Láma > pápa – Egy magára hagyott keresztény panasza az úr 2016. évében

2016. június 1. 16:23

Balogh Gábor
Alfahír
Nem Buddha, hanem Krisztus követője vagyok. És mégis, egy buddhista szerzetes – hite szerint – 14. reinkarnációja ért meg, és szólal fel értem, nem Krisztus földi helytartója.

Az olasz püspökök szerint Európának az a kötelessége, hogy a beözönlő százezreknek »lehetőséget kínáljon« a jövőre. Ennyi. Más kérdés, más feladat, más felelősség nincs. Irgalmatlan nehéz döntéseket kell meghoznunk ezekben a hónapokban. Sorsokról, életekről, jövőről. Közben egyházaink nagy részét a mi sorsunk, a mi életünk, a mi jövőnk, mintha teljesen hidegen hagyná.

És akkor a világ másik felén megszólal egy ember, aki egészen másban hisz, mint én. Pontosan tudja mit él át az, akinek el kell hagynia szülőföldjét: neki több mint fél évszázada kellett menekülnie a hazájából, Tibetből. Nem fröcsög, nem mocskolódik, nem szólít erőszakra. A bajba jutottak könnyeiről beszél, az erkölcsi kötelességről, hogy a valóban szerencsétlen sorsú embertársainknak adjunk menedéket. És mégis: látja, hogy ez ennyire nem egyszerű.

Képes meglátni bennünk, a szerencsés, a kiváltságos, a jó helyre született fehér európaiakban is a szorongót, a tépelődőt, a kételkedőt. Képes megérteni, hogy nekünk nem az Ígéret Földje ez kontinens – hanem a hazánk. És szeretnénk, ha a dédunokáink számára is az lenne. És kimondja azt az egymondatos igazságot, amelyet a saját lelki vezetőinktől oly régóta hiába várunk: »Németország az Németország«, Európa, az Európa, és az is kell, hogy maradjon.

Nem Buddha, hanem Krisztus követője vagyok. És mégis, egy buddhista szerzetes – hite szerint – 14. reinkarnációja ért meg, és szólal fel értem, nem Krisztus földi helytartója. Ma, 2016-ban úgy állunk, hogy Tendzin Gyaco, dalai lámára jobban figyel sok millió európai keresztény, mint Ferenc pápára. Szégyenletes dolog ez – de azt hiszem, nem a mi szégyenünk...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony így van!

Azt még érteném is, hogy Ferenc pápa argentínként csak annyit ért és lát Európából, hogy nagyon gazdag. Európa népeinek történelmét nem ismeri, az egyenlőtlenségeket, a "gazdagságért" cserébe kiadott teljesítményeket, a sokszínű motivációt, társadalmat és szellemiséget, amit féltünk, az itteni szegényeket és törekvőket, akik ugyanúgy megérdemelnék, hogy "lehetőséget kínáljunk" számukra, nem érzékeli.

Azt nem értem, hogy lehet az, hogy egy pápa, a kereszténység vezetője nem ismeri az iszlám természetét és tanait, nem érzékeli a kereszténységet fenyegető inváziót és csalárdságot, s mindenek felett nem érzi, hogy az iszlámból hiányzik a jézusi szeretet üzenete.

Az teljesen rendjén van, hogy szánja és segíteni szeretné a muszlim szerencsétleneket, földönfutókat és kivetetteket. De miért nem a főimámok és olajsejkek lelkiismeretét veszi célba, miért nem őket buzdítja arra, hogy kínáljanak lehetőségeket híveik és hitsorsosaik számára? (A keresztényektől és a gazdag európai államoktól pedig gyűjthetne adományokat és küldhetne segítséget a "testvéregyháznak".)

Azért diszlájkoltam a cikket , mert a címe is , és a tartalma is igazságtalan és túlzó . A Láma derék ember , de nem nagyobb a püspöknél/pápánál , pusztán egy fontos világi témában olyan nézetet vall , amely szerintem is realisztikusabb . A magyar katolikus püspökök egyébként egységesen kiállnak a józan felfogás mellett : ellenőrzött módon jöhetnek be migránsok , tehát szeretet igen , naivitás nem .

Nagyon nem ezt mondta a Felvidék1 kollega! :-D

Ha szabad megsejtenem Felvidék1 itten egy még például az ún. "Tamás Evangéliuma" (Nag Hammadi- ) apokrifból megismerhető eseményhelyszineken is földrajzilag túlmutató (tudniillik India, Shrinagar nem távolkelet) apostoli vagy miféle térítésről szólna...

Ha viszont például Felvidék1 az indiai Srinagarról szólna ottan például a Krisztus szerinti I.évszázadban az általad negligált árják még igencsak jelen voltak mint nép...

Akarsz még összekacsintani a szerinted jó antirasszista Felvidék1 kollegával?? :-D

Asszem nincs itt ilyen modi, ikszeld ki.

Úgyértem nincs moderátor ("modi"), nem a módi-ról beszéltem :-) Nem kell rögtön jökeresztényien még imádkozni is érette este :--)

Dehogy ködösítek, csak teljesen félreértettem a nagy mondanivalódat, mostmár világos.

Ferenc pápa szerintem sem bugyuta. Nagyon is okos. Mindez engem már nem nagyon érdekel mert nem vagyok vallásos, csak undorít hogy látom ahogy manipulálja azokat a jótét lelkeket akik még megmaradtak hívő katolikusnak. Ha más nem, de az feltüntetne már a megmaradt híveknek is hogy ez a pápa mennyire népszerű a kereszténység hagyományos ellenségei, a marxisták és liberálisok között. Hogy kicsit kifordítsam a mondást: az ellenségem barátja az én ellenségem.

Buddhista Te? Egy nagyon gyenge, olcsó, buta provokátor vagy, semmi más!

Ezt írod 20:55-kor:

"A fidesz a feltétel nélküli megadást választotta. Minden kérésüket végrehajtotta. Ránk már nem is gondolnak, csak az idegeneket pátyolgatják. Elárultak minket. Velük vannak."

Na most akkor miért nem örülsz, ha a pápával értesz egyet? Akkor most miért nem vered földhöz a seggedet, hiszen Orbán teljesítette az óhajodat!
Neked tényleg nem tűnik fel, hogy milyen kapitális baromságokat írsz?
Akármilyen lelkes provokátor is vagy, nem unod még? Már nevetséges sem vagy!!!!!!!!!

Buddhista Te? Egy nagyon gyenge, olcsó, buta provokátor vagy, semmi más!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés