Fékezett habzású radikalizmus

2016. augusztus 1. 21:21

Prőhle Gergely
Messzelátó blog
S gondoljon bárki bármit a kancellár menekültügyi politikájáról, abban mindnyájan csak reménykedhetünk, hogy nem történik egy olyan szörnyűség, ami nem csak a „Wir schaffen das” visszavonásához, hanem Merkel bukásához is vezet.

„Minden bizonnyal ma már a kancellár számára sem kétséges, hogy a Willkommenskultur politikája kudarcot vallott. Hiba lenne – amint azt a jobboldali publicisták némelyike teszi – Merkelt azon politikusok közé sorolni, akik tudatosan akarják szétverni a hagyományos európai civilizációt. Azt persze hiába várjuk, hogy a német kancellár nyilvánosan beismerje, még ha csendben, magában be is látja: súlyos hiba volt a közös szelfizgetés a menekültekkel, amivel voltaképp meghívót küldött sok tíz- és százezer újabb migránsnak.

A kilenc pontos bekeményítés a német politikai kultúrában , különösen a német politikai elit poszt-68-as ihletettségét ismerve, már-már szintén civilizációs tabudöntögetésnek számít. Az internet megfigyelése, az információszabadság ilyen,vagy olyan okból való korlátozása, a katonaság hazai bevetése, mint egy évtizedek óta újra vissza-visszatérő alkotmányos dilemma feloldása, s általában a law and order eszköztárának alkalmazása radikális lépés a korábbiakhoz képest, ugyanakkor annak a merkeli politikának a folytatása, amit már közel egy éve látunk. A kancellár a menekültügyi helyzet, a választói hangulat változásával újabb és újabb törvénymódosításokkal, kormánydöntésekkel igyekezett megoldást találni az egyre nyilvánvalóbb problémákra. Erről szólt a menekültügyi törvény korábbi módosítása, erről a bevándorlási adminisztráció megerősítése, a határellenőrzés szigorítása, a balkáni útvonal lezárásának támogatása. Mindezek mellett a Németország erejéről szóló mondások, az európai megoldás fontosságának hangsúlyozása és – sajnos – mindeközben a magyarországi gyakorlat, mint riasztó ellenpélda ismételt emlegetése.

Az elmúlt napok radikális változást hoztak a migránsok által elkövetett cselekmények brutalitása által. A 9 pontos tabudöntögetés erre reagál, a német szövegkörnyezetben szintén radikális módon. S gondoljon bárki bármit a kancellár menekültügyi politikájáról, abban mindnyájan csak reménykedhetünk, hogy nem történik egy olyan szörnyűség, ami nem csak a »Wir schaffen das« visszavonásához, hanem Merkel bukásához is vezet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Merkel egy csökönyös elődje már elment a szakadék széléig és lépett még egyet. Ahogy már megmondták, a történelem ismétlődik, de először dráma, másodjára bohózat.

"Hiba lenne – amint azt a jobboldali publicisták némelyike teszi – Merkelt azon politikusok közé sorolni, akik tudatosan akarják szétverni a hagyományos európai civilizációt."

Akkor mi a mozgató rugója? Butaság? Valaki megvette? Nem lát előre 20-30 évvel előre?

Jómódban, biztonságban élve könnyű türelmesnek lenni a kormányzattal.

Ahol véleményterror van, a tájékoztatás egyszínű, ott kétséges, h. demokrácia is van.

Németország egyelőre békésnek látszik, az AfD-nek NINCS esélye kormányra kerülni.

Az igazság viszont előbb-utóbb napfényre kerül, még a gazdag Németországnak SINCS elege ahhoz, h. NE érezze meg a beözönlöttek letelepítését, eltartását. Ez előbb-utóbb a ma még elégedetten szendergők számára is világos lesz.

Az ennyire különböző neveltetésű, életstratégiájú, civilizációs szintű tömegek együtt élése állandó konfliktus forrás terrorcselekmények nélkül is.
A különböző keresztény vallási ágazatok között nincsenek alapvető különbségek, a muzulmán hittől fűtöttek és az európai őslakosság között annál inkább.

Jobb lenne, ha Európa vezetése és lakosai minél előbb ébrednének.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés