Korszakváltás történik − a migrációról és a népszavazásról

2016. július 29. 10:11

Kürti Gábor Dezső
Mandiner
Az exponenciális népességnövekedés és az eddiginél ezerszer nagyobb személy- és információmobilitás együttállása olyan durva következményekkel fog járni, hogy egyáltalán nem lehet csak emocionális alapokon viszonyulni a migrációhoz.

migrans_9.jpg

Vendégszerzőnk, Kürti Gábor Dezső írása

 

Nem tudom, hogy elmegyek szavazni vagy sem, de ha elmegyek, én is nemmel szavazok.

Nem lehet a múltból levezetni a jelenlegi helyzetet. TGM szerintem fatálisan lebecsüli ennek a jelentőségét, ahogy minden baloldali ellenzéki párt is. Szerintem az LMP józan maradt ebben.

Korszakváltás történik. Az exponenciális népességnövekedés és az eddiginél ezerszer nagyobb személy- és információmobilitás együttállása olyan durva következményekkel fog járni, hogy egyáltalán nem lehet csak emocionális alapokon viszonyulni a migrációhoz.

Ahogy Földes András az Index-cikkeiben tökéletesen felvázolta (bár maga más következtetésre jut, amiről vitáztunk is már), egy kumulatív folyamat indult el.

Népvándorlás már volt sok. De olyan, amiben a tömegek látták, hogy hová indulnak, pár nap alatt odajutottak, majd egy ezredmásodperc alatt visszaért a képes beszámoló az álmok földjéről a még hezitálóknak, nos, ilyen még nem volt.

Látatlanban kimondható, hogy a fogyasztói kultúránk megélése közben és miatt emberek halnak meg. Az autónktól, a mobilunk alapanyagától, a déli gyümölcsünktől, a bútorunktól is. Sőt attól is meghalnak emberek, ha beengeded a menekülteket. És főleg nem a terrorizmustól, hanem attól, hogy azok, akik maradnak, törvényszerűen gyilkosabb és szegényebb rendszerben fognak élni. Amitől még többen indulnak el, amiből még többen vesznek tengerbe és érnek célba, amitől még többen...

Aki nem akar ennek a földrész határán fizikai gátat vetni, az nem ismerte fel ezt. Európa sem ismerte fel.

A kormány olyan, amilyen, a kérdése is. De a vészhelyzet felismerése életbevágó. Az ebben velem egyet nem értőket nagyra tartom. Jószívű, jólelkű embereknek. A menekülteket sajnálom és áldozatnak tartom én is.

De a folyamat életveszélyes, és mindenképp agresszív eszközökkel kezeli majd Európa, csak minél később, annál kevesebb eséllyel és annál több konfliktussal. Ősszel leírtam, hogy ugyanilyen kerítést csinál majd más is, és így lett.

Mert ez a logikus.

A népszavazás kérdése valóban döcög, béna, de jelenleg ez a csorba eszköz van véleménykifejtésre, mert csak a Fidesz szerkesztgetett ilyeneket. Ezért HA elmegyek, ezt az eszközt tudom használni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes írás, amelynek csupán egyetlen szegmensét emelném ki most csupán.

Ha jól értem a tisztelt szerzőt, a migrációhoz való érzelmi alapú viszonyulás a befogadás, a humanista szolidaritás, a pápai lábmosás. Az értelmi viszonyulás pedig az elutasítás, a migráció ellenzése. Világos logika.

Világos, de éppen az ellenkezője az enyémnek. Én migráció ellenes vagyok. Érzelmi alapon. Szeretem ezt az öreg kontinenst. Prájdostul, feministástul, miniszoknyástul vagy éppen zsidóstul. És így szeretném szeretni továbbra is. De most létében látom veszélyeztetve a migráció által.

A szerző által érzelmi alapúnak vélt támogatókról én mást gondolok. Vagy a lenini értelemben vett hasznos idióták, vagy még rosszabb: ők is tisztában vannak azzal, hogy a humanista cukormáz alatt színtiszta racionalizmus, vagyis értelmi motiváció áll. Jelesül az olcsóbb munkaerő vágya.

Válaszok:
Csigorin | 2016. július 29. 19:21

Merkel megoldja. Tavaly óta folyamatosan megoldja, mára sikerült eljutni odáig, hogy Németország is megtapasztalta a terrort.

Az is kiderült, hogy ő nem nyitotta meg a határt a migránsok előtt, mert az valójában már nyitva volt. Bármikor, bárki számára. Büszkén vállalja, annak ellenére, hogy őket is elérte a terror. Nem érdeklik a következmények.

Nem tudom, a választáson hogyan honorálják majd neki ezt a pimasz hozzáállást.

Addig, amíg olyan pitiáner ügyekben, mint hogy a Quimby felléphet-e Tusványoson, egymás torkának esik a magyar,addig mit vártok?

Pár hete kivettelek a szűréslistámból. Hát nem okosodtál meg.
Csak a ballib mossa össze a menekülthullámot a gazdasági bevándorlással.
Ezek pont annyira menekültek, mint a kanadai cigányaink, és pont annyira gazdasági bevándorlók, amennyire dolgozni szeretnének.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. július 30. 7:37

Egyetértek. Amit nem értek, az az, hogy ezt miért nekem írtad válaszul:)

Azt a retard Madarasi írta.
Én ezt írtam: "Ezek pont annyira menekültek, mint a kanadai cigányaink, és pont annyira gazdasági bevándorlók, amennyire dolgozni szeretnének."

Ha csak explicit megy át, akkor írom direkten: ezek se nem menekültek, se nem bevándorlók. Beözönlő élősködők.

Szóval ha a szomszéd lennél, most jönnél egy sörrel a jelzőid okán.

Vontatókötél kérdése, nagyrészt.
1. Vontatókötélre venni a földközi-tengeri szállítóeszközöket.
2. És visszavontatni Afrika partjára.
3. Ott lekapcsolni, a vízi járművet, megsemmisíteni.
4. Időnként a Soros-boy embercsempészeket megötödölni, - mondjuk naponta - és a járművel együtt elsüllyeszteni.
5. Meghívni Sorost is egy "utazásra", s Afrikától pár méterre kitenni.
6. Ha ez neki nem tetszik, 2 l vízzel túrázni mehet Líbia belseje felé.

Fújd föl magad, nyugodtan maradj otthon, eszedbe ne jusson strapálni magad, jó ez így, ahogy Merkel kezeli, különben is, ami esetleg Orbánt igazolná, az nektek smafu.

Nyilván az a döntésed neheze, h. netán Orbán igazát támasztaná alá, ha meglenne az érvényességi határ. Rémes kilátások, inkább jöjjön az özönvíz, az is jobb, főleg nektek, gondoljátok ma.

Reménykedtek, h. csak lesz megoldás akkor is, ha Orbán lebőgne a népszavazással. Tévedtek, noha valóban semmire sem kötelez, de figyelmen kívül hagyni sem lehetne.

Gratulálok, nagy ész!

Csak a mandi ne szemlézne ilyesmit. Stumpf2.

Itt lőni legfeljebb a bolgároknak lehet, egyszer-egyszer, de h. rendszer szerűen valaha egyáltalán, azt nem a kis kelet-európaiak fogják eldönteni.

Attól tartok, h. lassan késő lesz.

Nálunk még van esély néhány év nyugalomra, ha a jelenleg Európát a szakadék szélére kormányzó brüsszeli döntés hozók világos jelzést kapnak az okt. 2-ai szavazások eredményeként.

Nem igazán értem, hogyan lehet beletörődni abba, h. azonosítatlan, mindenféle személyi okmány, bizonyítvány nélküli tömegek a zöldhatáron becsörtessenek eltartást, lakás-fűtés-világítást, egészségügyi ellátást, taníttatást követelve, mindazt, amiért az őslakosoknak keményen meg kell dolgozni.

Minden népnek megvannak a a maga szegényei, akikért felelős. Senki nem gyűlöl senkit, NINCSENEK emóciók az értelmes bennszülöttek részéről, csak annak a világos, biztos tudata, h. NEM akarat és elhatározás kérdése ezeknek a tömegeknek az életét fölvállalni, hanem egyszerűen NEM TELIK rá és még akkor sem telne, ha ezek a tömegek együttműködőnek, alkalmazkodónak bizonyulnának, de a tény az, h. még ez a feltétel sem teljesül, mint a nyugat európai példák ezt bizonyítják.

Plusz nem hagyható figyelmen kívül az izraeli-arab (izlám) ellentét egyoldalú európai kezelése sem.

" azok, akik maradnak, törvényszerűen gyilkosabb és szegényebb rendszerben fognak élni"

es ami meg fontosabb: minel tobben jonnek annal gyilkosabb es szegenyebb rendszer lesz itt is. Ezert kell megallitani.

az olcso munkaero csak maszlag. nem azert mert ugyse akarnak dolgozni, hanem mert a minimalbert nehez megkerulni, de ha meg is kerulik annyit muszaj volna adni hogy ne dogoljenek ehen (a minimalber amugy altalaban pont ennyi), aminel meg mindig sokkal olcsobb ha Azsiaban Afrikaban gyartatjak a dolgokat eleve...

Nem, ez nem munkaerorol szol, hanem a multikulti, a feher rassz eltuntetese a cel, hogy a nemzeti identitastol megfosztott masszat konnyebb legyen megosztani es uralni. Mert az elmult szaz evben tulsagosan kinyilt az egyszeru ember pofaja.

ja, asoknal az ehezo sovanygyerekes videoknal is csak a gyerek a sovany, az anyja meg egy masfel mazsas dagadt elefant... vajon miert? azert mert elzabalja a gyerek elol az ennivalot...

ciganyoknal ugyanez, sir a szajuk hogy eheznek, de egy sovany ciganyasszonyt mutass mar 40 folott...

Franciaország még csak olyan 2-300 civilnél tart, tehát kétségtelenül le van maradva. De látom, dolgozol az ügyön, hogy utolérhesse a haladó Afganisztánt.

Azért dolgozni hajlandóak szoktak lenni. A kiinduló országukban nem olyan erős a szociális háló, hogy túl sok állami transzfert kapjanak munka nélkül. Nincsenek ehhez szoktatva.

Pont ez az egyik probléma: Soros papa, és egy csomó társa az olcsó munkaerőt látja bennük.

Precedens lenne, világos jelzés arra, h. ilyen mérvű anyagi teher, ami egyúttal etnikai és közbiztonsági föllazulást is eredményezne, nem kell azoknak, akikből az eltartásra, letelepítésre szükségest ki kellene facsarni.

Kevés dologban vagyok annyira biztos, mint abban, h. ha meglenne az érvényességi határ, annak nagyon is lenne értelme az ország határán túliak ébredése szempontjából is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés