A menedékjog nem csemegepult

2016. augusztus 30. 9:14

Szánthó Miklós
Magyar Idők
A menedékjog nem egy globális szociális ellátáshoz való jog.

„A világ instabil, fejlődő – politikailag inkorrekt kifejezésével élve: fejletlen – régióiból mozognak nagy, és fognak mozogni még nagyobb embertömegek a világ stabil régiói, Észak-Amerika, Ausztrália és Európa irányába. Csakhogy míg előbbiek roppant szigorú menekültpolitikát és csemegézésre alapuló bevándorláspolitikát folytatnak, az uniós vezetők az All are welcome! utópiájának talaján állnak.

Míg Ausztrália például effektíve kiszervezte a menedékkérelmezők kezelését és szűrését Nauruba és Pápua Új-Guinea egyes szigeteire, az Egyesült Államok pedig irányítva és szűrve fogad csak be bevándorlókat, addig az unió a menedékjogot továbbra is egy univerzális alapvető emberi jogként fogja fel. Ez a gyakorlatban annyit jelent: bárki, aki azt állítja magáról, hogy üldözik és élete veszélyben van, annak joga van megválasztani, mikor és hova akar menni, hogy ott a tagállami állampolgárokéhoz mérhető körülmények között élhessen. Pedig a menedékjog nem egy globális szociális ellátáshoz való jog.

A menedékjog arról szól, hogy az, akit nem köztörvényes bűncselekmények, hanem politikai, vallási, világnézeti stb. okokból üldöznek, vagy élete veszélyben van származási országában, az ideiglenes nemzetközi védelemben részesüljön – és most figyeljünk! – ott, ahol vándorlása során legelőször élete már biztonságban van. Ez az úgynevezett első menedék országának elve. Természetesen ez a menedékjog ott is addig jár, míg az üldözésre okot adó körülmények az illető származási országában meg nem szűntek – mert akkor menekültstátusuk elenyészik.

A genfi egyezménynek ez volt az eredeti értelme és tartalma, amelyet azóta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az emberi jogi fundamentalista szervezetekkel karöltve alaposan khm… kiterjesztően próbál értelmezni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma a leginkább üldözött vallási kisebbség a keresztények tömege(Közel-Kelet).
Velük ki törődik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés