Németország: maradhatnak az elutasított menedékkérők, ha tanulnak

2016. július 10. 16:33
Új integrációs szabályokat fogadtak el Németországban: ha szakképzésben tanul, akkor tanulmányai idejére az országban maradhat az is, akinek egyébként a menedékkérelmét elutasították. Ez fél évnyi munkakeresésre és két évnyi munkavállalásra is vonatkozik. Egy szakértő szerint valószínűtlen, hogy ezen öt év után bárkit tényleg hazaküldenének.

Menedékkérelmük elutasítása után is lehetővé teszik az új német integrációs szabályok a migránsoknak, hogy Németországban maradjanak. Ha ugyanis szakképzésben vesznek részt, akkor tanulmányaikat a menedékkérelmük elutasítása ellenére is befejezhetik, az új törvény peresíthető igényt alapoz meg nekik a maradásra. Sőt: tovább is maradhatnak, ugyanis a képzés befejezése után fél év munkakeresési időt és két év munkavállalási célú tartózkodást is biztosítanak az új szabályok – írja a Die Welt.

A lap által megkérdezett, menekültjogban jártas jogász szerint ez azt jelenti, hogy az elutasított menedékkérők gyakorlatilag tartósan az országban maradhatnak. Daniel Thym azt mondta: valószínűtlen, hogy öt év után (ha valaki a tanulmányok és a munkavállalás maximális idejét is kihasználta) bárkit tényleg hazaküldenének, hiszen általában öt év után tartózkodási jogot igényelhetnek, nyolc év elteltével pedig már állampolgársági kérelmet is benyújthatnak az érintettek. 

Hogy mennyire lesz sikeres a modell, kérdéses: a szakképzésben résztvevők számára fenntartott állások közül 300-at elkülönítettek menedékkérők számára a német nagyvállalkozások, de ezen helyek közül csak 54-et töltöttek eddig be, ebből 50-et a postánál.

Ezen kívül százezer „80 centes állást” is alapítanak a menedékkérők számára, akiket egyébként csak munkaerőkölcsönzés keretében lehet majd foglalkoztatni. 

A törvény a kedvezmények mellett elvárásokat is megfogalmaz: a menedékkérőknek meghatározott tartózkodási helyen kell lakniuk, vagy meghatározott lakhelyeket elkerülniük. Ezt a tartományok szabályozhatják részleteiben, a cél a gettók kialakulásának megelőzése.

Továbbá integrációs kurzusokon is részt kell venniük a migránsoknak. Ha ezt elmulasztják, akkor kevesebb szociális ellátást kapnak.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy gondolom így már érthető, hogy Merkelék szemében miért lett piros kukorica Boris Johnson.

"Nagy vihart kavart Boris Johnson konzervatív brit politikusnak a The Sunday Telegraphban megjelent interjúja, amelyben az európai egységgondolat előfutárai között említette Adolf Hitlert is. A miniszterelnökségre pályázó volt londoni polgármester a júniusi népszavazáson a kilépést támogatók vezéralakja, így kijelentését sokan a kampány egyik bombasztikus – a kritikusok szerint felháborító – kiszólásának minősítették."
http://www.hetek.hu/hit_es_ert..

"Ha tanulnak? Mit?"

Merkel szakácskönyvéből és Juncker etikai kódexéből. ;-)

"Madame Merkel a műbűtorasztalos..."

Inkább alkimista.

"Attól félek, hogy 50-es IQ-val nem lehet tanulni.."

A migráns agysebészek majd megoperálják őket. ;-)

Tiszta demokrácia. Vagy mégse?

"Norbert Lammert a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta: a júniusi referendum eredménye révén ugyan „valószínűbbé vált, hogy Nagy-Britannia két év múlva nem lesz az EU tagja”, de a Brexitet nem tartja lefutott ügynek.

Úgy vélte, a népszavazás az esetek többségében „felesleges”, és előfordul, hogy csak azért írják ki, mert a politikusok a választóktól való félelmükben ki akarják vonni magukat az adott kérdés megválaszolásának felelőssége alól. Erről szól a brit uniós tagságról tartott referendum is – állapította meg az Angela Merkel kancellár vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa."
http://vs.hu/kozelet/osszes/me..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés