Görög nyomor: visszaindultak a menekültek Törökországba

2016. május 11. 13:16
Önként próbált 26 kilométert úszni néhány migráns a görög Híosz szigetéről a törökországi Cesme városába, török források szerint ugyanis a menekülttáborokban éheznek, a kiszáradás és számos betegség terjedése fenyegeti az embereket. A borzalmas körülmények miatt kétségbeesett menekülteket végül önkéntes mentőegységek halászták ki a vízből.

Önként indultak vissza néhányan a görög Híosz szigetén tartózkodó menekültek közül Törökországba: az ott uralkodó, szerintük borzalmas körülmények miatt kedden 4 migráns döntött úgy, hogy úszva próbálja meg leküzdeni a szemközti török Cesme városba vezető, 26 kilométeres égei-tengeri utat - írta szerdán a Milliyet című török napilap. A kétségbeesett migránsokat önkéntes mentőegységek halászták ki a vízből.

Dünya Taslardan újságírónő a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetre hivatkozva arról számolt be, hogy a sziget menekülttáboraiban az emberek éheznek, betegségek terjednek közöttük, és a kiszáradás veszélye is fenyegeti őket.

Sokan próbálkoznak a Törökországba való visszajutással

Hangsúlyozta: a migránsok egyszer már több ezer eurót adtak az embercsempészeknek azért, hogy Görögországba jussanak, most mégis többen újra nekivágtak a veszélyes útnak, visszafelé. Úgy vélte, elhatározásuknak további két fő oka lehet: egyrészt a balkáni útvonal le van zárva, másrészt a menedékjogi kérelmek elbírálása Görögországban nagyon lassan halad.

Az ezer fő befogadására képes Híoszon tengődő több mint 2 ezer menekültnek 40 százaléka ráadásul gyerek. A 6 hónapnál is fiatalabb csecsemők száma legalább 25, akik édesanyjuk rossz állapota miatt még a napi 100 milliliteres tejszükséglethez sem jutnak hozzá. Az egészségügyi ellátásról mindössze 2 orvos próbál meg gondoskodni, és a gyógyszer sem elegendő. Görögország legfeljebb 28 napig tudja elszállásolni táborokban a migránsokat, akik az idő leteltével utcára kerülnek – közölte a lap.

Éhségsztrájk és tiltakozások az életkörülmények miatt

Az újságírónő úgy látja, hogy a menekültek a kockázatos vállalkozásokkal a média és a kormányok figyelmét igyekeznek felhívni magukra. Taslardan szerint mindezek okán a jövőben gyakran előfordulhatnak hasonló esetek.

Reggel több száz migráns kezdett éhségsztrájkba a volt athéni repülőtéren kialakított ideiglenes befogadótáborban. A demonstrálók a rossz életkörülmények elleni tiltakozásul nem vesznek magukhoz ételt, amelynek minőségét egyébként is kifogásolják.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na persze. Miután leegyeztették a BBC-vel, CNN-nel, ZDF-fel stb., felállították a kamerákat, a parttól 20m-re lehorgonyoztak a memtőcsónakok, kesergő ábrázattal, és nagy sóhajtozással nekiindultak a víznek.

No hát valahogyan így kellett volna kezdeni tavaly nyáron, már csak egy rossz álom lenne az egész- mondjuk az ausztrál miniszterelnök ezt olyan szépen elmagyarázta Mogheriniéknek.

" elhatározásuknak további két fő oka lehet: egyrészt a balkáni útvonal le van zárva, másrészt a menedékjogi kérelmek elbírálása Görögországban nagyon lassan halad."

Ezt mondom én is:-) nem a törökök állították meg a migránsokat, hanem a macedónok. Merkelnek kéne szólni.

El lehet menni, itt lehet bennünket hagyni kérem szépen. Tessék, lehet menni...

De a vissza indulók helyett repülővel hoznak majd másokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés