Kerítést építhetnek a bolgárok a görög határra

2016. május 18. 20:48
Egy német kormányzati elemzés szerint elképzelhető, hogy Bulgária kerítést épít a bolgár-görög határon, a bolgár-török határon épített kerítést pedig meghosszabbíthatja.

Bulgária kormánya fontolóra vette, hogy kerítést épít a bolgár-görög határon, és tervezi a bolgár-török határon épített kerítés meghosszabbítását az országba érkező menekültek számának növekedése és a fokozódó belpolitikai nyomás miatt - írta szerdán a Bild című német lap egy nem nyilvános német kormányzati elemzésre hivatkozva.

A német szövetségi hatóságok illegális migrációval foglalkozó közös elemzőközpontja (GASIM) a Bild szerint a Bulgáriáról szóló új országjelentésében azt írta, hogy az embercsempészek egyre inkább Bulgárián keresztül igyekeznek eljuttatni Nyugat-Európa felé az embereket az illegális migráció feltartóztatására az Égei-tengeren tett intézkedések miatt.

Azonban a határellenőrzésben jelentős hiányosságok tapasztalhatóak, és az ország pénzügyi helyzete miatt előfordulhat, hogy a rendőrség „rövidesen túlterheltté válik”. A szófiai vezetés így fontolóra vette, hogy a Görögországgal közös határ egyes szakaszain is kerítést állítson fel, és tervezi, hogy 160 kilométerrel meghosszabbítja a Törökországgal közös határon épített kerítést. Mindez egyben reakció az erősödő belpolitikai nyomásra is, amely a határ térségében tevékenykedő fegyveres polgári védelmi csoportok révén keletkezett – idézte a Bild a jelentést.

Nem emelkedik radikálisan a migránsok száma?

A német szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón a beszámolóval kapcsolatban azt mondta, hogy az EU-Törökország megállapodás és a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt ugyan „magától értetődő”, hogy az embercsempészek új utakat keresnek. Azonban a minisztérium rendelkezésére álló adatok alapján nem lehet alátámasztani azt az állítást, hogy jelentős mértékben emelkedne az illegális migráció a Törökország-Bulgáriába útvonalon.

Éppen ellenkezőleg, a számok visszaesést mutatnak: míg 2015 első negyedévében 2000 illegális határátlépést regisztráltak Bulgáriában, az idei első negyedévben 1200-at – mondta a szóvivő. Ugyanez a helyzet a német határon is, az érkezők száma tartósan a „három számjegyű tartomány alsó részén” van – tette hozzá.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés