Szijjártó: Magyarország a legszolidárisabb Németországgal és Ausztriával

2016. május 12. 7:49
A menekültekről gondoskodós országokat támogatni kell, rossz politika még több embert hívni az Európai Unióba, Magyarország pedig az az ország, ami a legszolidárisabb volt Németországgal és Ausztriával, miután hazánk volt az egyetlen, amely megállította az illegális migrációt a határainál – mondta Szijjártó Péter az CNN-nek adott interjújában.

Segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek már gondoskodnak a menekültekről –jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevízióban. A külügyminiszter a szerda este sugárzott interjújában hangsúlyozta, hogy milliók tartózkodnak Jordániában, Törökországban, Libanonban és az iraki Kurdisztánban, ezeknek az országoknak pedig pénzügyi segítséget kell nyújtani, hogy a teherviselésben támogassuk őket.

Szijjártó Péter szerint rossz politika még több embert hívni az Európai Unióba. „A mi álláspontunk az, hogy vissza kell szereznünk a szuverenitásunkat, nekünk kell egyedül eldöntenünk, hogy kit engedünk be Európába” – mondta a magyar miniszter, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakának a nemzetközi biztonságról folytatott vitáján vett részt kedden, s ekkor nyilatkozott a CNN-nek. Az interjút az amerikai hírcsatorna európai adásában sugározták szerda este.

Feltételezzük, hogy az EU végrehajtja a kvótarendszert, mi fog akkor történni? – tette fel a kérdést a CNN riportere a magyar külügyminiszternek. Szijjártó Péter válaszában kifejtette, hogy a magyar kormány már az Európai Bírósághoz fordult ez ügyben, ahogy azt tette Szlovákia is, mert az első döntés a kvótarendszerről, amelyben az uniós belügyminiszterek megállapodtak, megsértette az európai szabályokat. Ez a döntés módosította a dublini rendszert. A magyar külügyminiszter leszögezte: a mi álláspontunk azonban az, hogy a dublini rendszer módosításához a nemzeti parlamentek és a tagállamoknak kell a hozzájárulásuk. És ezúttal nem ezt történt – tette hozzá.

A CNN riportere rákérdezett arra is, hogy a jelentős uniós forrásokban részesülő Magyarországnak nem kellene-e tiszteletben tartania az EU-s törvényeket, nem kellene-e több szolidaritást mutatnia az EU-s országokkal?

Szijjártó Péter közölte: valójában Magyarország mutat legtöbb szolidaritást Németországgal és Ausztriával, mert mi vagyunk az egyetlenek, akik azt mondhatják: megállítottuk az illegális migráció beáramlását a határainkon. Magyarország területén keresztül többé nem áramlik illegális migráció Ausztria és Németország felé – mondta. „Szerintem az nem jele a szolidaritásnak, hogy vannak olyan országok, amelyek ráteszik a terhet Ausztria, Németország vagy Svédország vállaira. Magyarország viszont nem ezt teszi, megállította a beáramlást a határainál. Ez a szolidaritás kérdése. Mi a schengeni övezet része vagyunk, ami kötelessé tesz a külső határok védelmére, és mi ezt tesszük” – hangoztatta Szijjártó. 

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor még mi voltunk a nácik, hogy szegény migrók nem tudnak Németországba menni, ahova őket meghívta Merkel. Az idővonal ( Timeline) a tények sorbaállítása fontos az események pontos leíráránál, ami nem volt a célod, csak a beszólás.

Annyira nem vagyunk nemzetközi szinten játékosok, hogy az EU fogcsikorgatva azt kezdi csinálni, amit Orbán mondott.

Már régen kicsinált volna minket a 7- es cikkelyel a mindenható Brüsszel, ha nem tartottuk volna be betűszerirint az összes szabályt. Egyszerűen nem találnak fogást rajtunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés