A törökök nem engedik tovább az EU-ba a jól képzett szíreket

2016. május 22. 11:40
A Spiegel információi szerint a török kormány nem engedi tovább az EU-ba a magasan képzett szír menekülteket. Német, holland és luxemburgi hatóságok szerint a törökök többször vonták vissza az utolsó pillanatban olyan szírek papírjait, ahol a családfő mérnök, orvos vagy jól képzett szakember volt.

A Spiegel című német hetilap információi szerint újabb fejezetéhez érkezett az uniós-török menekültekről szóló alku körüli vita. Törökország és az EU azon vitáznak, kinek van joga kiválasztani azokat a szíreket, akik a megállapodás szerinti egy ide, egy oda felosztásban végül Európába, nem pedig a törökországi menekülttáborokba kerülnek.

A hetilap értesülései szerint több európai kormány is kritizálja, hogy a potenciálisan az unióba érkezők törökök által összeállított listáján feltűnően sok a „nehéz eset”, vagyis komoly egészségügyi problémákkal vagy éppen nagyon alacsony képzettséggel rendelkeznek az illetők. A lap német, holland és luxemburgi informátorai szerint a török hatóságok többször is az utolsó pillanatban vonták vissza olyan családok kiutazási engedélyeit, ahol a családfő mérnök, orvos vagy jól képzett szakember volt.

Törökország időközben az UNHCR-rel hivatalosan is közölte, hogy az uniós-török alkuban lefektetett 1:1-mechanizmus keretén belül a jól képzett szírek nem utazhatnak tovább az unióba. A törökök a megállapodásban foglalt különjogaikra hivatkoznak: normál esetben ugyanis nem egy kormány, hanem az UNHCR hozza meg a döntést arról, ki hova mehet. Az UNHCR munkatársai nem hivatalosan arról is beszéltek a lapnak, hogy a szerepük gyakorlatilag a törökök által eléjük rakott papírok lepecsételésére korlátozódott.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól értem itt A,B,C, ..., Zs listázzák az
embereket. Helsinki Bizottság! Kapás van!

Neked is jó étvágyat!
Én éppen kapros-túrós lepényt majszolok.

Na, hülyére nem pazarolom még az eér görgető funkcióját sem.
Mély fájdalommal búcsúzom tőled, provokátorkám!
A gazdádra okádj!

Miért, mi mit tennénk a helyükben?

Attól tartok,hogy a németek is erre készülnek a kvótával.
Avagy mi szerint osztanák az embereket?
Sorsolással?

Most ezen mi nem tetszik?
Az összes használható szakit átengednénk az Eu-nak a közmunkára valókat pedig megtartanánk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés