Kalinák: Szlovákia nem fogad be más menekülteket a hazatért asszír keresztények helyett

2016. május 18. 16:10
Szlovákia nem tervezi, hogy az Irakba hazatért asszír keresztények helyett más menekülteket fogad be – közölte Robert Kalinák belügyminiszter. A helyettesítés ugyanis óriási munkával járna. A 149 befogadott asszír keresztényből azért tértek haza 21-en, mert honvágyuk volt és nehezen viselték a kulturális különbségeket.

Szlovákia nem fontolgatja, hogy újabb menekülteket fogadna be azoknak az asszír keresztényeknek a helyébe, akik a napokban önszántukból visszatértek hazájukba – mondta Robert Kalinák belügyminiszter szerdán a kormány ülése után.

Szlovákia tavaly decemberben fogadott be 25, Moszul környékéről származó iraki családot, összességében 149 asszír keresztényt. A másfélszáz iraki közül a napokban 21-en önszántukból visszatértek hazájukba. A hazatérők távozásukat a befogadó országban tapasztalt kulturális különbségekkel indokolták, illetve azzal, hogy honvágyuk volt.

„Nem számolunk semmilyen helyettesítéssel, mivel az óriási munkával jár” – idézte Robert Kalinák kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség. Kalinák hozzátette: jelenleg nem lát teret arra, hogy Szlovákia növelje integrációs kapacitását.

A decemberben befogadott irakiakat először a kelet-szlovákiai Homonnán (Humenné) lévő menekülttáborban, majd a három hónapig tartó integrációs folyamat után Nyitrán és környékén helyezték el, a nyitrai püspökség által rendelkezésre bocsátott ingatlanokban. A belügyminisztérium közlése szerint a Szlovákiában maradt irakiak közül a gyerekek a környékbeli iskolákban már bekapcsolódtak az oktatási folyamatba, a felnőtteknek pedig lehetőséget biztosítottak a nyelvtanulásra, valamint a kapcsolatfelvételre lehetséges jövőbeni munkaadóikkal.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ők legalább nem idejöttükkor lettek keresztények, mint ahogy Németországban sokan (és milyen szándékkal?) most megteszik. Lehet, hogy ahonnan menekültek, tényleg forró volt lábuk alatt akkor a talaj. Inkább szülőföldjükhöz ragaszkodnak és nem a szociális jólét országaiba szökdösnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés