Dacian Cioloș: A befogadási kvótákkal nem lehet megoldani a menekültkérdést

2016. június 10. 18:58
Románia nem támogatja a Brüsszel által megszabott kötelező befogadási kvótarendszert, de Bukarest hamarosan fogadja az első menekülteket – jelentette ki pénteken Dacian Cioloș. A román miniszterelnök szerint elsősorban az Európai Unió külső határainak védelmét kellene biztosítani.

A menekültkérdést nem lehet megoldani kötelező befogadási kvótákkal – jelentette ki pénteken Dacian Cioloș román miniszterelnök. A kormányfő a Radio Classique francia rádiónak adott interjúban hangsúlyozta, elsősorban az Európai Unió külső határainak védelmét kellene biztosítani, és azt kell megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók bejussanak Európába. Románia nem támogatja a Brüsszel által megszabott kötelező befogadási kvótarendszert, de Bukarest hamarosan fogadja az első menekülteket – mondta a román kormányfő.

Rámutatott: Románia teljesítette a határok védelmére vonatkozó kötelességét, hiszen Románia határai az egyik legbiztonságosabbak. Emellett Bukarest az uniós határvédelmi ügynökségben (Frontex) is jelentős szerepet játszik, hiszen Görögországban és Olaszországban – ahol a legnagyobb a migrációs nyomás – Németország után a második legnagyobb hozzájáruló tagállam – magyarázta Cioloș.    

„A schengeni csatlakozás politikai kérdéssé vált”

Képmutatásnak nevezte, hogy egyes tagállamok a romániai korrupció elterjedtségére hivatkozva ellenzik Bukarest schengeni csatlakozását. Úgy vélte, Románia teljesített valamennyi olyan feltételt, amelyek meg voltak szabva a csatlakozási kritériumok között, és amelyek alapján a régi tagállamok is a határellenőrzés nélküli térség részévé váltak.

A kormányfő szerint míg korábban a schengeni csatlakozásról technikai szempontok szerint döntöttek, most már politikai kérdéssé vált, ami zavarja a románokat, ugyanis az a benyomás alakult ki, hogy a tagállamok eltérő bánásmódban részesülnek. Románia schengeni csatlakozása ellen Franciaország és Németország emelt vétót 2011-ben, majd Hollandia vétózta meg.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés