Fekete munka

Éhbérért dolgoztatják migránsok tömegeit Németországban

2016. augusztus 30. 9:06
Fekete munkalehetőségeket kínálnak munkaközvetítők a németországi menekülttáborokban német sajtóértesülések szerint. Több százezren dolgozhatnak bejelentés nélkül, bár a hivatalos számok ennél jóval alacsonyabbak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír: az NDR Info rádiócsatorna szerint számos migráns dolgozik Németországban feketén, rendkívül alacsony bérekért, rossz munkakörülmények között. A menekülttáborokat járó közvetítők sokszor előlegért, jutalékért kínálnak fekete munkákat.

Pontos számok nem állnak rendelkezésre: hivatalos adatok szerint havonta csak mintegy tíz esetet fedeznek fel, de a valóság ennél nagyságrendekkel nagyobb számokat rejthet. A tübingeni és linzi egyetemek tanulmányok szerint a 2015-ben Németországba érkezett 1,1 millió menekült mintegy 30 százaléka dolgozhat feketén, de a legóvatosabb becslések is legalább 100 ezer bejelentés nélkül dolgozó migránsról szólnak. 

A FAZ bemutat egy esetet, mely szerint egy arab illető jobb lakóhelyet és privilégiumokat ígért a menekülttáborokban, sőt, fekete munkalehetőségeket is ajánlott. Cserébe a munkabér felét követelte magának. Az ügyben már büntetőeljárás indult. Egy bejelentés szerint van, ahol 80 centes (240 forintos) órabért kapnak a dolgozók.

A munkáltatók egyszerűen kihasználják a menekültek szorult helyzetét, rászorultságát. Legális, bejelentett munkahelyet nehezen találnak, így illegális megoldásokhoz folyamodnak. A munka miatt elhagyják a kijelölt szállásaikat, nagyvárosokba mennek, matracos tömegszállásokon vagy barátoknál laknak, és mosogatóként, tapétázóként, takarítóként vagy rakodómunkásként dolgoznak. 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés