Féléves a törvényellenes országos válsághelyzet

2016. szeptember 9. 17:13

Magyar Helsinki Bizottság
Helsinki Figyelő
A déli megyékben egy éve vannak hatályban a rendkívüli szabályok, noha 11 hónapja már nem teljesülnek a törvényi feltételei a válsághelyet fenntartásának. A kormány tíz évre titkosította az indokokat.

Ezeket a határértékeket tavaly október 17., a horvát határzár beüzemelése óta meg sem közelíti az országba belépő migránsok száma. Mégis a kormány idén márciusban indokolhatatlanul országosan kiterjesztette a válsághelyzetet, amelyet már a rég le kellett volna fújnia. Múlt héten aztán, rátronfolva az eddig is abszurditásokra, mielőtt végleg kimúlhatott volna, újabb fél évvel hosszabbították meg »migrációs szükségállapotot«.

Ha törvény nem leszi lehetővé, akkor mégis mi indokolja a válsághelyzet fenntartását? Ezt szerettük volna megtudni, és közérdekű adatigényléssel fordultunk az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH), ugyanis ők kezdeményezhetik a válsághelyzetet. De nem kaptunk semmi magyarázatot, mondván, a válsághelyzet elrendelésére vonatkozó kérelmük 10 évig titkos.

Mit is tehet az ország egész területére titkos indokból elrendelt válsághelyzetben az állam?

Például a rendőrség a) útvonalat, közterületet a forgalom elől elzárhat, b) nyilvános és közforgalmú intézmények működését korlátozhatja; c) magánlakásba – külön írásos utasítás birtokában – ellenőrzés, a helyszín megfigyelése és biztosítása céljából beléphet, és ott tartózkodhat; d) területet, épületet lezárhat, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen vagy onnan távozzék. Igaz, ezt csak járványügyi intézkedés biztosítása céljából teheti meg. De miért ne lehetne titok majd az is, miért van szükség járványügyi intézkedésre?

Ha nem akarnak a közbeszerzésekkel küszködni, akkor a menekültügyi és idegenrendészeti feladatok ellátásával közvetlenül összefüggő beszerzésekre nem kell alkalmazni a közbeszerzésekről szóló törvényt. És hogy mi függ össze ezzel a céllal? Azt majd megállapítja a kormánypárti többséggel működő nemzetbiztonsági bizottság zárt ajtók mögött.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Holnap lesz még fizetés?

muhaha. Ezért lassan már Soros sem fizet, tróger libsik.

Esetleg azért azt el tudnád árulni, hogy miért kellett 10 évre titkosítani az indokokat, ha már akkora nagy a veszély??
Vagy az embereknek ehhez már semmi közük??

Biztos olvasták a titkosított adatokat, onnan
tudják, hogy törvényellenes.

Apropó, a francia helsinki bizottság tiltakozik az
ottani különleges jogrend miatt?

Kedves diszlájkolók!

Ha már nem kapok választ, akkor legalább ti segítenétek megoldni a rejtélyt, hogy mi szükség volt a titkosításra??

Köszi!

De hallottam. Viszont ennek semmi köze ahhoz.

De. Szerintem van gond. Nem is írtam soha mást.
Viszont Magyarország demokrácia. A demokrácia egyik alappillére pedig a nyilvánosság vagyis az, hogy a kormány tájékoztatja a választókat arról, hogy mit miért tesz.

Szerintem semmi meglepő nincs ebben.
Ezzel elkerülik a kritikus kérdéseket amikre válaszolni kellene.
Anno például Lali is hogy elmagyarázta, hogy az MNB alapítványok pénze miért nem közpénz, aztán jött az a szemét bíróság és rápirított Lalira.
Ezt pedig nyilván nagyon nehezen élte meg Mr.20%...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés