Embercsempész-hálózatot épített ki Líbiában az Iszlám Állam

2016. augusztus 23. 10:19
Katonai mintára felépített, kimondottan hatékony és jól szervezett embercsempész-hálózatot épített fel az Iszlám Állam az általa megszállva tartott líbiai területeken az osztrák bűnügyi hatóság szerint. A terrorszervezet az anyagiakon túl saját emberei Európába juttatására is felhasználja a hálózatot.

Az Iszlám Állam az általa megszállva tartott líbiai területeken egy kimondottan jól szervezett embercsempész-hálózatot épített ki, írja az osztrák bűnügyi hatóság embercsempészetre szakosodott osztályának vezetőjére, Gerald Tatzgenre hivatkozva a bécsi Die Presse. A lap Ausztriába érkező menedékkérők tanúvallomásaiból származó információi szerint az iszlamista terrorszervezet jól keres az embercsempészettel. Az Europol 5-6 milliárd dollárra teszi a líbiai embercsempészek éves bevételét, melynek egy része egy ideje közvetlenül az Iszlám Állam kasszáját gyarapítja. 

Az Iszlám Államnak az anyagiakon túl azért is fontos volt a hálózat kiépítése, hogy ne kelljen más bűnbandákra hagyatkoznia különböző terroristái Európába juttatásához, írja a Presse. A hálózat felépítését az Iszlám Állam vezető káderei végezték el, akiket kifejezetten erre a feladatra küldtek Észak-Afrikába a terrorszervezet vezetői Irakból.

Az osztrák bűnügyi hatóság munkatársa szerint az Iszlám Állam líbiai embercsempész-hálózatát katonai mintára szervezték meg, a feszes és a hatékony jelzőkkel illette azt a lapnak. A terrorszervezet szolgáltatása teljes körű: kiterjed a dokumentumok, okiratok hamisításától kezdve egészen a csónakokba való beszállásig.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés