EP: A külső határok biztosítása segíthet megmenteni a schengeni övezetet

2016. május 11. 21:12
Az EU-n belüli határellenőrzések csak átmenetiek és kivételesek lehetnek Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerint, amit több ország csak hat hónappal hosszabbíthat meg. Az Európai Parlament képviselői megerősítették: a schengeni övezet helyreállításához az Európai Unió külső határait kell megfelelően biztosítani.

Az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni övezet helyreállításához az Európai Unió külső határait kell megfelelően biztosítani – mutattak rá az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön folytatott szerdai vitájukban.

Elmondták: az újra bevezetett belső határellenőrzések Európa egyik legnagyszerűbb és leginkább kézzelfogható vívmányát veszélyeztetik.

A vita során a képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a belső határellenőrzések plusz költségeket okoznak, amely különösen a turizmust és a szállítási szektort érinti érzékenyen.

Átmeneti és kivételes határellenőrzések?

Egyes képviselők élesen bírálták a Brenner-hágó ideiglenes ellenőrzése bevezetésének tervét, megkérdőjelezve az ellenőrzések szükségességét és arányosságát.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy a határellenőrzések „átmenetiek és kivételesek”, egyúttal arról biztosította a képviselőket, hogy a cél az ilyen jellegű „akadályok” lehető leghamarabbi felszámolása, de legkésőbb még az év vége előtt.

Csak hat hónap plusz

Közölte, hogy Ausztria, Németország, Svédország, Dánia és Norvégia legfeljebb további hat hónappal hosszabbíthatja meg az övezeten belül bevezetett határellenőrzést a szükségesnek tartott átkelőhelyeken.

Az ideiglenesen bevezetett határellenőrzés szükségességét az aktuális biztonsági fenyegetettség szintje szerint ugyanakkor rendszeresen felül kell vizsgálni, valamint az érintett országoknak kéthavonta jelentést kell tenniük az uniós bizottságnak – mondta.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez mind náci?

:-)

Azt is hozzátették, hogy pont azt kell csinàlni, amit Orbán és a magyarok mondtak?

Persze, hogy nem. Most tènyleg úgy csinálnak, mintha ők most találták volna ki?

Halkan csak annyit jegyeznék meg, hogy Magyarország is a schengeni övezet határán van, de amikor felépítette a kerítést ennek megvédésére, akkor minden aljas szemétnek el volt mondva a magyar kormány.
Aztán szép lassan több tagállam is felépítette a maga kerítését.
Akkor ez most hogy is van?

Miutan szarra azott a haz valami okos vegre rajon hogy el kene zarni a csapot ahelyett hogy vodrokkel hordjuk szet a vizet az egesz hazban.
Gratulalok

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés