Orbán: Döntéseket kellene visszavonni Brüsszelben a népszavazás után

2016. szeptember 10. 14:33
Már két döntés született Brüsszelben, amelyeket meg kellene változtatni a népszavazás után – nyilatkozta Orbán Viktor a kötcsei Polgári Pikniken. Az egyik döntés a menekülteket elosztó mechanizmusról, a másik a menekültek családegyesítéséről szól. A miniszterelnök egyáltalán nem biztos abban, hogy ez sikerülhet.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az október 2-i, a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás után komoly küzdelmet kell folytatni Brüsszelben az európai bevándorlási szabályok megváltoztatásáért.

A kormányfő erről a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Piknik elnevezésű rendezvényt megelőzően, a találkozónak helyet adó Dobozy kúria előtt beszélt újságíróknak.

Nem biztos, hogy a döntések megváltoztathatók

Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Bizottság két döntését kell megváltoztatni: a menekülteket szétosztó mechanizmusról szólót, amely szerint a migránsok számának nincs felső határa, valamint a családegyesítés megkönnyítéséről hozott döntést, amely alapján megsokszorozódhat a bevándorlók száma.

A változást támogatók most kisebbségben vannak, „október 2-a után élet-halál harcot kell folytatnunk azért, hogy meg tudjuk változtatni ezeket a döntéseket. Azt sem tudom mondani, hogy ez biztosan sikerülni fog” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor leszögezte: a népszavazás nem pártügy, hanem Magyarország jövőjéről szól. Hozzátette, aki nem megy el szavazni, átadja a döntés jogát másoknak, és elfogadja azt az álláspontot, ami kialakul.

Magyarország az Európai Unióhoz tartozik, és jó hogy ez így van”

A kötcsei találkozóról elmondta: Európa általános állapotáról fog beszélni, szól azokról a bajokról, amelyek elvezették Magyarországot a kvótareferendumhoz, amely egy „általános civilizációs elgyengülés” következménye.

„Az Európai Unió mellett fogok érvelni, amellett, hogy Magyarország az európai közösséghez, és így az Európai Unióhoz tartozik, és jó hogy ez így van” – mondta. Az uniót azonban meg kell változtatni ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat benne – tette hozzá.

Szelídségre hívott a kormányfő

Közlése szerint a kötcsei találkozón Magyarország kiemelkedő gondolkodói, orvosok, mérnökök, tudósok vannak jelen. Arra fogom őket kérni, hogy „szelíden, higgadtan mindent magyarázzunk el az embereknek, vállaljuk a vitákat” – jelezte Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a közelgő pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépésének hatásai mellett szó lesz az ukrán-orosz konfliktusról, a déli európai folyosóról, amelyen át a muszlim bevándorlók áramlanak Európába, és Olaszországról, amelyen keresztül a Földközi-tenger felől „áll invázió alatt az európai közösség”.

 

(MTI)

Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt meg titeket szarunk le, provó libsik.

Amúgy hajrá magyarok! Ahogy 1848-ban, 1956-ban, 1989-ben, most is a magyarok mutatják Európának az utat.

A szar komcsi/libsik miatt 56-ot is 33 évig kellett volna ellenforradalomnak mondani. Most pajtás, nem vagytok abban a helyzetben, hogy ezt újra csináljátok velünk.

Bem biztos, hogy sikerül, de muszáj megpróbálni. Ha még sem kerülhetjük el a migránshadat, akkor ki kell lépni - egy újabb Trianon az országra nézve a teljes megsemmisülést jelentené.

Nem üt meg a guta, köszi az aggódást.

Nagyon kihúzzátok a gyufát, fájni fog nektek.

De azt azért ugye tudod, hogy a népszavazás semmire nem kötelezi az EU-t?
Mint ahogy nyilván azt is tudod, hogy az EU-ban nagyon jól ismerik Magyarország és a magyar miniszterelnök véleményét a kötelező kvótáról.

Ehhez képest a népszavazás 5Mrd Forint és a kampányra is elmegy 3Mrd Forint.

Már többször leírtam: az Alaptörvény módosítás százegynéhány ember döntése lenne. A népszavazás milliók véleményét tükrözi, ezért sokkal nagyobb felhatalmazást ad a kormánynak a tárgyalásokhoz.

Van még Szolidaritás? nem hiszek nekik el semmit, a logojukat is úgy lopták.

A népszavazás eredménye a ME tárgyalási pozicióit fogja erősíteni a Tanácsban, de tudomásul kell vennünk azt, hogy 27,5 tagállam van és a többi döntéseire csak diplomáciai úton tudunk hatni. Más lenne a helyzet, ha több helyen is tartanának szavazást. Igaza van abban, hogy nem biztos a döntések megváltoztatásában.

Ha viszont nem sikerul akkor ki kell lepni.

Tévedsz. Nemzetközileg támadták az Alkotmányunkat.
Idő kérdése, és ezt a szuverenitást is elvenné brüsszel, amint lopakpdva elérik céljukat, az európai egyesült államokat.
Tárgyalni most kell és erős felhatalmazással.
Emlékszem, amikor a jobbik a népszavazást sürgette, akkor annak szükségességét vallottad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés