Szijjártó: Közép-Európa képviseli az ésszerű álláspontot a bevándorlást illetően

2016. augusztus 29. 10:26
Halkabbak a V4-ek álláspontját érő kritikák, ebből látszik, hogy a közép-európaiak látják ésszerűen a migrációt, mondta az állami tévében Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn.

Közép-Európa foglalja el az ésszerű pozíciót Európa jövője szempontjából a bevándorlás kérdésében, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1-en hétfőn. A tárcavezető kifejtette: Európa középső részén más a megítélése a bevándorlásnak, mint egyes nyugat-európai országokban, mert itt közel vagyunk a nyugat-balkáni útvonalhoz. Úgy vélte, Közép-Európa képviseli az ésszerű álláspontot a bevándorlást illetően, és most halkabbak a kritikák. Ebből is látszik szerinte, hogy ez a racionális álláspont.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország álláspontja világos, a magyarok biztonsága az első számú szempont, és mivel bebizonyosodott, hogy a bevándorlási hullám veszélyt hoz Európára, ettől a veszélytől akarják megvédeni az országot. A kényszerbetelepítés is veszélyt jelent, így ezt el akarják kerülni, fűzte hozzá.

A külügyminiszter kitért rá: a második világháború óta nem kellett Európának annyi súlyos kihívással szembenéznie, mint most, ezért ha valamikor, akkor most az Európai Uniónak egységet és erőt kell felmutatnia. Szijjártó elmondta: a visegrádi országok külügyminiszterei hétfőn Budapesten egyeztetnek arról, hogy a törökországi helyzet és az Európa délkeleti szomszédságában kialakult viszonyok hogyan befolyásolhatják a kontinensre háruló bevándorlási nyomást, továbbá szó lesz az ENSZ-közgyűlésről is, hiszen a világszervezet is sok kihívással szembesül, és főtitkárválasztás is lesz.

A V4-es külügyi vezetők a nagyköveti értekezleten is előadást tartanak, és először fordul elő, hogy négy külügyminiszter is jelen lesz ezen az eseményen. közölte. A külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az uniós intézmények azt a hamis tévképzetet alakították ki Törökországban, hogy vízummenteséget kaphat akkor is, ha nem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket, viszont féken tartja a bevándorlási hullámot. Óriási hiba volt ilyen tévhitbe ringatni Törökországot, ahol most nyilvánvalóan csalódottság jellemző, mondta.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés