Családegyesítés: újabb félmillió szíriai menekült érkezhet Németországba

2016. június 8. 11:50
Akár további 500 ezer szíriai menekült is érkezhet az országba a családegyesítés intézménye révén a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) becslése szerint. A szervezet szerint különböző tényezők alapján az várható, hogy a családegyesítés révén a menekültek átlagosan fejenként csak egy rokont költöztetnek át Németországba.

Németországba akár további 500 ezer szíriai menekült is érkezhet a családegyesítés intézménye révén – írta a Süddeutsche Zeitung című lap szerdán a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) becslésére hivatkozva.

A BAMF elemzésében kiemelte, hogy a szíriai menekültek számának megháromszorozódásáról vagy megnégyszereződéséről szóló prognózisokkal szemben az életkor, a gyermekek és a már az országban tartózkodó rokonok száma és egyéb tényezők alapján az várható, hogy a családegyesítés révén a menekültek átlagosan fejenként csak egy rokont költöztetnek át Németországba.

Eddig félmillió szíriai érkezett

Tavaly év elejétől az idén júniusig nagyjából 500 ezer szíriai menedékkérő érkezett Németországba. Ők alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját, és szinte valamennyien megkapják a menekültstátuszt. Azonban az utóbbi hónapokban bevezetett változtatások miatt emelkedik azok száma, akik csak oltalmazott státuszt kapnak, amelyhez két évig nem jár családegyesítési jog. A menedékjogi kérelmek elbírálása pedig eleve lassan halad, és rendkívül lassú a családegyesítéshez szükséges vízumok kiadása is a törökországi és libanoni német diplomáciai képviseleteken, amelyek a szíriai állampolgárok ügyeiben illetékesek.

Mindennek következtében a családegyesítés „jelentősen elhúzódó” folyamat, és hatása lassan, fokozatosan lesz érzékelhető, de újabb feladatokat ad a szociális ellátórendszernek – írták a BAMF szakemberei a Süddeutsche Zeitung szerint. A Die Welt című lap az online kiadásában szintén a BAMF adataira hivatkozva azt írta, hogy a 2016. április 30-i állás szerint 1 529 784 olyan külföldi állampolgár lakik Németországban, akik jogállása menekültügyi eljáráshoz kapcsolódik, vagyis menedékjogi kérelmük elbírálására várnak, vagy már döntöttek ügyükben.

220 ezer embernek már távoznia kellett volna Németországból

További nagyjából 300 ezren vannak, akik még nem tudták benyújtani menedékjogi kérelmüket. Van egy nagyjából 35 ezer fős szíriai csoport is, ők a menekültválság tavaly nyár végi elmélyülése előtt érkeztek Németországba befogadási programok keretében, így nem kell benyújtaniuk menedékjogi kérelmet, és van 70 ezer felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú is, akiknek szintén nem kell menedékjogért folyamodni.

Ebben a nagyjából 1,9 milliós csoportban mintegy 220 ezren vannak, akiknek jogerős döntés alapján távozniuk kellene Németországból, többnyire azért, mert elutasították kérelmüket. Azonban többségüket – 168 ezer embert – különböző, például egészségi okok miatt egyelőre nem toloncolják ki.

A Die Welt szerint a menekültügyi rendszerrel kapcsolatban van egy további, valószínűleg jelentős, de ismeretlen nagyságú csoport is. Ebbe azok tartoznak, akik valamilyen okból nem léptek kapcsolatba a hatóságokkal, nem regisztrálták magukat semmilyen intézménynél, nem igényeltek szociális támogatást és nem akadtak fenn valamilyen rendőri ellenőrzésen. Szakértők szerint számuk 180 ezer és 520 ezer között lehet.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Félrevezetik az őslakosokat a gatóságok.

Három hónap alatt 69 000 bűncselekményt követtek el Németországban a migránsok.

Igen, nélküle, csak más formában.

Most voltam egy nemzetközi workshopon Franciaországban. A német résztvevők velünk meg az oroszokkal is meglehetősen távolságtartóan és fennsőbbrendűen bántak. Fel nem foghatom, hogy miért ajnározzák akkor a migránsokat annyira, hacsak azért nem, mert a humanista felszín alatt egyszerű önző gazdasági érdek húzódik: még olcsóbb munkaerőt, kvázi bérrabszolgákat akarnak. Persze a saját kontójukra, a saját országukban lássák őket vendégül nyugodtan.

PS: apró színes! A normand városban a workshop alatt tartották meg az ott hagyományos Testvériség ünnepét. A német delegáció fintorogva, kvázi megvető undorral nyilatkozott az ott megjelent, kb 40 egykori afrikai és karibi francia gyarmatról való vendégseregről. Szóval nehéz rajtuk eligazodni...

" németeknek lesz nyugdíja a bevándorló munkásoktól "

ahogy azt te elképzeled kispajtás

ezen nem a németek nyugdíjáért mennek oda és soha nem fognak annyit befizetni sem ami fedezné azt a pénz amit előtte rájuk költöttek

a németjeid

B+

a képmutatás mesterei

higgy nekem , ismerem őket mint a rossz pénzt

Elhiszem, bár jobban szeretek a saját tapasztalataimra hagyatkozni. De sajnos azok is hasonlóak.

tudnék mesélni....
de minek

a saját tapasztalat a tuti

egy dologért azért becsülöm őket, ha kimondanak valamit akkor azt majdnem mindíg tartják

Nem véletlenül német "találmány" az Übermensch...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés