Merkel: Budapesten szükséghelyzet volt

2016. augusztus 23. 14:20
Angela Merkel szerint tavaly szeptemberben szükséges és helyes volt a Magyarországról útnak induló menekültek befogadása, mivel „Budapesten súlyos humanitárius szükséghelyzet” alakult ki.

Helyes döntés volt a Magyarországon Nyugat felé gyalog elindult menekültek beengedése Németországba tavaly szeptember elején – mondta Angela Merkel német kancellár egy keddi lapinterjúban.

A kancellár a Ruhr Nachrichten című német lapban megjelent interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hiba volt-e a Magyarországon elindult menekültek beengedéséről tavaly szeptember 5-re virradóra hozott döntés, és kiemelte: figyelembe kell venni, hogy a korábban kibontakozott fejlemények révén augusztusban és szeptemberben kiéleződött a helyzet, hiszen egyre többen keltek át gyalog Magyarországról Ausztriába, és „Budapesten súlyos humanitárius szükséghelyzet” alakult ki. 

Szükséges és helyes döntés volt

A menekültek beutazásának engedélyezése Magyarországról Németországba „szükséges és helyes” döntés volt – tette hozzá Angela Merkel. Mint mondta, "ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége a háború és a terror elől menekült hozzánk Szíriából és Irakból”, és „humanitárius kötelességünk volt segíteni és ellátni őket”.

A Németországba érkező menekültek számának „tartós csökkentéséhez” a Törökországgal folytatott együttműködésre is szükség volt, „erre már (tavaly) augusztusban nyilvánosan rámutattam” – jegyezte meg a kancellár. Az Ankarával ősszel kezdett együttműködés kedvező hatású volt, hiszen már decemberben jelentős mértékben csökkent az érkezők száma, a Törökországban élő menekültek ellátása pedig javult – mondta.

Nagy feladatok

Kiemelte: a kormány „nagy feladatoknak állt neki”, hogy ne ismétlődjék meg a tavalyi helyzet. Először is fel kell számolni a „bűnöző embercsempészek” üzleti modelljét, másodszor „meg kell tanulnunk jobban védeni és ellenőrizni európai külső határainkat”, harmadikként pedig többet kell tenni a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért, hogy az emberek ne vágjanak neki a veszélyes útnak.

Az előrelépés mindhárom területen jelentős, de még sok munka van hátra. Ez vonatkozik mindazok integrációjára is, akik tartósan Németországban maradhatnak. „Továbbra is az a meggyőződésem, hogy sikerülni fog” (wir schaffen das) – mondta Angela Merkel. Hozzátette: az uniós tagországok egyetértenek abban, hogy szükség van a külső határok védelmére, és ebben fontos elem egy megerősített határ-, és partvédelmi ügynökség kiépítése. Ugyanakkor a határvédelem tengeri határ esetén nem lehetséges a túlparton fekvő országgal folytatott együttműködés nélkül.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Innen Nemetorszagba engedni valoban helyes dontes volt, ti hivtatok oket, etessetek is. Ide beengedni, na az mar nem volt helyes dontes, de errol azota szerencsere tettunk.

Humanitárius persze. A macedón határnál feltorlódottakat miért nem szállították Berlinbe akkor humanitáriusan? Vagy Szíriából légihídon?

Pár lépés kimarad a kancellár asszony magyarázkodásából. Tavaly télen, tavasszal a Magyarországon keresztül utazó koszovóikakat, bosnányákokat osztrák, majd ideküldött német zsaruk már Győrben leszedték a vonatról és mentek is a rendőrkapitányságra.
Augusztusban a debreceni stb. táborban ha nehezen is, de lehetett rendet tartani. Voltak kisebb verekedések Korán könyvön, meg a tábor előtti csetepaték, amikor illetékes magas német helyekről nponta hangzottal el olyan kijelentések, hogy Willkommen, meg minden szír menedéket kap, meg no limits. Akkor tólult fel a bagázs a VIII. kerületben és kétségtelen 40 C fok felett volt. Akinek volt jegye a DB Railjet járataira, azt miért nem engedték fel? A tömeg miatt? Helyjegy akkor a megoldás. Vagy a kulturális higiéniai okokból? Aki bent van Schengenen az szabadon utazhat ( pár apró kivétel van). ha német vízum kell ( nem kell), akkor miért nem adott ki a humánus német követség vízumokat humánusan? Se Szíriában, sem Törökországban, sem Görögországban, sem Belgrádban nem adnak vízumot ( ami de jure EU vízum is lenne). Ez a humánus német dolog egy nagy blöff.

"Szokás azért szidni Merkelt mert beengedte a menekülteket, de ha nem engedte volna be őket és itt maradtak volna Budapesten akkor hogy szidták volna."

NEM a beengedés a lényeg, mert Schengenen belül semmilyen határ nem volt lezárva, nincs kit beengedni. Hanem az ingyenes utaztatás. BKV csuklósokkal vitték Hegyeshalomig a sötét lelkeket, hogy ne gyalog menjenek. Ahogy Nickesdorftól is - saját szememmel láttam - gyalog lófráltak az autópályán, meg taxisok kőröztek. Kerítéseket szaggattak, az oszrák rendőr meg hagyta ( illetve lezárták az autópályát, de a taxisok mehettek. Igazándiból nem tudom mit tett a Mutti azonkívűl, hogy "No limits".

"tavaly csak kezelni lehetett a helyzetet, mert senki sehol nem állította volna meg őket. Ahol megpróbálták, ott feltorlódtak tízezrével. A megállítás egyet jelentett volna azzal, hogy Görögországban, a Balkánon, vagy éppen nálunk tízezrek, százezrek héderelnek"

1. Németország nem határos Magyarországgal.
2. Mind a német-osztrák, mind az osztrák-magyar átjárható, EU, Schengen alapelv. Pár kivétel lehet.
3. Magyarország-Szerbia, Mo-Hrvcka NEM secengeni határ, azt hermetikusan kell védeni, hosszú éveket kellett várni, hogy Mo. sechengeni határ lehessen. Magyarország ahogy tudta le is zárta zöld határát, vannak kijelölt határátlépő helyek.

+1: Merkel akkor lenne humanista, béke-díjas, Nobel díjas miegyéb, ha LÉGI úton vízummal ellátva vitte volna az óriási lehetőséget biztonságos szír reptérről a kancellária elé és nagy országában kvótázgatta volna őket vonaton gestapos őrízettel.

Ez történt! Ahogy a nem schengeni, nem EU tag Macedónia zárta zöld határát ( mert megteheti), rögtön csappant a külső nyomás. Merkel meg ünnepli a német-török egyezményt, elcseréltek 500 görögöt 1000 törökre. Elment Mutti a bazárba törökkel seftelni.
danke Macedonia, Danke Ungarn!

Nem mutti nyitotta meg a határt, évtizedek óta nyitva van ( ha nem G7 ülés van éppen..), hanem az olaszok és görögök.

"Az a baj, hogy tovább mennek.." ( Bede Márton, 444.hu)

Az, hogy Merkel meglebegtette a törököknek a vízummentességet, azt jelenti, hogy Németország kiszervezte egy baksis alapú eurázsiai középhatalomnak, hogy ki jöhet be akár tömegesen az EU-ba. Milliókat zúdíthatnak ide feltételek nélkül, de legálisan és milliárd eurókat követelhetnek. Ilyen amikor a kancellár asszony azt hitte jól jár a török bazárban és kimutatja kevesebben jönnek a török-német egyezmény óta. AZ óriási lehetőségből kevesebb.
Miközben két állam zárta le a zöld határát. Danke Macedonia, Danke Ungarn!

Tudod mit? Arassa le a Főnök a kerítés politikai hasznát!
Elképzelni is rossz, mi lenne egy Baynau, Kecskeházy, Szigetvári kormány esetén, ha sikerül Clintonné-Soros CAP umbrella projektje az itteni Bitó-szalonosokkal. Meg Falusi Ferenc , mint főpolgi..

SOHA! Ők is szépen learatják hazaárulásuk gyümölcsét. Három megbukott már közülük, Lúdas Mutyist a MédiaMarktban láttam múltkor lődörögni, egyedül Szigetvári imbolyog még az 1% határa - alatt.

„Továbbra is az a meggyőződésem, hogy sikerülni fog”

Már hogyne sikerülne, ez nem is kérdés.
Mindazonáltal csak spájzoljon be a nép tíz napra, biztos ami biztos. Esetleg hajtogathatnának alufólia csákót is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés