Szijjártó: Magyarország támogatja az osztrák külügyminiszter javaslatát

2016. június 10. 16:17
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel egyetértve a magyar kormány is úgy gondolja: Európán kívül kell eldönteni, jogosult-e valaki a menekültstátusra. Szijjártó Péter szerint erről fognak is tárgyalni a Budapestre látogató osztrák miniszterrel. A magyar külügyminiszter ugyanakkor emlékeztetett: a magyar kormány már egy éve ezt az álláspontot képviseli, és ezért sokan támadták.

A kormány pénteki ülésén megvitatta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszternek a migrációs válság kezelésére vonatkozó javaslatait, és teljes mértékben támogatja azt a javaslatát, hogy Európán kívül kell eldönteni, jogosult-e valaki a menekültstátusra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek. A tárcavezető kifejtette: Magyarország támogatja az osztrák külügyminiszter tervét, hogy a migránsokat mostantól nem szabad beengedni Európába, hanem a kontinensen kívül kell elbírálni, valaki bevándorlónak vagy menekültnek számít-e.

Az elmúlt időben az bizonyosodott be, hogy azt a migránst, aki Európába érkezik, még akkor is nagyon nehéz visszaküldeni, ha világossá válik, "semmilyen jogalapja nincs" arra, hogy Európában tartózkodjon – magyarázta. Szijjártó Péter közölte: a Schengen 2.0 javaslatnak nagyon fontos eleme, hogy hotspotokat kell létrehozni az unió területén kívül, és már ott egyértelmű döntéseket kell hozni. arról, ki jogosult a menekültstátuszra

Ezért ebben a kérdésben, vagyis hogy mostantól nem engedhetők be a migránsok Európába, hanem előbb a kontinensen kívül kell meghozni a szükséges döntéseket, nagyon szívesen együttműködik Magyarország Ausztriával, és június 23-án, amikor az osztrák külügyminiszter Budapestre látogat, ez lesz a megbeszélések egyik legfontosabb témája – mondta.

Szijjártó: Mi már több mint egy éve ezt képviseljük

A külügyminiszter véleménye szerint az elmúlt egy évben egyre többen helyezkedtek arra az álláspontra, amelyet „mi már több mint egy éve képviselünk, és amelyért minket több mint egy éven keresztül bíráltak”. A külső határok védelme egy éve még szitokszó volt, ma viszont már mindenki úgy beszél erről, mintha mindig is ezt mondta volna – tette hozzá. Kitért rá: amikor Magyarország elkezdte felvetni, hogy nem szabad beengedni a migránsokat Európába, hanem Európán kívül kell eldönteni, hogy ki jogosult egyáltalán a védelemre, „akkor ez szitokszónak minősült”, ma azonban egyre többen beszélnek erről.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ahogy múlik az idő, úgy bizonyosodik be, hogy „az Európai Bizottság javaslatai rosszak Európának, Európa vesztét jelentik”, ugyanakkor vannak teljesen ésszerű tagállami javaslatok – mint az osztrák külügyminiszteré is –, amelyek a megoldás felé visznek.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

leesett az oszt-rákoknak is a tantusz???

LOL

Az oszrták politikusok sok nagyságrenddel kevesebbet lopnak, mint a magyar kolegák.
Úgyhogy lehet róluk példát venni!

Attól még nem biztos , hogy jobb politikai döntéseket hoznak.
Amúgy meg: mi köze a kettőnek egymáshoz?

De nem szigeten, hanem egy anyahajón.
nem szúrnak ki a szigeten élőkkel, a hajón meg ellenőrizhető, hogy akit beengedtek, az azt eu felé tart, akit meg nem, az megy a másik irányban azzal, amivel jött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés