Köszönettel tartozunk a menekülteknek

2016. augusztus 9. 13:12

Nemi El-Hassan
taz
Sokáig foglalkoztat a menekültek tekintete. Hirtelen arra gondolok: Németország köszönettel tartozik nektek. Nem viccelek, tényleg azt gondolom, hogy mindannyian köszönettel tartozunk a menekülteknek.

„Gyakran elhaladok az autómmal egy valahol Berlin északi részén található jelentéktelen épület mellett. Az előtte unatkozva, a világ által elfeledve ücsörgő emberek látványából arra következtetek, hogy ennek menekültszállásnak kell lennie. Sokáig foglalkoztat még a tekintetük. Hirtelen arra gondolok: »Németország köszönettel tartozik nektek.« Nem viccelek, tényleg azt gondolom, hogy mindannyian köszönettel tartozunk a menekülteknek.

(...)

Eddig mindenki, aki azon a véleményen volt, hogy Németországban jelen vannak olyan dolgok, mint a rasszizmus, hangos nevetések közepette megkapta a túlérzékeny vagy a paranoid jelzőt. A széles tömegek számára nem volt ez ugyanis érzékelhető. Hogy voltak olyan emberek, akik ezt a bőrükön érezték nap mint nap, a vita szempontjából nem számított mérvadónak. Az őshonos német többség véleménye és tapasztalata volt csak fontos. Ha a menekültek megtanítottak minket valamire, akkor arra mindenképpen, hogy a társadalom alján lévő barna zacc nem is olyan barna, és nincs is annyira lent.

Az idegenellenes beállítottság ugyanis mélyen gyökerezik a német társadalomban. Ez nem egy újkeletű dolog. A menekültek ezt már azzal a felszínre hozták, hogy egyáltalán léteznek. A rasszizmus, mint jelenség nyilvánvalóvá vált.

A társadalom nagy részének ez olyan, mint kellemetlen ébredés egy szép álomból. Másrészt viszont a vitát csak úgy tudjuk lefolytatni, ha nevén nevezzük a dolgokat. Ha képesek vagyunk arra, hogy definiáljuk őket, bánni is tudunk velük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az idegenellenes beállítottság ugyanis mélyen gyökerezik a német társadalomban."

Ne szórakozzanak már. Ha van társadalom, amelyik amennyire csak lehet, próbál elfojtani mindent ami nemzeti, az pont a németek. A II. VH után ez persze nem is csoda.

Na ja!
A rasszizmus mindenütt jelen van. A zongora fekete billentyűi is rövidebbek!

Beugróként most jöttem meg a játszótérről a gyerekkel. A homokozónál megjelent egy fejkendős arab nő négy gyermekkel.

Látni kellett volna a magyar anyukák, nagyszülők tekintetét elborulni. Ennyit a tekintetekről...

"Az idegenellenes beállítottság ugyanis mélyen gyökerezik a német társadalomban. Ez nem egy újkeletű dolog. A menekültek ezt már azzal a felszínre hozták, hogy egyáltalán léteznek."

így igaz! a szilveszteri történéseknek igazán semmi közük nem volt az ellenséges érzületek felerősödésének! a ficki-fickinek nincs hozzá semmi köze...

tessék mondani, milyen érzés agy nélkül élni?

Ejj, be szomorú!
Nagy kár, hogy a libanoni siíta szülők ebbe a cúnya Németországba menekültek hazulról, hogy a kicsi, "tehetséges", jelenleg orvostanhallgató és slam verseket költő jányuk aztán németként itt nőjön fel.
Mennyivel jobb volt a festői Libanonban! Ott nincs rasszizmus, nincs polgárháború, minden nép békében él egymás mellett és világszínvonalú az oktatás is!
Ráadásul a nők is teljesen egyenrangúak a férfiakkal!

Pff.

"Az előtte unatkozva, a világ által elfeledve ücsörgő emberek látványából arra következtetek, hogy ennek menekültszállásnak kell lennie."

Németországban egy csomó olyan program van amely a nyelvtanulásukat, beilleszkedésüket segíti elő, az adófizetők pénzéből. Talán ha ezeken szorgalmasan részt vennének, ücsörgés helyett, nem lennének annyira frusztráltak. A tanulás persze munka, de mint minden munkának megvan a jutalma. Persze másra mutogatni a sikertelenség miatt könnyebb.

Hát még a megöltek hogy hálálkodnak! hisz rögtön a mennyországba jutottak, s Ferenc pápa azonnal szentté avathatja őket.
Azért nem ártana, ha ezt a luvnyát szaudi arab módra megbüntetné az ura, hiszen bevallotta, idegen férfiakkal szemezgetett a szégyentelen perszóna.

A fő ellenség, Putyin volt felesége megértőbb volt a németekkel szemben, mikor emlékeit idézve megjegyezte, hogy ott hetente mosták az ablakokat.

Igen igen! A németek, meg mindenki, aki nem ad a "menekülteknek" finom, fűszeres ételeket, az mind "barna zacc".
Abban igazad van, hogy a "menekültek" már elkezdték a "tanítást".

Én láttam valódi menekültet. Egy agyongyötört anyát a kislányával. Feltehetően nem európai ember miatt látszott a rajtuk a végtelenségig fokozott megaláztatás.

Nagyon megnevettettél!!! Köszönöm! :))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés