Szultán

Erdoğan: Amíg nincs vízummentesség, nem lépünk tovább menekültügyben

2016. május 24. 18:14
Ankara addig nem tesz további lépéseket a menekültválság kezelésére, amíg az EU nem garantálja a vízummentességet a török állampolgárok számára, jelentette be Erdoğan török államfő. Az Index közben arról ír, a törökök lelövik az illegális határátlépőket, a szír határon pedig már egy ideje szögesdróttal ellátott betonfalat húznak fel.

Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság kezeléséről az Európai Unióval kötött megállapodás végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden Isztambulban. A török politikus a Humanitárius Világ-csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján beszélt erről, amelyet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott.

Őszinteség, nem kegyelem kell a törököknek

Erdoğan hozzátette: az egyezményben foglalt, a szíriai menekültek törökországi ellátásához nyújtandó több milliárd eurós támogatás még mindig nem érkezett meg.

„Törökország nem kegyelmet, hanem őszinteséget vár az EU-tól. Feltételeket pedig csak bizonyos határig lehet szabni, de azután Ankara azt mondhatja: akkor most Önök gondolkodjanak” – fogalmazott a török elnök, aki szerint az egyes európai országok által felhúzott drótkerítések és falak nem tartják távol a gondokat.

„Egy-két Szíriával szomszédos országtól eltekintve senki nem állta ki az emberiesség próbáját. Az együttérzés hiánya miatt halnak meg a menekülni kényszerülők” – fűzte hozzá. A szíriai konfliktus megoldására vonatkozóan a török elnök a már korábban is hangoztatott ajánlatot ismételte meg, azaz az ország északi részében repüléstilalmi övezetet kell kialakítani. A terület biztosításába a NATO-t is be kell vonni. A terrorizmus ellenes harcra vonatkozóan kijelentette, hogy nem szabad meghátrálni.

A török-szír határon járt az Index

Az Index közben helyszíni riporttal jelentkezett a török-szír határvidékről, melyben Földes András annak járt utána, mit tesz a török kormány menekültügyben. Az Index újságírójának a legtöbben csak névtelenül mertek nyilatkozni félve a török kormány esetleges retorzióitól. A riportból kiderül, hogy a török-szír határon gyakorlatilag még útlevéllel sem, csak speciális engedéllyel lehet átkelni, az illegális határátlépőkre pedig tüzet nyitnak, mivel pár hónapja tűzparancs van érvényben. Akit már a határon belül kapnak el, azt visszatoloncolják Szíriába. Valamint a magyar határzárnál szigorúbb, szögesdróttal ellátott betonfal is épül a török-szír határon, írja Földes András. A lap helyi forrásai ezeket az intézkedéseket az EU-török alkunak tudják be.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés