Ártatlannak vallották magukat a nagyfai fogolyzendülés vádlottjai

2016. június 14. 11:46
Megkezdődött hét iraki, két szíriai és egy szerb, fogolyzendüléssel vádolt állampolgár pere a Szegedi Törvényszéken. A vádlottak ártatlannak vallották magukat, és elmondták: nem tudtak semmi biztosat arról, mikor hagyhatják el a börtönt, és attól tartottak, hogy akár egy-másfél évig is bent maradnak.

A tárgyaláson felolvasott nyomozati vallomásaikban többségében tagadták a bűncselekmény elkövetését a tavaly ősszel a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen történt fogolyzendülés vádlottjai. A Szegedi Törvényszéken kedden kezdődött el a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgár pere. A vádirat szerint tavaly október 22-én éjszaka a fogvatartottak eltorlaszolták az egyik zárka ajtaját és éhségsztrájkba kezdtek. A zendülés több zárkára is átterjedt, kilenc helyiséget rongáltak meg, betörték az ablakokat, a szektorajtók üvegezését, megrongálták a fűtésrendszert.

Tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet érintett körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A felolvasott vallomások szerint a vádlottak nem tudtak semmi biztosat arról, mikor hagyhatják el a börtönt, és attól tartottak, hogy akár egy-másfél évig is bent maradnak. A fogvatartottak között elterjedt, hogy két ember megpróbálta fölakasztani magát, és őket ezután kiengedték. Azt – egy kivételével – valamennyi vádlott tagadta, hogy részt vett volna az erőszakos cselekményekben.

A tárgyalásra csupán a korábban embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre és kiutasításra ítélt szerbiai férfit vezették elő. Két vádlott – miután az előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette – ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot bocsátottak ki, heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken.

A szerbiai férfi a bíróságon nem tett vallomást, korábban azonban elismerte a bűncselekmény elkövetését. A vádlott közölte, azért nem szerepel a szerb hatóságok nyilvántartásában, mert cigány nemzetiségű, születésekor nem anyakönyvezték, és semmilyen okmánya sincs. A tárgyalás októberben tanúk meghallgatásával folytatódik.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"attól tartottak, hogy akár egy-másfél évig is bent maradnak"

már nem kell attól tartaniuk

:DD

megváltották a jegyüket a zendüléssel a másfél éves útra!

Azt a részt, hogy ismeretlen helyre távozott, hogy kell érteni? Nem volt zárt helyen tárolva?

Nekik igazuk van!
Ahol élve meg lehet úszni a tiltott határátlépést, ráadásul egy zendülést, annak igaza van. Ha a helyükben lennék, követelném, hogy azonnal alapítsák meg a kalifátust!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés