Kvótareferendum: egyelőre nem biztos az érvényesség

2016. szeptember 12. 11:26
A Závecz Research legutóbbi közvélemény-kutatása szerint már nem biztos, hogy érvényes lesz az október másodikai népszavazás: jelen állás szerint biztosan csak a választók 41 százaléka döntötte el, hogy mire fog szavazni, bár még mindig küszöb felett van a biztos résztvevők aránya. Júliushoz képest a kormányzati kampány ellenére csökkent a kvótát elutasítók aránya.

Megosztó az októberi népszavazás a Závecz Research és az Index közös mérése szerint: a választópolgárok 53 százaléka menne el biztosan szavazni, de csak 41 százalék tudja, hogy igennel (5%), vagy nemmel (36,8%) fog-e szavazni. Tizenegy százalék elmegy, de még nem döntött a szavazatáról, az érvénytelenül szavazók pedig éppen csak megközelítik az egy százalékoz. Biztosan otthon marad a választók 18,8 százaléka, 23,6 százalék pedig még nem döntötte el, hogy elmenjen-e a kvótareferendumra.

(Grafika: Index / Závecz Research)

A lap szerint a Fidesz szavazók kétharmada megy el és támogatja a kormány álláspontját, a Jobbik szavazóknak azonban már kevesebb, mint a fele biztos benne, hogy hasonlóképpen szavaz. A DK híveinek héttizede otthonmaradn, az MSZP szavazói viszont megosztottak: 31 százalék bojkottál, 21 százalék vívódik, 17-20 százalék elmenne, de nem tudja, hogyan szavazzon.

Egy hónapja hasonló eredmény született, bár akkor három százalékkal többen mondták biztosra, hogy nemmel fognak szavazni. A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én még várok más intézetek eredményeire.

gyurcsányi 2004-ben mire biztatta a saját választóit? Segítene valaki?

5 Mrd Forint a népszavazás, 3 Mrd Forint a kampány.
Ez idáig 8 Mrd Forint.
Az eredmény pedig semmire nem kötelezi az EU-t, ami/aki nagyon jól ismeri a magyar álláspontot.

Na ja! A Zindex, mint hiteles forrás. A közvélemény kutatóról már nem is szólva.

Én annak a felmérésnek hiszek, amit én készítek. Ez szerint pedig érvényes lesz a népszavazás és a NEM több lesz kétharmadnál.

A kormány még nem vetett be mindent, majd csak az utolsó napokban. Ezek pedig ütős érvek lesznek és a "demokraták"-nak addigra elfogy a puskaporuk.

A másik: október 2,-ig még lesznek olyan történések, amelyek megmozgatják a bizonytalankodó szavazókat.

Emlékszünk még?

250 ezer eurós ((mintegy 77,7 millió forintos) szolidaritási hozzájárulást fizettetne az Európai Bizottság minden menekült után azokkal a tagállamokkal, amelyek nem hajlandóak befogadni más tagállamból áttelepített menekültet - derül ki a javaslatból. Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő hajmeresztőnek nevezte az ötletet, amely szerinte a tagállamok zsarolását jelenti.

Másként fogalmazva, ugye ez azt jelenti, hogy ennyibe kerül egy migráns, Magyarországnak, ha befogadja.

A mostani kvóta 160 ezer főre került kiszámításra. (Volt ez kevesebb is.)
Tessék ezt átszámolni a 160 ezer főről egymillió főre. Azután tessék figyelembe venni a 9-es szaporulatot. Mi lesz a végeredmény?

Tudom. Nem írom le, hogy mi lehet az, amit még bevetnek.

X-eld ki őket. Én már rég ezt tettem. Felesleges velük társalgást folytatni, mert az értelmes beszédre, vitára alkalamatlanok.

Nem tudod elképzelni? Szerintem, ha gondolkodsz rájössz. Azért nem írom le, mert akkor nem lesz meglepetés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés