Megfenyegetné az észak-afrikai országokat az osztrák külügyminiszter

2016. augusztus 19. 13:49
Az osztrák külügyminiszter szerint Németország politikája migrációügyben „végeredményben hibásnak bizonyult”. Sebastian Kurz elmondta: a balkáni útvonal zárva marad, a menedékkérők nem választhatják meg, hol akarnak élni, az országok viszon megválaszthatják, kit akarnak befogadni. Szerinte ha nem fogadják vissza az elutasított menedékérőket, gazdasági szankciókkal kell megfenyegetni az észak-afrikai országokat.

A balkáni migrációs útvonal tartósan zárva marad – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy pénteki német lapinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy nem szabad eltúlozni a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők befogadásáról tavaly szeptember elején hozott döntés jelentőségét. Sebastian Kurz a Rheinische Post című lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy nem szabad „túlértelmezni” a tavaly szeptember 5-re virradóra hozott döntést a Magyarországon elindult menedékkérők beengedéséről, mert a menekülthullám már „sokkal korábban” megindult. Azonban a döntés egy „további lépés volt a korlátlan migráció felé”, és ez a politika „végeredményben hibásnak bizonyult” – fogalmazott.

Viszont a szóban forgó szeptemberi hétvége után Angela Merkel német kancellár is „lényegében a korlátozás és a bezárkózás politikáját valósította meg”, a Sikerülni fog! (Wir schaffen das!) jelszó kiadása után Németországban „egyértelmű irányváltás történt a menekültek korlátlan befogadásától a menekültáramlat korlátozása felé” – vélte a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Hozzátette, hogy voltak ugyan felfogásbeli különbségek Ausztria és Németország között a megoldás mikéntjéről, és Ausztria „Németország akarata ellenére” ültetett át a gyakorlatba egy „hatékony politikát” a nyugat-balkáni térségben végrehajtott határlezárásokkal, de már „egyetértés van abban, hogy a menekültek nem választhatják meg, hol akarnak élni” – fejtette ki az osztrák diplomácia vezetője.

Veszített vonerzejéből az illegális migráció

Kiemelte, hogy amíg korábban „Európa kapuja nyitva állt”, most „trendforduló” tapasztalható, a határok zárva vannak, aminek következtében az embercsempészek „szolgáltatása” nagymértékben drágult, és így „az illegális migráció veszített vonzerejéből”. Kurz hangsúlyozta, hogy a balkáni migrációs útvonal „természetesen tartósan” zárva marad, mert az illegális migrációt csak így lehet megállítani, amíg nem biztosított az uniós külső határok védelme.

Kiemelte, hogy az EU-nak Spanyolországtól vagy Ausztráliától tanulva át kell vennie azt az alapelvet, hogy "nem jut be, aki illegálisan indul útnak”. Arra a felvetésre, hogy Ausztráliában internálótáborokba vetik a menekülteket, azt mondta, hogy ezt „a sajtó találta ki”, és valójában a görög-török tengeri határ térségében fekvő Leszbosz szigetén is az a helyzet, hogy „a menekülteket megállítják, és nem engedik tovább”.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e B-tervre arra az esetre, ha elbukik az EU-Törökország megállapodás, azt mondta, hogy egy ilyen elképzelést az első számú koncepció, az A-terv helyére kell állítani, mert az „öntudatos, erős Európának képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje határait”. Ennek a tervnek azt kell tartalmaznia, hogy gyorsan ki kell építeni a közös határ-, és partvédelmi szervezetet, ott kell megállítani a menekülteket, ahol az EU területére érkeznek, és világos megállapodásokat kell kötni a menekülteket kibocsátó országokkal.

Gazdasági fenyegetéssel kell fellépni az észak-afrikai országok ellen

Mint mondta, az EU-nak nyomást kell gyakorolnia az észak-afrikai Maghreb-térség országaira, hogy fogadják vissza állampolgáraikat, és fenyegetésként ezen országok pénzügyi támogatásának leállítását is kilátásba kell helyezni. Az EU-nak „nemcsak az alapértékeiért, hanem az érdekeiért is ki kell állnia” – mondta az osztrák külügyminiszter.

A muzulmán vallású menekültek társadalmi beilleszkedésének ügyével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem valamely vallásról vagy kultúrkörről van szó, hanem arról, hogy „összekeveredik a bevándorlás és a védelem keresése”. Amikor nem politikai üldöztetés vagy háború, polgárháború elől menekülő emberek védelméről, hanem bevándorlásról van szó, akkor „minden államnak joga megválasztani, hogy kit akar befogadni” – mondta Sebastian Kurz.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eleve mi az, hogy nem fogadja vissza? Olyan nincs hogy egy orszag nem engedi belepni a SAJAT allampolgarat!

Persze ezek lelemenyesen eltepik az utleveleiket. Ki kell baszkodni oket a hataron. Aztan majd ha elviszik egy libiai bortonbe az ottani bevandorlasiak, rogton eszebe fog jutni hogy o megiscsak libiai es nem szir...

Okos gondolatok . Orbán viszont ezeket az összefüggéseket azonnal látta...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés