Merkel ma is ugyanúgy beengedné a menekülteket, mint tavaly

2016. június 1. 22:15
Angela Merkel német kancellár szerint helyes döntés volt a Magyarországon rekedt menekültek beengedése Németországba 2015 szeptemberében, ma is ugyanígy cselekedne. Merkel azt ajánlja mindenkinek, aki fél, hogy ismerkedjen meg személyesen is egy menekülttel.

A kancellár a Bunte című német női magazin csütörtöki számában megjelenő interjúban a magazin honlapján közölt részletek szerint igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ismét ugyanúgy döntene-e, mint 2015 szeptemberében, amikor Németország megnyitotta határait a Magyarországon rekedt háborús menekültek előtt.

Elmondta, hogy Németország és Ausztria egy humanitárius vészhelyzetben úgy döntött, hogy nem zárja le határait, és így „ezek az emberek el tudtak jönni hozzánk, ugyanúgy, ahogy mások már százezrével jöttek a megelőző hónapokban Magyarországon keresztül”.

Merkel önkritikát is gyakorolt

Hozzátette, hogy visszatekintve látható, hogy a menekültválság valamennyi uniós tagország mulasztásának következménye. Mint mondta, „Európában egész biztosan túl későn vettük észre, hogy annyira elviselhetetlenné vált a helyzet” a menekültek hazájában vagy ezeknek az országoknak a térségében, hogy bűnöző embercsempészek kezébe helyezték sorsukat. A német kancellár hangsúlyozta, hogy a jövőben sokkal erősebben kell törekedni a menekülésre késztető okok megszüntetésére, meg kell próbálni más országokkal együtt békés megoldást találni a háborúkra, küzdeni kell az éhínség és a szegénység ellen, és többet kell tenni az éghajlat védelméért.

Hozzátette, hogy a globalizáció nagyban hozzájárul Németország jólétéhez, de az Európa határainál zajló válságok és háborúk is erősebben érintik az országot közvetlenül. „Cseppet sem segít, ha azt gondoljuk, hogy mindez nem ránk tartozik: ránk is tartozik és el kell fogadnunk az új politikai feladatokat” – mondta Angela Merkel.

A digitalizáció az új migráció, vagy fordítva

A Kereszténydemokrata Unió elnöke kiemelte, hogy a munkanélküli és szociális támogatás leggyakoribb formájában, az úgynevezett Hartz IV. támogatásban részesülőknek nem kell tartaniuk attól, hogy a menekültválság miatt csökken a juttatásuk. Érthető mindazok aggodalma, akiknek nincs állásuk vagy kevés pénzből kell gazdálkodniuk, de a támogatásukra indított programok magától értetődően kivétel nélkül folytatódnak, ígérte a kancellár. Hozzátette, hogy a bevándorlás miatt a szociális lakások építésének ösztönzésére indított nagyszabású programokból és munkaerőpiaci intézkedésekből valamennyi munkanélküli és tartós munkanélküli profitálhat.

A Bunte ismertetése szerint a kancellár az interjúban párhuzamot vont a migrációból adódó társadalmi kihívások és a digitalizáció hatására zajló társadalmi átalakulás között. Aláhúzta, hogy társadalmunk mindig is változóban volt és minden egyes nap tovább változik. A folyamatos változásnak különböző okai vannak, például a digitalizáció. Ennek belátáshoz elég visszatekinteni 30 évre és összehasonlítani, hogy miként éltek az emberek akkor, és hogyan élnek most, fejtette ki.

A menekültek is emberek

Elmondta, hogy meggyőződése szerint a bevándorlás Németország hasznára válik. Természetesen sok gond lesz még, de nagy esélyek is lesznek, mondta. „Ajánlom mindenkinek, aki fél, hogy ha van lehetősége, egyszerűen ismerkedjen meg egy emberrel, aki hozzánk menekült. Ezek az emberek sok mindent megéltek és megszenvedtek, és ugyanúgy vannak aggodalmaik és reményeik, mint nekünk” – mondta Angela Merkel.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én inkább nem ismerkednék, Frau Merkel!

Ilyen ha egy nőnek nincsenek saját lányai v. fiai.

Illetve ha zsarolják a felette álló döntéshozók :(

Ne aggódj, készülnek a kis mulattok, az unokád majd választhat belőlük.

Na akkor oldja is meg egyedül a helyzetet, és ne rángassa bele egész Európát!

És vajon honnan van szegényeknek több ezer eurójuk az embercsempészekre? Na, az is megérne egy misét.

Kezdem már nagyon unni Merkelt meg Erdogant. Miközben bőszen próbálják a saját arculatukat menteni, addig közben nem oldódik meg semmi. A görögök csak sodródnak, a migránsügy csak nyúlik, mint a tészta. Ezekkel a politikai vezetőkkel nem lesz megoldás.

Érdekes, hogy milyen szelektíven látnak, és hallanak. Mark Bolt is állandóan "Szíriázik", de úgy látszik nem hallotta még, hogy nyolcvan valahány országból özönlenek, olyan országokból, ahol nyoma sincs háborúnak! Szerintük be kell engedni egész Ázsiát? Ok. Cak Indiában több mint egymilliárd ember van, már onnan is csordogálnak. Milyen jó lesz, ha csak a negyedének "eszébe jut" idejönni?

Ma már vannak a migránsok elől menekülők, akik mindenüket elveszítve mentik az életüket a már elfoglalt területekről, no go zónákból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés