Annyian, mint még soha

2016. július 18. 9:41

Jasper von Altenbockum
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Ha a 2015-ben a balkáni útvonalon keresztül Németországba érkezett migránsokat és menekülteket nem számítjuk bele a statisztikába, a ki- és bevándorlás szaldója nulla körüli.

„Annyian, mint még soha: ez minden, csak nem meglepetés. Senki nem fog azon csodálkozni, hogy tavaly olyan mértékben nőtt a hazánkba irányuló bevándorlás, hogy ilyet Németország még soha nem élt át eddig. Csodálkozni már csak azért sem szabad senkinek, mert a német közélet szereplői évek óta kórusban hangoztatják, hogy Németországnak annyi bevándorlóra van szüksége, mint eddig még soha.

A meglepetés egészen máshol rejlik. Ha a 2015-ben a balkáni útvonalon keresztül Németországba érkezett migránsokat és menekülteket nem számítjuk bele a statisztikába, a ki- és bevándorlás szaldója a nulla körül lesz. Még így is kevesen jöttek volna?

Dehogyis. Ezt a kérdést csak az teszi fel, aki valami egészen mást képzelt el bevándorlási ország címke alatt. Ha ugyanis ezt tartalommal töltjük meg, akkor abból az következik, hogy Németország a kívánt formában csak akkor tud továbbélni, ha és amennyiben lesz bevándorlás. A kívánt forma bevándorlást is kíván, itt azonban már megoszlanak a vélemények.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés