Magyar kormány: Brüsszel a kényszerbetelepítést erőlteti

2016. július 13. 16:30
Brüsszel tovább erőlteti a kényszerbetelepítést, reagált az Európai Bizottság szerdán közzétett migrációs javaslataira Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Dimitrisz Avramopulosz, az EB migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette, a testület közös uniós áttelepítési keretprogramra tett javaslatot, hogy a nemzetközi védelemre szorulóknak lehetőségük legyen rendezett és biztonságos módon eljutni Európába. Az EB emellett javaslatokat tett a közös európai menekültügyi rendszer reformjának befejezésére is, egy hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika kialakítása érdekében.

Dömötör Csaba szerint a tervek alapján egyértelmű, hogy Brüsszel tovább erőlteti a kényszerbetelepítést, és a határok erősebb védelme helyett egyre részletesebb terveket dolgoz ki a bevándorlás megkönnyítésére. A szerdán bejelentett tervek alapján Brüsszel minden uniós tagországot arra kötelezne, hogy fogadjon be bevándorlókat, hangsúlyozta.

A javaslatcsomag éves betelepítési tervekre is javaslatot tesz, ez szerinte azt jelenti, hogy a tagállamok helyett Brüsszelből szabnák meg a betelepítendő bevándorlók számát. Mivel erről nem kérték ki az uniós állampolgárok, így a magyarok véleményét, ez a javaslat elfogadhatatlan, jelentette ki az államtitkár.

Dömötör Csaba szerint a javaslatcsomag nem oldja meg a migrációs válságot, ellenkezőleg: újabb problémákat hoz létre. Meghívót jelent további milliók számára, emelte ki. Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja változatlan. Csak a magyarok dönthetik el, hogy kit fogadnak be, és hogy kivel élnek együtt. A kényszerbetelepítés elleni népszavazásra nagyobb szükség van, mint valaha. Ezért is fontos, hogy mindenki részt vegyen az október 2-i referendumon, tette hozzá.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés