Merkel tévhite

2016. augusztus 24. 13:23

Daniel Bax
taz
A németországi törökök lojalitását nem lehet megkövetelni, pláne nem kikényszeríteni. A lojalitást csak elnyerni lehet, amennyiben jól bánunk velük.

„Tegye szívére a kezét: mikor fogadott utoljára hűséget Németországnak? Amikor helyesen kitöltve adta le adóbevallását? Amikor elment szavazni? Amikor a foci EB-n a német csapatnak szurkolt és még az arcát is kifestette fekete-vörös-aranyra? Vagy még a német zászlót is kilógatta az ablakon, miközben büszkén énekelte a himnuszt? Ha ön németországi török, most nyugodtan hátradőlhet: átment a lojalitásvizsgán.

(...) 

Csakhogy a lojalitást nem lehet megkövetelni, pláne nem kikényszeríteni. A lojalitást csak elnyerni lehet, amennyiben jól bánunk velük. Minden bizonnyal nem lesznek lojálisabbak a németországi törökök Németországhoz, ha arról hallanak, hogy el akarják tőlük venni a többes állampolgárság lehetőségét. Arról még nem is volt szó, hogy ezt egyetlen egy csoport esetében nem is lehet megtenni, az ugyanis diszkriminatív.

Hagyjuk az egyént eldönteni, hogy azonosul-e egy másik országgal vagy sem, hogy »szüksége« van-e egy második vagy akár egy harmadik állampolgárságra. Ezt gondolják a klasszikus bevándorlási országok is, akik felnőttként tekintenek állampolgáraira, és nem tartanak attól, hogy azok más országhoz is kötődhetnek. Az USA a kötőjeles identitások országa. Németországban mégis úgy gondolják még egyesek, hogy az embernek csak egy nemzeti identitása lehet. Ez egy tévhit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lojalitást megkövetelni tényleg nehéz. Az európai politikusoktól sem sikerül megkövetelni, hogy lojálisak legyenek az európai őslakosokhoz.

Európában követelni csak akkor lehet, ha nem tartozik valaki a világuralomra törő, agresszív, retrográd, kirekesztő és anakronisztikus fehérek közé. Követelhet itt jogot a vérfertőzést és a nekrofíliát legalizálni akaró liberális, a mind nehezebben definiálható szexuális identitású LMBTQ ember, követelhet ellátást és pénzt a migráns, követelhet elhatárolódást mindenki mindenkitől, még a mérhetetlen magyar liberális-baloldali politikai pártocskák is követelhetnek.

Egyedül a német állam nem követelhet lojalitást a török hátterű polgáraitól. Mert akkor rasszista, iszlamofób, korszerűtlen, egyebek.

Ennél jobban már csak akkor bánnának a németek a betelepült törökökkel, ha ők maguk is áttérnének az iszlámra.
Ez hülye.

Igaz, megkovetelni nem lehet. Azonban a nemetorszagi letelepedes felteteleul szabni minden tovabbi nelkul.

A lojalitás még jó bánásmód esetén sem következik be, ha a menekült nem akar lojális lenni.
Mert ő már lojális egy eszméhet, egy kulúrához, egy valláshoz, egy életformához, vagy csak egyszerűen a népéhet, nemzetéhez, amit ideiglenesen el kellett hagynia.

A lojalitás mennyiségi kérdés. Ha egyre többen lesznek, akár a vízummentesség révén, akár máshogy, akkor az erő latba vetésével a ki-kit győz le elv érvényesül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés