Érdekünk a török megállapodás

2016. augusztus 8. 14:17

Klaus-Dieter Frankenberger
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Drasztikusan csökkent a görög szigetekre érkező menekültek és egyéb migránsok száma. Pont a menekültválságnak az európai országok belpolitikájára gyakorolt tavalyi hatásai miatt adódik a kérdés: tényleg változtatni akarunk ezen?

„A Törökország és az EU közötti megállapodás életbe lépése óta – a balkáni útvonal lezárásának is köszönhetően – drasztikusan csökkent a görög szigetekre érkező menekültek és egyéb migránsok száma. Pont a menekültválságnak az európai országok belpolitikájára gyakorolt tavalyi hatásai miatt adódik a kérdés: tényleg változtatni akarunk ezen?

Azt szokták felhozni a megállapodással kapcsolatban, utoljára az osztrák külügyminisztertől érkezett ilyen megjegyzés, miszerint Európa zsarolhatóvá válik ezáltal. Ez a realitások félreértése. Mindkét fél profitál ugyanis a megállapodásból. Ha az európaiak valóban annyira zsarolhatóak lennének, mint azt állítják, már rég beleegyeztek volna csukott szemmel a törökök vízummentességébe. Ám ez nem történt meg, ahogyan az Erdoğannak címzett kritikák sem hagynak alább.

A külső határok védelme jóval ijesztőbben hangzik, amint amilyen ténylegesen. Hiszen a valóságban a tengeri határok védelme tulajdonképpen egyfajta tengeri segélyszolgálatként működik a partoknál, ahogy azt Líbia partjainál látjuk is. Mégis hogy akarjuk rávenni Törökországot a csónakokban érkező menekültek visszavételére, ha éppen felmondtuk az egyezményt? 

Igen, Törökország és Európa politikailag eltérően mozognak. Igen, Törökország EU-tagsága egyre inkább borzasztóbbnak tűnik. Ám ahol mód van a pragmatikus együttműködésre, ott meg is kell azt lépni. A reálpolitika ellen egyesek »európai értékeket« helyeznek szembe, amiket aztán más témában ugyanúgy elfelejtenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekünk lett volna még az Erdogan előtti időszakban, most viszont civilizált ember elhatárolódik attól a szarkupactól, ami ma Törökország.

Érdeketek, persze.
Most hol van demokráciahiány? Lengyelországban?
Erdogannak mindent szabad, hogy nektek ne kelljen semmit cselekedni.
Aljasság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés