Szigorúbb határőrizetet és legális migrációt követel a Frontex-vezér

2016. augusztus 30. 9:06
Szigorúbban őrizné a határokat a Frontex vezetője, de egyúttal legális migrációs útvonalakat is megnyitna az Európába igyekvők előtt. Fabrice Leggeri szerint ezek nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő dolgok: ha ugyanis van legális út, csökken a külső határokra eső nyomás.

Az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex vezetője a menekültek számának növekedésére figyelmeztetett a Die Weltnek adott interjújában. Fabrice Leggeri úgy fogalmazott: a migrációs nyomás óriási marad. „Szíriában még mindig háború van, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megszilárdította uralmát Észak-Afrikában, a világ nagyrészén pedig még mindig a szegénység az úr” – fogalmazott a Frontex-vezér.

Leggeri ezért két követeléssel állt elő: a határok szigorúbb őrizetével, valamint legális migrációs útvonalak megnyitásával. Mint mondta, a migránsok és az embercsempészek újabb útvonalakat találnak maguknak a balkáni útvonal lezárásával: a Törökországból érkezők most éppen Bulgáriát találták meg maguknak. „Jelenleg 112 munkatársunk dolgozik Bulgáriában, de még legalább százra lenne szükségünk.”

Mint arra a Junge Freiheit hírösszefoglalója rávilágít, Bojko Boriszov bolgár kormányfő a múlt héten panaszkodott már egy sort a német sajtóban: „Gyakorlatilag egyedül hagytak bennünket a török határszakasz védelmével. Nem tudom, meddig tudunk ellenállni a migráció nyomásának a határon” – mondta a politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A helyzet azonban közel sem olyan kemény, mint tavaly volt: 2016 júliusában összesen 2160 illegális határátlépést regisztráltak a nyugat-balkáni régióban. Ezt a Frontex-vezér is kiemeli: szerinte a döntő pont a macedón határ lezárása volt.

Leggeri a Weltnek adott interjúban arra is figyelmeztet: egyes tagállamok már elérték terhelhetőségük maximumát. „Több ország is határellenőrzést vezetett be még Schengen belső határain is. A kapacitásokat sok helyütt betöltötték.” A határvédelmi ügynökség vezetője úgy látja, ha bukik az EU-török menekültalku, az az illegális bevándorlók számának ugrásszerű emelkedéséhez vezet majd. A jelenlegi helyzetet azonban jónak mondja: „Törökország az egyezmény hatályba lépését követően jól együttműködik mind a Frontexszel, mind Görögországgal. Egyre inkább sikerül a migránsok áradatát már Törökországon belül ellenőrizni.”

Fabrice Leggeri szerint a menekültek magas száma azt kívánja, hogy az unió legális beutazási lehetőségeket teremtsen a migránsok számára. „A határvédelem és a legális beutazási lehetőségek nem egymást kizáró tényezők, éppen ellenkezőleg, kiegészítik egymást. Ha ugyanis vannak legális utak, csökken a külső határainkra nehezedő nyomás” – fogalmaz a Frontex-vezér, aki a Die Weltnek adott interjújában azt is elárulta, hogy ősszel „stressztesztnek” vetik alá az unió külső határait, jelentsen ez bármit is.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés