Erdoğan: Amíg nincs vízummentesség, nem lépünk tovább menekültügyben

2016. május 24. 18:14
Ankara addig nem tesz további lépéseket a menekültválság kezelésére, amíg az EU nem garantálja a vízummentességet a török állampolgárok számára, jelentette be Erdoğan török államfő. Az Index közben arról ír, a törökök lelövik az illegális határátlépőket, a szír határon pedig már egy ideje szögesdróttal ellátott betonfalat húznak fel.

Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság kezeléséről az Európai Unióval kötött megállapodás végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról – mondta Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden Isztambulban. A török politikus a Humanitárius Világ-csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján beszélt erről, amelyet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott.

Őszinteség, nem kegyelem kell a törököknek

Erdoğan hozzátette: az egyezményben foglalt, a szíriai menekültek törökországi ellátásához nyújtandó több milliárd eurós támogatás még mindig nem érkezett meg.

„Törökország nem kegyelmet, hanem őszinteséget vár az EU-tól. Feltételeket pedig csak bizonyos határig lehet szabni, de azután Ankara azt mondhatja: akkor most Önök gondolkodjanak” – fogalmazott a török elnök, aki szerint az egyes európai országok által felhúzott drótkerítések és falak nem tartják távol a gondokat.

„Egy-két Szíriával szomszédos országtól eltekintve senki nem állta ki az emberiesség próbáját. Az együttérzés hiánya miatt halnak meg a menekülni kényszerülők” – fűzte hozzá. A szíriai konfliktus megoldására vonatkozóan a török elnök a már korábban is hangoztatott ajánlatot ismételte meg, azaz az ország északi részében repüléstilalmi övezetet kell kialakítani. A terület biztosításába a NATO-t is be kell vonni. A terrorizmus ellenes harcra vonatkozóan kijelentette, hogy nem szabad meghátrálni.

A török-szír határon járt az Index

Az Index közben helyszíni riporttal jelentkezett a török-szír határvidékről, melyben Földes András annak járt utána, mit tesz a török kormány menekültügyben. Az Index újságírójának a legtöbben csak névtelenül mertek nyilatkozni félve a török kormány esetleges retorzióitól. A riportból kiderül, hogy a török-szír határon gyakorlatilag még útlevéllel sem, csak speciális engedéllyel lehet átkelni, az illegális határátlépőkre pedig tüzet nyitnak, mivel pár hónapja tűzparancs van érvényben. Akit már a határon belül kapnak el, azt visszatoloncolják Szíriába. Valamint a magyar határzárnál szigorúbb, szögesdróttal ellátott betonfal is épül a török-szír határon, írja Földes András. A lap helyi forrásai ezeket az intézkedéseket az EU-török alkunak tudják be.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel valóban elintézte a menekült kérdést.

"Az Index közben arról ír, a törökök lelövik az illegális határátlépőket, a szír határon pedig már egy ideje szögesdróttal ellátott betonfalat húznak fel."

Nem cicóznak. Válogatás után a "selejt" megy a levesbe.
Remélem, Merkel ejt értük pár csepp könnyet.

Ez nagyon úgy néz ki, hogy a vacsora megint merkel szósszal török és görög becsinált lesz.

Előszöris hivatalosan jelezni kéne, hogy Merkel nem EUs vezető, hanem egy tagállam vezetője, így amit igérget az más tagállamokra nem bír kötelező érvénnyel.

Ha ezzel megvagyunk tegyünk fel egy kérdést.

Ki küldte Merkelt 5 percenként Erdogánhoz? Ki a búbánat az EU tárgyalóképes vezetője?

Aztán ha az is megvan, ennek a vezetőnek az a dolga, hogy az európai tanács ( miniszterelnökök tanácsa) döntéseinek megfelelően tárgyaljon. Azt ami el lett döntve, 1 cm- sem arrébb. Ha nem ért egyett a döntéssel, akkor lemond.

Ha nem mond le, akkor végrehajtja a döntésben foglaltakat. Nincs magán vélenye, nem fenyeget, nem hisztériázik, nem gyakorol nyomást a tagállamokra.

Ezek után lehet arról beszélni, hogy az EU kivel mit tárgyal.

Nekem az tetszik az egészben, hogy odáig fajult az EU, hogy a magyar Parlament renitenseinek ügyében képes vasszigorral fellépni, sőt, jutalmaztatja őket, miközben nincs egy tárgyalóképes vezető.
Nem hallom a tiltakozást a tűzparancs miatt, csak a fanfárok zengenek, ha választást nyer egy "zöldből kiugrott" elnök tiszteletére.

Így jobb lenne: Ha nyer egy "zöldből kiugrott" elnök. (Front van).

"zöldből kiugrott" elnök

Sokszínű az a zöld elnök. Most éppen seszínű.
Olyan, mint a kaméleon.

Az olasz partokat is zárni kell! Lesz tàn 100 halott, ennyi amúgy is van de erőt kell mutatni, hogy ott helyben próbáljanak megoldást találni és ne csak abban gondolkodjanak, hogy majd milliószámra jönnek az EU- ba.

Én nem tudom, ki kéne, de Anzsi zsenialitása semmiképpen sem. Tudnék egyet, de ide azt nem lehet leírni. :)))

Ez a helyzet már veszve van.
Szokták mondani: Van az a pénz. Valami olyan színezete van a dolognak, mintha a ballib vezetők készülnének valami tuti helyre, ahol kihúzzák addig, míg a "menekültek" elintéznek minket.
Mi lesz, ha nyerünk? :))))
Amúgy :(

Ez lesz a vége előbb-utóbb, de csak Merkel után. Hatalmas arcvesztés lesz a liberálisoknak beismerni, hogy nincs más megoldás, mint a lövetés, pedig még a világ legliberálisabb országában is számtalan olyan létesítmény található, ahol lelövik, aki nem megengedett módon akar ki- vagy bejutni (börtön, laktanya stb.). Egyszerűen ezekhez hozzá kell adni a schengeni övezet határát, és kész.

Lehet utálni Erdogant, de mi a fenét tegyen ő az illegális határátlépőivel? Neki még kvótáztatható csicska országai sincsenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés