Korszakváltás történik − a migrációról és a népszavazásról

2016. július 29. 10:11

Az exponenciális népességnövekedés és az eddiginél ezerszer nagyobb személy- és információmobilitás együttállása olyan durva következményekkel fog járni, hogy egyáltalán nem lehet csak emocionális alapokon viszonyulni a migrációhoz.

2016. július 29. 10:11
Kürti Gábor Dezső
Mandiner

migrans_9.jpg

Vendégszerzőnk, Kürti Gábor Dezső írása

 

Nem tudom, hogy elmegyek szavazni vagy sem, de ha elmegyek, én is nemmel szavazok.

Nem lehet a múltból levezetni a jelenlegi helyzetet. TGM szerintem fatálisan lebecsüli ennek a jelentőségét, ahogy minden baloldali ellenzéki párt is. Szerintem az LMP józan maradt ebben.

Korszakváltás történik. Az exponenciális népességnövekedés és az eddiginél ezerszer nagyobb személy- és információmobilitás együttállása olyan durva következményekkel fog járni, hogy egyáltalán nem lehet csak emocionális alapokon viszonyulni a migrációhoz.

Ahogy Földes András az Index-cikkeiben tökéletesen felvázolta (bár maga más következtetésre jut, amiről vitáztunk is már), egy kumulatív folyamat indult el.

Népvándorlás már volt sok. De olyan, amiben a tömegek látták, hogy hová indulnak, pár nap alatt odajutottak, majd egy ezredmásodperc alatt visszaért a képes beszámoló az álmok földjéről a még hezitálóknak, nos, ilyen még nem volt.

Látatlanban kimondható, hogy a fogyasztói kultúránk megélése közben és miatt emberek halnak meg. Az autónktól, a mobilunk alapanyagától, a déli gyümölcsünktől, a bútorunktól is. Sőt attól is meghalnak emberek, ha beengeded a menekülteket. És főleg nem a terrorizmustól, hanem attól, hogy azok, akik maradnak, törvényszerűen gyilkosabb és szegényebb rendszerben fognak élni. Amitől még többen indulnak el, amiből még többen vesznek tengerbe és érnek célba, amitől még többen...

Aki nem akar ennek a földrész határán fizikai gátat vetni, az nem ismerte fel ezt. Európa sem ismerte fel.

A kormány olyan, amilyen, a kérdése is. De a vészhelyzet felismerése életbevágó. Az ebben velem egyet nem értőket nagyra tartom. Jószívű, jólelkű embereknek. A menekülteket sajnálom és áldozatnak tartom én is.

De a folyamat életveszélyes, és mindenképp agresszív eszközökkel kezeli majd Európa, csak minél később, annál kevesebb eséllyel és annál több konfliktussal. Ősszel leírtam, hogy ugyanilyen kerítést csinál majd más is, és így lett.

Mert ez a logikus.

A népszavazás kérdése valóban döcög, béna, de jelenleg ez a csorba eszköz van véleménykifejtésre, mert csak a Fidesz szerkesztgetett ilyeneket. Ezért HA elmegyek, ezt az eszközt tudom használni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 15. 15:11
Sokan hajlamosak bagatellizálni a kérdést a lakosságszám-arányokra hivatkozva (szerintük elenyésző a migránsok száma az őslakosokhoz viszonyítva). Számukra figyelmeztető jel lehet, hogy EGY szál kamaszkorú migráns miatt a hatalom felszólította München teljes lakosságát, hogy maradjon otthon és leállt a tömegközlekedés is. Mi lesz, ha nem egy, hanem sokkal több fanatikus aktivizálódik?
Antigoné
2016. augusztus 04. 21:26
Addig, amíg olyan pitiáner ügyekben, mint hogy a Quimby felléphet-e Tusványoson, egymás torkának esik a magyar,addig mit vártok?
balbako_
2016. augusztus 03. 18:33
Most tegyük félre, hogy a migránsok 70%-a katonakorú férfi, azaz elfoglalni jönnek területet.(Egyébként úgy is viselkednek, mint a megszállt terület urai). Vegyük elő a másik unalomig ismételgetett érvet a háború és éhínség elől menekülőket. Ez utóbbiaknak nyilván a képzetlen, munkanélküli, legszegényebb rétege indult el, mert aki képzettebb még megélhet hazájában. Ebből következik, hogy a legmodernebb technikát kezelni, megérteni, uralni képtelen tömeg, a nyelvi nehézségekről nem is beszélve. Marad az egyetlen vigaszuk a vallás, az összetartó hasonló nyelvű közösség ami arra késztet, hogy gettósodjanak. Ebből következik, hogy a gettólakók - bár önként vonultak oda - felelőssé ezért a többségi társadalmat teszik és az anyagi javakban mutatkozó különbségek miatt úgy érzik őket megrabolják ezért nem élhetnek azonos életszínvonalon. No ez a réteg találkozik a katonakorúakkal és kész a polgárháború. A másik a humánum kérdése. Az ember, ha tud adakozik, segíti azokat akik szűkölködnek, de a teljes jövedelmét nem adhatja oda! És itt fut cigányútra a pápa üzenete is. 500 millió emberre 3 milliárd jut akik így úgy nélkülöznek segítségre szorulnak. Ez pedig képtelenség!
Orange79
2016. augusztus 02. 17:36
Egy eve ezt mondom. Az exponencialis nepessegnovekedes, a szinesboruek felelotlen tulnepesedese es a mobilitas katasztrofalis kovetkezmenyekkel fog jarni. A "menekultaradat" soha nem fog veget erni, lehet itt kvotakat emlegetni, szamolgatni, zsarolni, moralizalni de a helyzetre mar nem lehet polkorrekt valaszokat adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik