Éhbérért dolgoztatják migránsok tömegeit Németországban

2016. augusztus 30. 9:06
Fekete munkalehetőségeket kínálnak munkaközvetítők a németországi menekülttáborokban német sajtóértesülések szerint. Több százezren dolgozhatnak bejelentés nélkül, bár a hivatalos számok ennél jóval alacsonyabbak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír: az NDR Info rádiócsatorna szerint számos migráns dolgozik Németországban feketén, rendkívül alacsony bérekért, rossz munkakörülmények között. A menekülttáborokat járó közvetítők sokszor előlegért, jutalékért kínálnak fekete munkákat.

Pontos számok nem állnak rendelkezésre: hivatalos adatok szerint havonta csak mintegy tíz esetet fedeznek fel, de a valóság ennél nagyságrendekkel nagyobb számokat rejthet. A tübingeni és linzi egyetemek tanulmányok szerint a 2015-ben Németországba érkezett 1,1 millió menekült mintegy 30 százaléka dolgozhat feketén, de a legóvatosabb becslések is legalább 100 ezer bejelentés nélkül dolgozó migránsról szólnak. 

A FAZ bemutat egy esetet, mely szerint egy arab illető jobb lakóhelyet és privilégiumokat ígért a menekülttáborokban, sőt, fekete munkalehetőségeket is ajánlott. Cserébe a munkabér felét követelte magának. Az ügyben már büntetőeljárás indult. Egy bejelentés szerint van, ahol 80 centes (240 forintos) órabért kapnak a dolgozók.

A munkáltatók egyszerűen kihasználják a menekültek szorult helyzetét, rászorultságát. Legális, bejelentett munkahelyet nehezen találnak, így illegális megoldásokhoz folyamodnak. A munka miatt elhagyják a kijelölt szállásaikat, nagyvárosokba mennek, matracos tömegszállásokon vagy barátoknál laknak, és mosogatóként, tapétázóként, takarítóként vagy rakodómunkásként dolgoznak. 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"mosogatóként, tapétázóként, takarítóként vagy rakodómunkásként dolgoznak."

Ugye ezek mindegyik olyan, amelyhez főiskolai, egyetemi végzettség szükséges?

Ugyan kérem! ;-)

A humánus megoldás miatt nem akarják agyonterhelni őket. Könnyű munka - már amennyiben a szellemi terhelést is figyelembe vesszük - kevés pénz így a költés kisebb erőfeszítéssel jár.

Németországban ca. 100 ezer hektár szőlő van.

A cikk túl általános. Kik a munkaadók, milyen munkáról van szó? Ne feledjük el, hogy a migránsok 80%- a analfabéta vagy nagyon csekély iskolával rendelkezik.

Nem lepődnék meg ha egymás kizsigerelésébe kezdtek volna a migránsok.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. augusztus 30. 9:57

Agysebészeket így alulfizetni disznóság.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. augusztus 30. 10:08

"Kik a munkaadók, milyen munkáról van szó?"

Elolvastad? Úgy látszik nem.

"A munka miatt elhagyják a kijelölt szállásaikat, nagyvárosokba mennek, matracos tömegszállásokon vagy barátoknál laknak, és mosogatóként, tapétázóként, takarítóként vagy rakodómunkásként dolgoznak."

Ön hol él? Néha gondolkodik is, vagy csípőből tüzel?

Fekete munkáról van szó. A fekete munka alkalmi. Nincsenek adók, nincsenek járulékok.
A munka tartalmától függőn az ilyen bérek 1200-1800 Ft/óra.

"Agysebészeket így alulfizetni disznóság."

A Merkelizmus így becsüli meg a szellemi munkást. ;-)

Íme a német humanizmus és filantrópia a valóságban.

Helsinki Bizottság? AI? TASZ? Human Rights Watch?

Végül is ezért fogadták be őket a németek, nem? Kellett az olcsó munkaerő, amelyik mögött nincs szakszervezetet, meg semmi.

"Magyarországon a legalacsonyabb kisegítő (segédmunkás) órabér pl. Budapesten 1000-1500 Ft, ez pedig havi 200-300 ezer Forintos bér."

Mezőgazdasági idénymunkáknál jellemzően 600-800 Ft-ot fizetnek óránként. Segédmunkáért havi fix jövedelem esetén szinte mindig a minimálbér és környéke. (60-80ezer Ft)

Igy van, a migransok a rabszolgak: megkapjak a munkajukert azt, hogy fedel van a fejuk folott, es van mit enniuk. Ezen borult ki a bili Kelet-Europaban, merthogy nekunk ennyi se jut alapbol...

Eü-ben havi 80 ezer berert is dolgoznak. Gyorben, ahol az alberlet ugyanennyibe kerul. Plusz rezsi...

Az elelmiszer pedig egyaltalan nem szamottevoen dragabb mint Magyarorszagon. Parizsban pl egyedul a hus es a kenyer/pekaru az ami eszrevehetoen dragabb, a tobbinel nem latok kulonbseget, sot, sokszor meg olcsobb is.

igen, megtalaltad azt a ket dolgot ami dragabb, a kenyer es a hus.

Akkor most nezd meg az olajat, tejet, cukrot, zoldseget, gyumolcsot, rizst, lisztet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés