Merkel tévhite

2016. augusztus 24. 13:23

Daniel Bax
taz

A németországi törökök lojalitását nem lehet megkövetelni, pláne nem kikényszeríteni. A lojalitást csak elnyerni lehet, amennyiben jól bánunk velük.

„Tegye szívére a kezét: mikor fogadott utoljára hűséget Németországnak? Amikor helyesen kitöltve adta le adóbevallását? Amikor elment szavazni? Amikor a foci EB-n a német csapatnak szurkolt és még az arcát is kifestette fekete-vörös-aranyra? Vagy még a német zászlót is kilógatta az ablakon, miközben büszkén énekelte a himnuszt? Ha ön németországi török, most nyugodtan hátradőlhet: átment a lojalitásvizsgán.

(...) 

Csakhogy a lojalitást nem lehet megkövetelni, pláne nem kikényszeríteni. A lojalitást csak elnyerni lehet, amennyiben jól bánunk velük. Minden bizonnyal nem lesznek lojálisabbak a németországi törökök Németországhoz, ha arról hallanak, hogy el akarják tőlük venni a többes állampolgárság lehetőségét. Arról még nem is volt szó, hogy ezt egyetlen egy csoport esetében nem is lehet megtenni, az ugyanis diszkriminatív.

Hagyjuk az egyént eldönteni, hogy azonosul-e egy másik országgal vagy sem, hogy »szüksége« van-e egy második vagy akár egy harmadik állampolgárságra. Ezt gondolják a klasszikus bevándorlási országok is, akik felnőttként tekintenek állampolgáraira, és nem tartanak attól, hogy azok más országhoz is kötődhetnek. Az USA a kötőjeles identitások országa. Németországban mégis úgy gondolják még egyesek, hogy az embernek csak egy nemzeti identitása lehet. Ez egy tévhit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/24217