Lázár: 120 ezer migráns jöhetne az országba a kvóta miatt

2016. szeptember 10. 9:35
„Mostanában 100-120 ezer emberről beszélnek Brüsszelben a hazánkra érvényes kötelező betelepítési kvóta kapcsán” – nyilatkozta Lázár János. Ez szerinte néhány éven belül, a családegyesítés és a gyermekvállalás miatt egy 500-600 ezres folyamatosan gyarapodó afrikai és közel-keleti közösséget jelentene hazánkban.

A népszavazás lehetőség arra, hogy az emberek közvetlenül döntsenek saját jövőjükről és befolyásolják az ország sorsát – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a makohirado.hu portálnak.

A szombaton megjelent interjúban a Makó és térségének országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus úgy fogalmazott, október 2-án a választópolgárok a következő évtized talán legfontosabb kérdésében mondhatnak véleményt, alakíthatják saját és gyermekeik jövőjét, közvetlenül befolyásolhatják az ország sorsát. Ezért a miniszter mindenkit arra buzdított, hogy menjen el szavazni.

Inkább a határon túliakkal akarjuk megoldani a munkaerő-problémát

Vannak országok Európában – például Németország vagy Franciaország –, amelyek versenyelőnyt várnak a minél több bevándorló érkezésétől. „A magyar kormány álláspontja az, hogy a keresztény Magyarország homogenitásának megtartása a feltétele annak, hogy sikeresek legyünk. Amennyiben munkaerőre van szükségünk, akkor azt a magyar családok támogatásán keresztül szeretnénk megoldani vagy a határon túli magyarsághoz fordulunk” - mondta Lázár János.

A politikus kifejtette, „mostanában 100-120 ezer emberről beszélnek Brüsszelben a hazánkra érvényes kötelező betelepítési kvóta kapcsán”. Ez a családegyesítést, valamint a gyermekvállalást figyelembe véve néhány éven belül már egy 500-600 ezres, folyamatosan gyarapodó közösséget is jelenthet. A miniszter szerint kérdéses, hogyan lennénk képesek a teljesen eltérő kulturális és társadalmi hátterű, Európában gyökér nélküli, Afrikából vagy a Közel-Keletről származó és saját vallási és kulturális identitásához erősen ragaszkodó közösség integrációjára.

Demokratikus kötelességünk szavazni

A referendum bojkottjára biztatókról Lázár János kijelentette, „egy demokratikus politikai párt nem mondhatja azt, hogy az emberek maradjanak távol a népszavazástól, mondjanak le a választójogukról. A demokrácia alapértékeit támadja az, aki a népszavazáson való részvétel ellen kampányol” – tette hozzá.

A miniszter rámutatott, soha nem volt kérdés a kormány számára, hogy a politikai menekülteknek védelmet biztosít. Különbséget kell tenni azonban a háború, a vallási, etnikai üldöztetés elől menekülők és a hazájukból a jobb élet, a magasabb bér, vagy a szociális támogatás reményében útnak indulok között. A magyar határt átlépők csupán 10 százaléka vallja magát politikai menekültnek. „Készek vagyunk az ország teherbíró képességéhez mérten támogatást adni azoknak, akik nálunk nehezebb körülmények között élnek, de ezt a segítséget ott kell nyújtanunk, ahol születtek, ahol élnek és ahol a baj kialakult” – fűzte hozzá.

Lázár: Németország kiválogatná az integrálható menekülteket

„A menekülteket be kell fogadnunk, de meg kell védenünk Európa határait a bevándorlástól, és létre kell hoznunk olyan pontokat, ahol jelentkezni tudnak azok, akik be szeretnének lépni. Az nem működik, hogy beözönlenek az emberek, majd Németország kiválogatja azokat, akikre szüksége van, és akiket integrálni tud, majd a többieket széttelepíti Európában” –mondta a politikus.

Lázár János kitért arra is, a kormány szeretné elkerülni, hogy Magyarország és Románia között kerítés épüljön, ezért fokozott együttműködésre törekszik a szomszédos ország vezetésével és hatóságaival. Meggyőződése szerint azonban Magyarország előbb-utóbb itt is rákényszerül a határzár építésére, ezért felkészültek arra, hogy amennyiben szükséges, itt is meg tudják védeni az országot.

 

(MTI)

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tavaly a baloldal nem foglalkozott olyan apróságokkal, mint a bevándorlás, mert az csak álprobléma volt szerintük.

Ma osztrák és cseh katonák járőröznek az annyit kritizált kerítésnél. Csak nem egy jelentéktelen apróság miatt küldte őket ide a birka kormányuk?

Akkor lehet itt tartani őket, ha ugyanazt az ellátást kapják, mint nyugaton. De akkor hogyan magyarázzák el a négy millió létminimum alatt élőnek, hogy nekik itt, a saját hazájukban nem jár az, amit egy betolakodó megkaphat?

Ha emiatt Borsod és Szabolcs népe radikalizálódna, nagyon igazuk lenne.

Milyen infót? Állítólag nincs semmi probléma, és nincs miről beszélni!

A sorkatonaságot, a határőrséget nem Orbánék szüntették meg. Az osztrákok népszavazáson tartottak ki a sorkötelezettség mellet, és most nincs gondjuk a határőrizettel.

Miért, kivel őrzik a határaikat?

Ezek azok az összefüggések és / kínos-kezelhetetlen / távlatok , melyeket már egy éve minden józan ember előre látott , s ami német-svéd-olasz-osztrák-belga-francia vonatkozásban már katasztrofális valóság !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés