Németország: maradhatnak az elutasított menedékkérők, ha tanulnak

2016. július 10. 16:33
Új integrációs szabályokat fogadtak el Németországban: ha szakképzésben tanul, akkor tanulmányai idejére az országban maradhat az is, akinek egyébként a menedékkérelmét elutasították. Ez fél évnyi munkakeresésre és két évnyi munkavállalásra is vonatkozik. Egy szakértő szerint valószínűtlen, hogy ezen öt év után bárkit tényleg hazaküldenének.

Menedékkérelmük elutasítása után is lehetővé teszik az új német integrációs szabályok a migránsoknak, hogy Németországban maradjanak. Ha ugyanis szakképzésben vesznek részt, akkor tanulmányaikat a menedékkérelmük elutasítása ellenére is befejezhetik, az új törvény peresíthető igényt alapoz meg nekik a maradásra. Sőt: tovább is maradhatnak, ugyanis a képzés befejezése után fél év munkakeresési időt és két év munkavállalási célú tartózkodást is biztosítanak az új szabályok – írja a Die Welt.

A lap által megkérdezett, menekültjogban jártas jogász szerint ez azt jelenti, hogy az elutasított menedékkérők gyakorlatilag tartósan az országban maradhatnak. Daniel Thym azt mondta: valószínűtlen, hogy öt év után (ha valaki a tanulmányok és a munkavállalás maximális idejét is kihasználta) bárkit tényleg hazaküldenének, hiszen általában öt év után tartózkodási jogot igényelhetnek, nyolc év elteltével pedig már állampolgársági kérelmet is benyújthatnak az érintettek. 

Hogy mennyire lesz sikeres a modell, kérdéses: a szakképzésben résztvevők számára fenntartott állások közül 300-at elkülönítettek menedékkérők számára a német nagyvállalkozások, de ezen helyek közül csak 54-et töltöttek eddig be, ebből 50-et a postánál.

Ezen kívül százezer „80 centes állást” is alapítanak a menedékkérők számára, akiket egyébként csak munkaerőkölcsönzés keretében lehet majd foglalkoztatni. 

A törvény a kedvezmények mellett elvárásokat is megfogalmaz: a menedékkérőknek meghatározott tartózkodási helyen kell lakniuk, vagy meghatározott lakhelyeket elkerülniük. Ezt a tartományok szabályozhatják részleteiben, a cél a gettók kialakulásának megelőzése.

Továbbá integrációs kurzusokon is részt kell venniük a migránsoknak. Ha ezt elmulasztják, akkor kevesebb szociális ellátást kapnak.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés