A humanitárius segítségnyújtás elsődleges

2016. szeptember 9. 11:45
Liszkai Tamás
Szemlélek blog
Szinte egyáltalán nem hallom ezt a kitételt: mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről?

Amikor a pápát migránsbarátként aposztrofálják, mert a befogadást hangsúlyozza, ez lehet csak egy alapszintű morális-humanitárius buzdítás is, de a pápa megjegyzései közt tudtommal (javítsanak ki konkrét idézetekkel bátran, ha tévedek) nem szerepel olyan társadalmi-politikai koncepció, amely az asszimilációt és az integrációt pontosítja. A befogadás annyi is lehet, hogy a migráns csoportokat nem küldjük vissza »postafordultával« a háborús övezetekbe vagy első biztonságos országként a libanoni/török stb. milliós lélekszámú menekülttáborokba, ahol a higiénikus viszonyok rosszak, és ahol életvitelszerűen nem lehet tartósan kibírni hónapokat vagy éveket, főleg kisgyerekekkel. Hol van itt a szociális és családetika? Vagy az csak a »polgári réteg« privilégiuma? Ezeknek az embereknek az életét a »vezető gazdasági hatalmak« geopolitikája tette tönkre; túl könnyű lenne most lerázni a kollektív felelősséget, vagy ráterhelni olyan államokra, akik a lehető legkevesebb mértékben felelősek ezért (vagy egyáltalán nem).

2. A közhangulat eleve elutasítja a jelentősebb (sic!) számú muszlim menedékkérők csoportjának esetleges megjelenését Magyarországon, tekintettel arra, hogy Magyarország »keresztény ország«. De vajon mi a veszélyesebb Magyarországon az emberek vallási meggyőződésére? Egy erős, más vallású kisebbség, amely talán épp figyelmeztető és ébresztő tényező is lehet egy vallási-kulturális identitását vesztett nép számára? Vagy az a konzumista (és konformista), látszólag csak az anyagi javakban és szórakozásban érdekelt fogyasztói szekuláris társadalom, ahol a szubkulturális formák pótcselekvésként töltik ki az emberek életét, akik teljesen elveszítik ezáltal vallási és szakrális érzékenységüket, egyben érzelmi intelligenciájukat is? Egy magát ateistának valló állam-szocialista hatalom nem volt ilyen szinten káros az emberek vallási meggyőződésére, mint egy Isten iránt érzéketlen agnosztikus-hedonista társadalom.

3. Szinte egyáltalán nem hallom ezt a kitételt: mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről? Ferenc pápa miben képvisel mást, mint a most szentté avatott Teréz anya? És miben mást, mint a názáreti Jézus? A humanitárius segítségnyújtás és a távlatokban gondolkozó integrációs törekvések közt jelentős különbségek vannak. De előbbi az elsődleges.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes elképzelés a szerzőtől. Mintha Hitler és a nácizmus/Sztálin és a kommunizmus is csak azért lett volna, mert Isten megengedte, hogy "számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről".

Isten mindent enged: A te kezed is és szájad is mozog, meg mozog Dr Hannibal Lecter szája is.


..és nehéz hit nélkül megérteni a hívőket,


abel, hogy sokuk miért utasítja hittel el Dr.Hannibal Lecter szájmozgásainak bizonyos fájdalmasabb formáit.

Azért érdemes megpróbálni. Meg aztán egyre sűrűbben olvasok olyan megnyilatkozásokat, amelyekben hit nélküliek, közismert szabadgondolkodók, ateisták vagy a szekularizmus hívei írják meg, hogy mi a "keresztényi parancs" a migránsokkal való bánásmód terén.

Ha megérteni nehéz is hit nélkül a hívőket, számonkérni rajtuk a nem is értetteket azért a jelek szerint többeknek megy.

"mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot,.."

Aki vallásról bátorkodik írni, az legyen tisztában egy isteni alapelvvel:
Az Isten az embernek szabad akaratot adott, amely által az oda megy, ahova akar és ezért, mint minden cselekedetéért, vállalnia kell a következményeket.

"... mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről?"

Mi van akkor, ha Isten engedi, hogy nemmel szavazzak?
Akkor az Isten olyan mint egy harcikutya tenyésztő.
Megteremt, majd összeugrasztja a teremtményeit.
Vagy mint a római császárok a gladiátorok gyilkolászását, élvezi?

Hibás a feltételezése, miszerint egy erős vallási kisebbség jelenléte azt eredményezi, hogy a konzumista, szekuláris, vallási-kulturális identitását vesztett nép hirtelen visszatalál, (vagy rátalál), a valláshoz, igényes szellemi, lelki táplálékot keresővé/fogyasztóvá válik. Ez sehol nem következett be eddig azokban a nyugati országokban ahol az iszlám jelen van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés