A németek 41 százaléka nem engedne be muszlimokat az országba

2016. június 15. 14:57
A megkérdezettek 41,4 százaléka megtiltaná a muszlimoknak a bevándorlást Németországba, 60 százalék szerint pedig a menedékkérők többségét valójában nem is üldözik a hazájában – derült ki egy friss német közvélemény-kutatásból. Egy másik kutatás megállapította: a németek többsége szerint még nincs vége a menekültválságnak, sőt, az rosszabb lesz; a pártoktól pedig nem számítanak megoldásra.

Nem kell olyan nagyvonalúnak lenni!

Az iszlámellenességet vizsgálta a Lipcsei Egyetem friss kutatása, mely 2420 ember megkérdezésével zárult. Az eredmény: a németek 41,4 százaléka szerint meg kellene tiltani a muszlimoknak, hogy bevándoroljanak Németországba. Minden második megkérdezett továbbá néha idegennek érzi magát a saját hazájában a muszlimok miatt. Nyolcvan százalék véli úgy, hogy az államnak nem kellene olyan nagyvonalúnak lennie a menedékkérelmek elbírálásánál, hatvan százalék szerint pedig a legtöbb menedékkérőt valójában nem is üldözik a hazájában.

A kutatók pártszimpátiára lebontva is vizsgálták a muszlimokkal kapcsolatos attitűdöt. Eszerint az AfD választói a leginkább muszlimellenesek: 80 százalékuk tiltaná meg a muszlimok bevándorlását. A Zöldek szavazói között a legalacsonyabb ez az arány: 24 százalék. A kormánykoalíció pártjai, a CDU és az SPD szimpatizánsai körében nagyjából azonos az arány: 36, illetve 36,3 százalékuk nem engedné be a muszlimokat az országba.

A Lipcsei Egyetem 2002 óta készít hasonló felméréseket különböző zöld és baloldali alapítványok támogatásával. A korábbi évekhez képest az iszlámellenesség jelentős növekedését tapasztalták, ugyanakkor rámutatnak: más kisebbségekhez is kevésbé toleránsan viszonyulnak a németek most, mint korábban. Például a romákról a korábbi 44 százalékhoz képest már a megkérdezettek 58 százaléka gondolja, hogy hajlamosak a bűnözésre, és 9 százalékponttal 24,8 százalékra nőtt azok aránya is, akik a homoszexualitást erkölcstelennek tartják – foglalja össze a FAZ.

A határok lezárása miatt jönnek kevesebben, nem Merkel politikája miatt

Egy másik kutatás a németek menekültválsággal kapcsolatos hozzáállását vizsgálta. A megkérdezettek negyven százaléka véli úgy, hogy a neheze még hátravan, és újra emelkedni fog az érkezők száma. A németek 83 százaléka szerint mostani visszaesés nem az EU-nak vagy a német intézkedéseknek köszönhető, hanem annak, hogy egyes országok lezárták a határaikat – olvasható a FAZ összefoglalójában, amely az utóbbira példaként Macedóniát és Ausztriát emeli ki.

A többség kritikusan áll a német kormány menekültpolitikájához. A nagy többség vitatja, hogy az iszlám Németországhoz tartozna, ezzel az állítással csak 13 százalék ért egyet. Szintén nagy támogatást élvez az a nézet, hogy az integráció csak akkor sikerülhet, ha a német kultúra, mint vezérkultúra felé orientálódik. A németek háromnegyede gondolja úgy, hogy minden tolerancia és vallásszabadság mellett egy konfliktushelyzetben végső soron a német értékrend kell, hogy prioritást élvezzen.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

59%-uk meg mar torok/arab...

Nem Merkel a hibás, hanem azok, akiket be tudott csapni. A németek addig nyugton maradnak, amíg meg nem erőszakolják mindegyiküknek a családtagjait.
A más baja a más baja, arrafelé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés