Kormányszóvivő: Nem Magyarország felelős a menekültek számáért

2016. június 6. 16:21
Az Európába érkező menekültek száma azután ugrott meg, hogy Németország bejelentette: befogadja őket, ezért a kialakult helyzetért nem Magyarországot terheli a felelősség – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő a német Bild cikkére reagálva, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan tájékoztatta félre a német és osztrák kancellárt migránsügyben.

A tavaly ősszel Európába érkező menekültek száma a befogadásukra vonatkozó németországi bejelentést követően ugrott meg jelentősen, így e helyzet miatt nem Magyarország a felelős – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn Bécsben a bécsi magyar nagykövetségen, az osztrák és a külföldi média képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen.

A kormányszóvivő arra reagálva közölte ezt, hogy a német Bild című lap korábban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A cikkben az is szerepelt, hogy német kormányzati körök néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát.

Nincs értelme belemenni a számháborúba, hiszen el lehet kezdeni elmélyedni a bonyolult részletekben, például arra vonatkozóan, hogy mikor jelezte Magyarország a menekültáradat nagyságát, és milyen információ volt a különböző hatóságok birtokában, azonban csak meg kell nézni, mit mutatnak a számok a „félreértelmezhető” német bejelentés előtt és után – vélekedett Kovács Zoltán. Ez pedig mindent elmond arról, hogy pontosan kinél kell keresni a felelősséget, ez az állam pedig nem Magyarország – hangsúlyozta a szóvivő. 

Magyarország a határvédelemre összpontosít

Kovács Zoltán szerint Magyarország a kerítés építése előtt és után is betartotta az európai szabályok által biztosított kereteket. Az igazi választóvonal azok között van, akik megpróbálják betartani ezeket a szabályokat és azok között, akik időről-időre – érdek, közhangulat, vagy a politikai felfogás alapján – figyelmen kívül hagyják és tudatosan áthágják őket. Magyarország a határvédelemre összpontosít, és csak azokat az embereket akarja beengedni, akik jogosultak erre, különben az a helyzet áll elő, mint 2015-ben – jelentette ki a háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán és arról is beszélt, hogy a visszatoloncolás nem működik, hiszen sok ezer menekült marad Európában. 

Egy kérdésre válaszolva az új osztrák kancellár, Christian Kern a magyar menekültpolitikát bíráló kijelentéseire utalva úgy értékelte: sajnálatos, hogy egyelőre nem látni jelét annak, hogy a kancellár által képviselt út eltérne lemondott elődje, Werner Faymann nyilatkozataitól. „Nincs szükség arra, hogy tiszteletlenül beszéljünk egymással” – mondta a kormányszóvivő.

 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem ebben minden benne van amit el kell mondani a nyugati politikusok viselkedéséről.

hazudozás, balfaszkodás, bűnbakkeresés, stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés