullám kezelésére. Az Orbán-rendszer »szuverén« aggodalmai viszont komolytalanok és teljesen hiteltelenek: összesen 1590 menekült elhelyezéséről kellene gondoskodni, erre nem hajlandók, nem képesek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés