„A menekültek ugyanakkora terrorveszélyt jelentenek, mint bárki más”

2016. július 25. 16:27
Nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély a menekültek körében mint a lakosság más csoportjaiban – jelentette ki Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő a vasárnapi, migránsok által elkövetett reutlingeni és ansbachi támadásokkal kapcsolatban. De Maiziére belügyminiszter hangsúlyozta: az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették érkezésükkor és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket.

A menekültek körében nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély, mint a lakosság más csoportjaiban – mondta Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben az előző napi reutlingeni és ansbachi támadással kapcsolatban. Ulrike Demmer a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy Angela Merkel kancellár és a kormány gyászolja a Reutlingenben meggyilkolt asszonyt és együtt érez a két támadás sebesültjeivel. A kancellár ugyan Brandenburg tartományban lévő nyaralójában tartózkodik, de „állandó szolgálatban van” és folyamatosan tájékoztatják a támadások ügyében indult eljárások fejleményeiről – tette hozzá.

A reutlingeni támadásról Demmer elmondta, hogy nincs szó „állambiztonságot fenyegető bűncselekményről”, vagyis a hatóságok nem terrorcselekményként sorolják be az esetet. Az ansbachi támadás hátteréről még nem lehet tudni részleteket, bár a bajor tartományi belügyminiszter abbéli véleményének adott hangot, hogy tipikus terrorista öngyilkos merényletről van szó.

„Az utóbbi hónapok terrorcselekményeit többnyire nem menekültek követték el”

Arra a kérdésre, hogy a két bűncselekmény miként befolyásolhatja a kormány menekültpolitikájának lakossági megítélését, Ulrike Demmer azt mondta, hogy be kell várni a vizsgálatok részletes eredményeit, és hangsúlyozta: az utóbbi hónapok terrorcselekményeit többnyire nem menekültek követték el, és ez a tény egybevág azokkal az aktuális vizsgálatokkal, amelyek szerint a menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai.

Hasonlóan fogalmazott Thomas de Maiziére szövetségi belügyminiszter is a Berliner Morgenpost című lapban hétfőn ismertetett nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozta, hogy nem lenne helyes a menekültek általánosító, kollektív meggyanúsítása. Jelenleg 59 esetben folytatnak nyomozást annak gyanújával, hogy menekülteknek közük lehet „terrorista struktúrákhoz”, holott sok százezres nagyságrendben érkeztek menekültek az országba – mondta a belügyminiszter.

Ellenőrizték a reutlingeni és ansbachi merénylőket, nem voltak terrorista kapcsolataik

De Maiziére hétfőn sajtótájékoztatót is tartott Berlinben, ahol arról beszélt: nem lehet kizárni, hogy az ansbachi robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja. Thomas de Maiziére hangsúlyozta, hogy az ügy feltárásában még csak az első lépéseknél tartanak. Az viszont tudható, hogy az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették, amikor az országba érkeztek, és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket.

Érthető, hogy sokakat elbizonytalanítanak az utóbbi napok eseményei, de „jogállamunk erős” – mondta a miniszter. Nem kell változtatni a szabadságon alapuló életformán, de „a higgadtság fontos és szükséges erény a mostani hangulatban” – fogalmazott.

A vasárnap késő este történt ansbachi robbantásban a frissített adatok szerint 15-en sebesültek meg, 4-en súlyosan. Az elkövető menedékkérelmét már egy évvel korábban elutasították, mégsem toloncolták ki az országból. A belügyminisztérium nem tudja, hogy ez miért nem történt meg.

 

Fotó: picture alliance / ZB

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A migránsok egy része tényleg a bőrét mentette, a másik résznek viszont az embercsempészek kánaánt ígértek. Ezek, amikor szembesülnek a realitásokkal (nyelvtanulás, munka..) csalódtak és fogékonnyá váltak a radikalizmusra, különösen, ha az ISIS még el is látja őket lelki és technikai municíóval is.

Na, de kedves nép, kinek hiszel? Nekem, vagy a szemednek?

Lassan kezd időszerűvé válni egy 2. nürnbergi per, a vádlottak névsora napról napra gyarapszik.

A menekültek nem is csak a többi 1.999.999.
Meg magácska Ulrike kisasszony.

Nem. Szír agysebészek, és mérnökök! Németország jövőbeni megmentői!

Hazudnak, és hazudnak....még nem tudják, hogy fognak menekülni a népharag elől!!!

Már most is késő! De még a tűzoltás sem jutott eszükbe. Helyette hülyítik az embereket!

A kormányszóvivőnek természetesen igaza van. A migránsok és a terrorizmus összemosása ócska demagógia.

Akkor korábban miert nem voltak ilyenek ?

Chamberlain

Arthur Neville Chamberlain (Birmingham, 1869. március 18. – London, 1940. november 9.) brit konzervatív politikus, 1937 májusától 1940 májusáig az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt. Neve az úgynevezett megbékítési (appeasement) külpolitikájával kapcsolatban a legismertebb, ami az 1938-as müncheni egyezmény aláírásával teljesedett ki. Chamberlainnak döntő szerepe volt abban, hogy e szerződés elszakította Csehszlovákiától a Szudétavidéket és azt a náci Németországhoz csatolta abban a reményben, hogy ez véget vet Hitler területi követeléseinek. Hitler azonban már 1939 márciusában megszegte ezt az egyezményt Csehszlovákia teljes felszámolásával, 1939. szeptember 1-jén pedig Lengyelországot is megtámadta. Chamberlainnek ekkor be kellett látnia politikája kudarcát és Nagy-Britannia – Franciaországgal együtt – hadat üzent Németországnak, megkezdődött a második világháború.

Chamberlain megítélése a világháború idején és azután kimondottan rossz volt, neve összefonódott az elvtelen és hiábavaló engedmények politikájával. Churchill is keményen vádolta őt a háborúra való felkészülés elmulasztásával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés