Publicus: a lakosság kétharmada menekültellenes, de nem hisz a kvótanépszavazásban

2016. szeptember 5. 9:28
A megkérdezettek 53 százaléka biztosra ígérte részvételét az októberi kvótanépszavazáson, ugyanakkor kétharmadnál is többen vélik úgy: semmiképp nem fog működni a migránskvóta, mert az embereket nem lehet arra kényszeríteni, hogy valahova költözzenek. Hatvan százalék szerint a kormány valódi célja nem az, hogy a külföldiek betelepedését megakadályozza – derül ki a Publicus legfrissebb kutatásából.

A tavaly szeptemberben mértekhez képest jóval menekültellenesebb lett a magyar társadalom a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet augusztus 15-22 között végeztek ezer fős reprezentatív minta megkérdezésével, a Vasárnapi Hírek megbízásából. Ötven százalékra emelkedett azoknak a száma, akik szerint a menekülteket nem kellene emberségesebben kezelni és 63 százalék gondolja úgy, hogy nem kötelességünk segíteni rajtuk.

Ez alapján a Publicus egy kétharmados „menekültellenes csoportot” azonosított a társadalomban, akiknek aránya még magasabb a Jobbik és a Fidesz szavazói körében (90 és 81 százalék), de az MSZP szavazói között is többségben vannak a menekültellenesek (51 százalék).

Ezen preferenciák ellenére viszont sokan megkérdőjelezik a kvótanépszavazás fontosságát: 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy szerinte semmiképp nem lesz „kényszerbetelepítés”, mert nem lehet arra kényszeríteni az embereket, hogy oda költözzenek, ahová nem akarnak. A Fidesz-szavazók körében ugyanakkor enyhe többségben (54 százalék) vannak azok, akik szerint a kvótanépszavazás szükséges a „kényszerbetelepítés” megakadályozásához. 

A kvótanépszavazáson való részvételét a megkérdezettek 53 százaléka ígérte biztosra (ez három százalékponttal több, mint ugyanez a csoport a júliusi felmérésben), és további 23 százalék tartotta részvételét valószínűnek. 67 százalék a migránskvóta ellen, 15 százalék mellette fog szavazni.

A megkérdezettek 57 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a kormány az emberek félelmeire építve beszél a menekültügyről. Ezzel csak a Fidesz-szavazók nem értettek egyet (52 százalék gondolta az ellenkezőjét).

Hatvan százalék szerint a kormány valódi célja nem az, hogy megakadályozza a külföldiek betelepedését: erre a Publicus a letelepedési kötvények példája kapcsán kérdezett rá. Ezzel az állítással leginkább a Jobbik szavazói értettek egyet, 73 százalékban.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ilyen felmérések manipulatívak, mert az idegenellenességre koncentrálnak és ezzel kapcsolatban teszik fel a kérdéseket.

Holott valaminek a megoldása többféleképpen elérhető.

Így a kérdések között többféle alternatív megoldást kellene felvet és akkor lehetne megfelelően következtetni az idegenellenességre. Ekkor még az is kiderülne, hogy szó sincs idegenellenességről, hanem valós emberi humánumról.

Ebből a közvélemény kutatásból arra lehet következtetni, hogy a népszavazás érvényes és eredményes lesz. Az eredményességnél pedig többségben lesznek a MEM-ek.
Minden más csak mellébeszélés.

Te is fiam, Publicus? Hát Te is beszálltál a küzdelembe. S még hányan jönnek elő október másodikáig.

A sírásóknak, Európa, Magyarország ellenségeinek pedig csak elég lenne elgondolkodni Frauke Petry, az AfD legutóbbi győzelmét kommentáló nyilatkozata felett.

"...egyetlen magyarázat van, a katasztrofális menekültpolitika, ez dominál mindent."

A magyarországi ballib pártok közös temetkezési helye lesz az október másodikai népszavazás. A Publicus is ácsolja a koporsójukat.

Haha, a Századvég pedig a hitelesség maga...

Hánnyal találkoztál már személyesen?

Megnyered a választást éscutána kiírod a népszavazásokat. Addig megbkuss van.

Kedves liberális légyirtó!

Én csupán arra céloztam, hogy a "másik" oldalon is van olyan "közvéleménykutató" amely a gazda elvárása szerinti eredményt hozza ki.
Ha nekifutsz még egyszer annak amit írtam (és amit nem értesz, pedig csak egy mondat), észre fogod venni, hogy én nem a cikkben szereplő százalékokra utaltam.
(Amúgy a diszlexia komoly betegség ám!)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés