Merkel: Magyarországon rosszul bántak a menekültekkel

2016. július 11. 8:20
Angela Merkel német kancellár elmondta: Németország a tavalyi menekültválság idején az EU értékei mentén cselekedett, nem úgy, mint ahogy például Magyarországon tették, ahol igen rosszul bántak a menekültekkel. A történtek tanulsága a kancellár szerint, hogy a menekülésre késztető okokat kezelni kell, el kell osztani a menekülteket az uniós tagállamok között, valamint meg kell védeni az EU külső határait az illegális migrációtól.

A menekültek védelme az Európai Unió humanitárius felelőssége – mondta Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi televíziós interjúban, amelyben többek között arról is beszélt, hogy szerinte Nagy-Britannia kilépése az EU-ból visszafordíthatatlan folyamat.

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban elmondta, hogy amikor tavaly dönteni kellett a menekülthullám kezeléséről, meg kellett fontolni, vajon „hagyjuk-e Görögországot egyedül a feladattal”, vagy „bánjunk igen rosszul a menekültekkel, ahogy például Magyarországon tették”, vagy pedig humanitárius okokból „védelmet nyújtunk az embereknek”.

A védelem megadása mellett kellett dönteni, mert az EU hitelességére és értékeire tekintettel minden más reakció „teljességgel elfogadhatatlan lett volna” – mondta Angela Merkel.

Az illegális migráció megállításáról is beszélt Merkelt

A történtek első „tanulsága”, hogy korábban el kell kezdeni foglalkozni azzal, hogy miként élnek az emberek az EU szomszédságában, és többet kell tenni a menekülésre késztető okok megszüntetéséért. Másodszor „meg kell tanulni”, hogy miként lehet megvédeni az uniós külső határt és megakadályozni az illegális migrációt, a harmadik teendő pedig a menekültek „méltányos elosztása” az uniós tagországok között – mondta a német kancellár, kiemelve, hogy az első két területen jelentős a haladás, de a menekültek elosztásában „még mindig vannak hiányosságok”

Az EU-Törökország megállapodásról szólva hangsúlyozta, hogy mindkét fél érdeke az illegális migráció megakadályozása, amikor pedig stabilizálódik a helyzet, az EU-nak legális úton is be kell fogadnia menekülteket, és erről tárgyalnia kell Törökországgal.

A Brexit visszafordíthatatlan folyamat

A kancellár a brit uniós tagságról tartott népszavazással kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a Brexit – Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – visszafordíthatatlan folyamat. A brit szavazók „meghozták a döntést”, így a következő lépés az lesz, hogy országuk az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján kezdeményezi a kiválást. Ez „emberi számítás szerint” akkor történik majd meg, amikor végrehajtják a váltást a miniszterelnöki tisztségben – mondta Angela Merkel.

Kiemelte, hogy a kilépésről folytatandó tárgyalásokon szó sem lehet arról, hogy Nagy-Britannia „kimazsolázza” az uniós alapszabadságok közül a számára előnyös elemeket.

A Nagy-Britannia nélküli EU-ban a legfontosabb feladat a belső és külső biztonság erősítése, „beleértve a külső határok védelmét”, továbbá a versenyképesség és a gazdasági növekedés erősítése és a munkanélküliség csökkentése, a harmadik súlypont pedig a fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása. A huszonhetek vezetői ezekről az ügyekről tárgyalnak majd szeptember közepén Pozsonyban – mondta Angela Merkel.

Merkel saját gazdaságpolitikáját modellként állította elénk

Hangsúlyozta, hogy nem az EU intézményi felépítésével vagy az integráció további mélyítésével kell foglalkozni, hanem azzal, hogy miként lehet „eredményeket elérni”. Egyben visszautasította azt a felvetést, hogy Németország ragaszkodása a költségvetési fegyelmet és szerkezeti reformokat a középpontba helyező politikához hozzájárult volna a Brexitet pártolók győzelméhez Nagy-Britanniában és az EU-val szembeni elégedetlenség erősödéséhez a közösség más országaiban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy Németország a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) által vezetett kormány idején – a kétezres évek elején – elindított szerkezeti reformoknak köszönheti, hogy több munkahely jött létre és beindult a növekedés. Hozzátette, hogy szerinte más uniós tagállamoknak is ezt az utat kell követniük.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

aha,

mondjuk mi számít rossznak...


Rájukgyújtani a szállást többszázszor németbe' az jó bánásmód ugye?

Merkel szimplán hazudik.
Magyarországon egyáltalán nem bántak rosszul (vagy rosszabbul mint bárhol máshol) a migránsokkal, akiknek egyszerűen eszük ágában sincs/sem volt maradni, mert a német/svéd, stb. jólétet célozták meg maguknak. Ennyi.

A történtek első „tanulsága”, hogy Merkel kancellár asszony által támogatott Juncker és bizottsága alkalmatlan ilyen feladatok megoldására. Sőt! Az egész EU vezetése alkalmatlanságról tett tanúbizonyságot.

2011-ben Olaszország és Franciaország már jelezte a problémát. Amikor szigorúbb határellenőrzést vezettek be, akkor a migránsok útvonalat változtattak és így lett a török-görög-szerb-magyar útvonal. Ekkor kellett volna intézkedni és közös megoldást keresni. Merkelnek pedig nem kellett volna beleavatkoznia más országok ügyeibe, mert nem az EU kancellárja, hanem Németországé. Ennek ellenére beleavatkozott és össze-vissza nyilatkozott, ahogy most is teszi.

Ugyanakkor felmerül a kérdés; Miért csak az EU-nak, az EU tagországainak, akik tagjai a schengeni övezetnek kell a problémát kezelnie? Miért nem az összes uniós tagország? Hol van az ENSZ és tagországai? Mit tettek a migráns kezelése ügyében akik Afrikában a káoszt okozták? Hol van az USA segítsége, aki az egyik legnagyobb felelőse a kialakult helyzetnek Afrikában?

Merkel másokat vádol, mások portáján sepreget, pedig lenne a sajátján is mit sepregetni.

Merkel védi Görögországot, mert a válság kezelésbe ott van a német bankok hitelei, a német gazdaság befektetései. Ha Görögország csődbe kerülne, kiválna az EU-ból ezek a tartozások behajthatatlanná válnának.
A kör azonban ezzel nem zárult, mert ott van Olaszország, Portugália, Spanyolország.
A pénzügyi válságnak még koránt sincs vége. Ha a jelenleg fennálló problémákat az EU vezetése hasonló slendrián módon kezeli ahogy eddig tette súlyos válságnak néz elébe az EU. Könnyen lehetséges, hogy mindez elvezet a felbomláshoz.

Le kellene állítani a konföderációs terveket,a birodalom építést és aktualizálni a szerződéseket, csökkentve az EU vezetés "hatalmát", megszüntetve az apparátus bürokratikus tevékenységét. A bukott, képzetlen politikusokat pedig el kellene távolítani. Be kellene fejezni a pártpolitikát és szigorúan gazdasági kérdésekkel foglalkozni.

Nem. Ami történik az Németország-Franciaország-Olaszország terve. Az USA legfeljebb támogatja.

Szerintem a történet vázlatosan erről szól.

Az EU elődjét megállapítók még követték az Egyhangúsági elvet, ami azt jelentette, hogy csak akkor lép életbe a döntés, ha mindenki egyetért. Ez később megváltoztatták. Létrehozták Európa Parlamentet, az Európa Bizottságot – ezen belül a szakmai bizottságokat, úgy is nevezhetnénk minisztériumokat - az Európa Tanácsot. Bevezették a minőséfi többség és a többség szavazatot. Különböző szerződéséket hoztak létre és a döntési jogokat is folyamatosan változatták. Ez mind a föderatív állam előkészítése, az Európa Kormány kialakulása felé vitte az uniót, amely a nemzeti államok megszűnését is magába foglalja.
A britek kilépése, Juncker kijelentése, mely szerint Németország jelentősége felértékelődik, elgondolkodtató és akár kiindulási pont is lehet Ribbentrop és Cecil von Renthe-Fink náci birodalmi miniszterek tervének megvalósítása tekintetében. Amikor ez utóbbit Boris Johnson London volt polgármestere felszínre hozta - http://www.hetek.hu/hit_es_ert.. - piros kukorica lett az EU bürokraták szemében.

akkora lett náluk a jólét, hogy közben elfelejtettek szaporodni


szerintem nem érte meg

De akkor miért félnek attól, hogy Orbán példáját, egy súlytalan figura példáját mások is követhetik? Elég nevetséges már az is, hogy a brit népszavazás eredményéért a 12% támogatottságú Nigel Farageot teszik felelőssé. Hol voltak a többi, összese 88%-al bíró politikusok? Ez a 88% miért tudott csak 48%-ot elérni?

Talán többről van szó, mint a más gondolatokkal bíró, jobb híján jelentéktelennek mondott politikusok szereplése. Valamiért elég nagy a kereslet az EU-ban az euroszkeptikus elvekre.

Amúgy pedig a német geopolitikai törekvések Hitler után sem változtak, pusztán mások az eszközök. Talán át gondolhatnád, kit lehet Hitler követőjének mondani.

Merkel saját pecsenyéjét akarja sütögetni, de már odaégett.

Világos Merkel törekvése, h. a felelősséget az illegális, papírok nélküli, a Balkán és Magyarország zöld határain bemasírozó tömeg készséges beengedéséért szétterítse, legkézenfekvőbben az amúgy is ezerszer elítélt, megszégyenített, kifosztott Magyarországra.

Jövőre választások lesznek, egyelőre megjósolhatatlan eredménnyel, bár szinte biztos vagyok abban, h. a CDU-SDP összefogás ilyen rövid távon verhetetlen. Amit most Merkel tesz, az már kampánystratégia, bár hazug.

A fura az, h. Merkel szavazói is jobb híján fognak kitartani mellette.

A hírek az AfD elleni balos ellen tüntetők állami díjazásáról hajmeresztőek, akárcsak az Ulfkotte könyv.

A lángoló menekültszállások fényében különösen gusztustalan Magyarország megszégyenítése.

Német ismerősöktől évekkel ezelőtt, a saját fülemmel hallottam anekdotázni a sors görbe útjairól, lám, az óhajtott Kelet-Európa megszerzése bár a háborúval nem, de a gazdasággal, gazdagsággal végül csak sikerült.

Ráadásul volt "keletnémetek" voltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés