Migráció: több Európára és együttműködésre van szükség

2016. június 7. 13:37

Niclas Trouvé
hvg.hu
Most vissza akarunk menni a múltba, és újra kerítéseket falakat akarunk emelni? Azt akarjuk, hogy ne mehessünk más országokba dolgozni, vagy hogy a gyerekeink ne tanulhassanak máshol? Interjú.

„Sok európai politikus azt igyekszik sugallni, hogy a menekültáradat mögött valamiféle nemzetközi összeesküvés áll, s a cél a kontinens elfoglalása vagy tönkretétele. Mit gondol erről?

Nem értek egyet ezekkel az állításokkal. Szíriában már évek óta tart a belháború, s félmillió ember halt meg. Afganisztánban is szörnyű a helyzet, ott egy év alatt 11 ezer emberrel végzett erőszak. Olyan emberek menekülnek, mint én vagy maga. A többségük a háborúk, a terroristák elől fut. Olyanok, akik nem akarnak csatlakozni az Iszlám Államhoz vagy nem akarnak beállni a kormányhadseregbe. Aki tizenegy országon keresztül menekül valahová, mert a házát lerombolták, az mind áldozat. És elszomorít, amikor valakik Európában azt mondják, a menekültek terroristák. Persze tudjuk, hogy a több mint egymillió migráns között vannak valóban terroristák és bűnözők, s ennek nyomát már láttuk is. De a mi társadalmunkban is élnek bűnözők, és vannak olyan államok, ahol megjelent a helyi, hazai terrorizmus. Jobban aggódom azok miatt, akik Európából mentek el Szíriába, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán. Nálunk is vannak ilyenek, tőlük kell félni, és velük keményen, a törvény teljes szigorával kell bánni. Erkölcsi kötelezettségünk, hogy segítsünk.

A menekültválság kezelésében ugyanakkor nincs európai együttműködés….

A menekültválság megrengetheti az EU alapjait. Ennek jeleit már most is látjuk, hiszen a tagországok különféle módon ítélik meg a helyzetet. Néhány ország, köztük Svédország is azt sürgeti, hogy találjunk közös megoldást egy olyan közös problémára, amely hosszabb távon előnyöket is rejt a kontinens számára. Tényleg nincs még egységes álláspont, s bár vannak uniós szintű döntések, azokat nem hajtották végre megfelelően, például az áttelepítésekről, illetve az aránytalanul nagy mértékben sújtott országok megsegítéséről szóló határozatokat. Közösen kellene vállalni a terheket, s ha elosztjuk az érkezőket, akkor szinte magától megoldódik a probléma. Németországnak sok az egymillió, nekünk sok a 163 ezer, viszont ha elosztjuk 28-cal az érkezőket, akkor a teher kezelhetővé válik. Az sem várhatjuk el, hogy a Szíriához közeli országokban milliók éljenek táborokban, miközben az 500 milliós Európa nem képes sokkal kevesebb migránsról gondoskodni.

Mit kellene tenni a renitensekkel, köztük Magyarországgal?

Az egész képet kell néznünk, és vissza kell mennünk addig, hogy egyáltalán miért van szükségünk az EU-ra. Az eredeti cél az volt, hogy Európa egységessé és békéssé váljon, s az országok, például Németország és Franciaország kölcsönösen függjenek egymástól és együttműködéssel oldják meg a problémákat. Hatalmas lökést adott Európának az is, amikor a kelet- és közép-európai országok csatlakoztak az unióhoz. Most vissza akarunk menni a múltba, és újra kerítéseket falakat akarunk emelni? Azt akarjuk, hogy ne mehessünk más országokba dolgozni, vagy hogy a gyerekeink ne tanulhassanak máshol? Nem szabad visszalépni a múltba. Ha viszont tényleg egységes Európát akarunk, akkor meg kell érteni, a feladatokat is közösen kell megoldanunk. A menekültügy csak egy a problémák közül, korábban a pénzügyi válsággal kellett megküzdeni és Görögország szorult segítségre. A jövőben lehetnek egyéb problémák más országokban és akkor is szolidaritásra lesz szükség. Több Európára és együttműködésre van szükség.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Furcsa logika, hogy a több Európa megteremtését néhány tízmillió muszlimmal képzelik el... Csak pár példa azokra az úgynevezett "európai értékekre", amelyekből valószínűleg kevesebb lesz ez esetben: szekularizáció, feminizmus, a szexuális másság elfogadása, filoszemitizmus, vallási tolerancia, alternatív családformák (azonos neműek házassága, örökbefogadása). Nem értem, hogy miért félnek jobban a nemzetben gondolkodó, keresztény-jobboldoali európaiaktól, mint a migránsoktól. Egyébként a tisztelt interjúalany figyelmébe ajánlom szeretettel: a több Európa alakul, csak nem a brüsszeli bürokrácia, hanem az általuk érintetlenül és ismeretlenül hagyott egyszerű emberek körében.

Brüsszel, többek között, azon mesterkedik ezzel a bevándorlási cirkusszal, hogy az EU tagállamai kezéből kivegye a beléptetés jogát, a vízum megadását. Egy lépés lenne a kőkemény föderáció felé.

Az elvándorlás indítéka a túlnépesedés. Szíria lakossága a múlt század harmincas éveiben 1,2 millió volt, mostanra meghaladhatta a húszmilliót. A polgárháborút a szárazság okozta nélkülözés váltotta ki. Más országokban is ez a helyzet. A népegészségügy gyorsabban fejlődött, mint gazdaságuk. Tízmillió számra fognak érkezni Európába, míg ki le nem rontják annak annak életszínvonalát otthagyott szülőföldjükére.

" Ha viszont tényleg egységes Európát akarunk, akkor meg kell érteni, a feladatokat is közösen kell megoldanunk. A menekültügy csak egy a problémák közül, korábban a pénzügyi válsággal kellett megküzdeni és Görögország szorult segítségre. A jövőben lehetnek egyéb problémák más országokban és akkor is szolidaritásra lesz szükség."

Nem is tudtam, hogy a görög probléma megoldódott?
Egyáltalán ez a jóember miről beszél? Van egyetlen dolog is a közelmúltban amit megoldottak?
Komolyan mondom megbolondult a világ!!!!!!!!!!!!!

"Most vissza akarunk menni a múltba, és újra kerítéseket falakat akarunk emelni?"

A háború előtt mindenki utazhatott Európában. Lásd Hitlert, aki osztrák létére a német hadseregben léphetett fel.
Vagy a magyarországi zsidó diákok:
“Mindenekelőtt Bécsbe (több mint 800-an kérték a felvételüket mindjárt az 1922-23-as tanévben), Prágába, Brnóba, de német- és olaszországi egyetemekre is. A külföldön tanuló zsidó diákok számát 1924-ben 5000-re becsülték, …”
Forrás: Fejtő Ferenc: Magyarság, zsidóság, História, MTA, 2000, 201.old.

Csak miután a kommunizmust a nyakunkra hoztátok, azóta lett vasfüggöny meg határsáv...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés