Orbán Szerbiában: Nehéz ősz jöhet a balkáni útvonalon

2016. szeptember 5. 14:02
Nehéz őszre készül a magyar miniszterelnök, aki Belgrádban együttműködést ajánlott Aleksandar Vučić szerb miniszterelnöknek az illegális határátlépések megakadályozásában. Orbán kérte egyúttal Aleksandar Vučić támogatását a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz. A szerb miniszterelnök szerint a viták ellenére is kiemelkedően jó a szerb-magyar kapcsolat.

Orbán Viktor miniszterelnök nem zárja ki, hogy idén ősszel a tavalyihoz hasonló kihívásokkal kell majd szembenézni a balkáni migrációs útvonalon. „Fel kell készülnünk egy nehéz őszre is” – fogalmazott a kormányfő hétfőn Belgrádban, miután tárgyalt Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodás törékeny mivoltával magyarázta, hogy szerinte nem zárható ki egy tavalyihoz hasonló helyzet a balkáni migrációs útvonalon. „Ne legyünk balekok, ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ami tavaly bekövetkezett, az idén is bekövetkezhet, és az a munka, amit tavaly elvégeztünk, az idén is vár majd ránk” - fogalmazott. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, „a helyzet romlásának valószínűsége létezik, és a kockázat nagy. (…) Nekünk tervekkel kell rendelkeznünk a helyzet romlására”.

Kijelentette: Magyarország meg akarja védeni az elmúlt években elért eredményeit, ezért semmilyen törvénytelenséget nem fogad el, ideértve az illegális belépést is az ország területére, ezt „minden eszközzel meg fogjuk akadályozni”. A miniszterelnök együttműködést ajánlott szerb kollégájának, mert - mondta - „abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia területére illegális módon egyetlen egy ember se léphessen be”. Ezzel ugyanis Magyarország biztonsága is nő - hívta fel a figyelmet.

Orbán: Súlyos konfliktusok lesznek Brüsszellel migrációügyben

Azt is kiemelte, semmit nem akar tenni a magyarok biztonsága érdekében úgy, hogy azzal hátrányt okozzon Szerbiának. „Nekünk nem érdekünk, hogy miután mi megvédjük Magyarország határát, sok tízezer migráns itt ragadjon Szerbiában” - jelezte. Ezzel egyidejűleg megállapodtak határátkelőhelyek megnyitásáról is - folytatta -, mert bár a törvénytelen belépéseket meg kell akadályozni, de akik szabályosan akarnak mozogni a két ország között, azoknak átkelőket kell nyitni.

Az október 2-i kvótareferendummal kapcsolatos kérdésre a kormányfő azt mondta: azért kell népszavazást tartani, mert arra számít, hogy Magyarország és Brüsszel között egyre súlyosabb konfliktusok lesznek migrációügyben, Brüsszel ugyanis a tagállami érdekekkel ellentétes szabályokat akar ráerőltetni az államokra. „Ha Brüsszel nem tér jobb belátásra, mi pedig nem fogadjuk el Brüsszel álláspontját, abból egy dolog következhet: egy elhúzódó jogi, politikai vita. (...) Minél inkább támogatnak bennünket a népszavazáson, annál nagyobb az esélye annak, hogy utána Brüsszellel sikerrel fogjuk megvívni ezt”.

Szerbia EU-csatlakozása ügyében Orbán Viktor úgy foglalt állást: nem tud jobb alternatívát ajánlani a szerbeknek annál, mint hogy próbáljanak minél közelebb kerülni az unióhoz. Vannak ugyan kísérletek Szerbia EU-hoz közeledésének blokkolására, Magyarország azonban ezt nem fogadja el - tette világossá, hangsúlyozva: csak a teljesítmény számít. Azt is kiemelte, hogy a Szerbiában élő magyarok nem egyszerűen csak fair, hanem nagyvonalú politikát élvezhetnek, és a magyar kormány is arra törekszik, hogy a Magyarországon élő szerbekkel szintén nagyvonalú legyen. Kérte egyúttal Aleksandar Vučić támogatását a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz, mert szerinte egy közép-európai olimpia az egész térségnek jót tehetne.

Vučić: Kiemelkedően jó a szerb-magyar kapcsolat

A kiemelkedően jó magyar-szerb kapcsolatokat annak ellenére is sikerült megóvni, hogy a két fél nem mindenben értett egyet egymással - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök. Mint fogalmazott: fel kell készülni az őszre és a télre, hiszen már most is több mint ötezer migráns tartózkodik az országban. Közös munkacsoportok dolgoznak azon, hogy Szerbia felkészüljön arra, ami vár rá a következő időszakban.

A szerb kormányfő kiemelte, hogy Budapest segítséget nyújt a macedón határ védelmében, és ezt a bolgár határra is kiterjesztik majd. Kiemelte, hogy Szerbia szolidaritásra törekedett a migránsokkal, de az illegális bevándorlókat a nyugat-balkáni ország sem tudja befogadni. Emlékeztetett arra, hogy a migránsválság kezdetén csak családok érkeztek a háború sújtotta térségekből, most viszont már a migránsok 81 százaléka Afganisztánból jön, ők gazdasági bevándorlók. Az is először történt - folytatta -, hogy a migránsok gondokat okoztak, összeverekedtek, raboltak. Emellett óriási költséget jelent a migránsok elhelyezése és élelmezésének biztosítása. Ebben segít az Európai Unió, de Szerbiának is jelentős összeget kell erre fordítania.

Kulcsfontosságú a jó viszony megőrzése

A szerb kormány számára kulcsfontosságú a Magyarországgal való jó kapcsolat megőrzése. Az együttműködés előmozdítása érdekében közös munkacsoport alakul, amely több területtel, például a gazdaság, a mezőgazdaság és az idegenforgalom kérdéseivel foglalkozik majd azért, hogy a tapasztalatcserének köszönhetően sikeresebbek legyenek az országok. Kiemelték, a jó gazdasági kapcsolat bizonyítéka az is, hogy az idei év első felében is 12,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, főként a magyar befektetéseknek köszönhetően.

Elhangzott: Szerbiában közös, szerb-magyar kormányülést tartanak még az év vége előtt, akár az is előfordulhat, hogy ezt nem Belgrádban, hanem valahol Közép-Szerbiában tartják majd, mert a szerb fél célja, hogy a magyar befektetők ne csak a Vajdaságban, hanem Szerbia többi területén is beruházzanak. 

Aleksandar Vucic megköszönte Magyarország támogatását országa európai integrációs törekvéseinek megvalósításában. Kiemelte, Belgrádnak az a célja, hogy a Szerbiában élő magyarok érezzék, a szerb kormány tiszteli és becsüli őket, ugyanúgy, ahogy a többségi nemzet tagjait is. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, a szerb küldöttség tagja volt Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

".. Kiemelte, Belgrádnak az a célja, hogy a Szerbiában élő magyarok érezzék, a szerb kormány tiszteli és becsüli őket, ugyanúgy, ahogy a többségi nemzet tagjait is..."

A temerini fiúk tudnának erről mesélni.

Meglepett, hogy erről a mega beruházásról semmi nem volt a megbeszélésen, gondolom a színfalak mögött ment.


"..Sem a teherforgalomban, sem a személyforgalomban nem lenne kihasznált a Budapest-Belgrád-vasútvonal – vélik a VS.hu-nak nyilatkozó szakértők. A kormány mégis 472 milliárd forintot szánna a vonal fejlesztésére, a paksi bővítéshez hasonló konstrukcióban, csak orosz helyett kínai hitelből..."
http://vs.hu/gazdasag/osszes/5..!s0

Persze, hogy jók a kapcsolatok. :)

"Na mi van elkezdte csípni Sorosék szemét, hogy Észak-Déli irányban építkezünk?"

Miazhogynagyonis!

Nagyon nem tetszik egyeseknek, hogy elkezdődhet a V4-ek bővítése.

Hallgattam a sajtótájékozótat, melyben Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök dicsérte Viktor előrelátását, bátorságát és kifejezte, hogy sok mindent akar tőle tanulni.

Azt elfelejted hozzátenni, hogy a sajtótájékoztatón elismerte, hogy hibásan döntöttek, rossz megoldást választottak. Viktor bátor volt és jó megoldást választott. Ez számára tanulság.

Szigorúbb??? Lassan felkészülhetnek Koszovóhoz hasonlóan dél-szerbia leválására, a Szandzsákba már így is csak csapaterővel mernek bemenni a rendfenntartó alakulatok. Novi Pazarban hivatalos fizetőeszköz a török líra. :)

Nem zavard vazze, hogy csöpög a szádról a nyállal kevert szar?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés