Csehország az év végéig nem fogad be migránsokat Törökországból

2016. augusztus 28. 15:19
Csehország az év végéig nem fogad be migránsokat Törökországból, mert máig sem tudni, mi is történt a közelmúltban a törököknél – jelentette ki Milan Chovanec a cseh közszolgálati televízió vasárnapi műsorában. A cseh belügyminiszter szerint amennyiben csődbe megy a Törökországgal megkötött megállapodás, akkor tavasszal egy nagy bevándorlási hullámra kell felkészülnünk.

Csehország az év végéig nem fogad be migránsokat Törökországból – közölte Milan Chovanec belügyminiszter a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Chovanec szerint ennek legfőbb oka, hogy máig sem tudni, mi is történt a közelmúltban valójában Törökországban. Egy korábbi megállapodás alapján Csehországnak az év végéig 80 szíriai menekültet kellene befogadnia Törökországból. 

Chovanec: A veszély ellenére sem szabad engedni a törökök követelésének

„Az év végéig senkit sem fogadunk be, mert a biztonsági átvilágításaink nagyon precízek. Azok után, ami Törökországban történt, és mi nem tudjuk pontosan, mi is történt, államcsíny vagy ellenpuccs volt-e” – indokolta álláspontját a cseh belügyminiszter. Kifejtette: „a törökök ma katonailag nagyon hatékonyan beavatkoznak Szíriában, én azonban attól tartok, hogy ezt nem a szír lakosság érdekében teszik, hanem a kurdokkal való konfliktusokat próbálják megoldani. Félek attól, hogy ez a feszültségnövekedés, amelyet ma Törökország a kurdok irányában kiváltott, végül nem fogja-e Törökország destabilizációját jelenteni”.

„Amennyiben csődbe megy a Törökországgal megkötött megállapodás (a menekültekről), akkor az idén még egy kisebb bevándorlási hullámra számíthatunk, majd egy jóval nagyobbra tavasszal” – hívta fel a figyelmet a miniszter. Úgy vélte: a veszély ellenére sem szabad engedni a törökök követelésének és anélkül megadni nekik az európai uniós vízummentességet, hogy teljesítenék az EU feltételeit. „Amennyiben ezt Európa megteszi, teljes mértékben lejáratja magát” – vélekedett Chovanec.

A cseh belügyminiszter támogatja az európai hadsereg felállítását

A cseh belügyminiszter kijelentette, hogy személyesen is támogatja egy európai hadsereg felállításának a javaslatát. „Nem bízhatjuk magunkat a NATO-ra és az Egyesült Államokra, magunknak is harcképesnek kell lennünk” – szögezte le a cseh belügyminiszter. 

A jobboldali cseh ellenzék elutasítja és abszurdnak tartja ezt az elképzelést. „Amennyiben valóban létrejönne egy európai hadsereg, az egy kis túlzással német hadsereg lenne” – mutatott rá Pavel Blazek volt polgári demokrata igazságügyi miniszter.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés