A test legyen inkább vidámpark, nem pedig templom

2016. szeptember 13. 13:45

Hercsel Adél
hvg, hu
Megfordítva az állításokat, akár azt is mondhatjuk, hogy az európai nők külsejét a szabad akarat illúziója mellett sem mások, mint a társadalmi elvárások szabják meg a frizurától kezdve a sminken át a szoknya hosszáig.

Egyelőre talán több az indulatunk, mint a józan gondolatunk a burkini körül, ugyanakkor egyvalami egészen biztos: nekünk, akik Európában a fehér ember büszke kolonialista öntudatával muszlim nők szabadságjogairól ítélkezünk, első körben az önvizsgálat lenne a feladatunk. Jól tennék az öltönyös urak, ha előbb a saját asszonyaik háza táján néznének körül, ahol ugyan valóban egyértelműen magasabb a szabadságfok, de csador, nikáb, hidzsáb, burka, és szezonfüggően burkini mégis akad bőven, csupán eddig nem tűnt fel, vagy csak egyszerűen úgy teszünk, mintha ott sem lenne.()

Megfordítva az állításokat, akár azt is mondhatjuk, hogy az európai nők külsejét a szabad akarat illúziója mellett sem mások, mint a társadalmi elvárások szabják meg a frizurától kezdve a sminken át a szoknya hosszáig. Ha nem is mondjuk ki nyíltan, zsigerileg mégis érezzük, hogy egy diáklány, egy anya, egy férjes asszony, egy negyven, ötven, hatvan, stb feletti nő, egy ügyvédnő, egy doktornő, egy óvónő, egy takarítónő az öltözködésében már/még mit/mit nem engedhet meg magának.

Ezen belül különös helyzet az értelmiségi nőké: az ő megjelenésük végképp kikezdhetetlen. Szolid formák, visszafogott szabásvonalak, semleges színek és ékszerek, szubtilisen elvárt férfi külsőhöz idomulás és bizonyos mértékű elnőietlenedés, különben nem vesznek komolyan. Stréberblúz és ceruzaszoknya hiányában, sajnáljuk hölgyem, ön nem minősül elég kvalitásosnak. Illetve kompetensnek. Továbbá intelligensnek. Hovatovább lojálisnak. – Érzi magácska egyáltalán ezeket az idegen szavakat?()

Nem véletlen, hogy az alapvetően férfigondolatokkal vezérelt világban a nők folyton méricskélik, mustrálják egymást. Uniformizálnak. Rivalizálnak. Egymással és saját magukkal tartatják be a férfiak által hozott szabályokat. Épp ezért lehet még mindig létjogosultsága az „úgy volt öltözve, úgy viselkedett” típusú, szintén nagyon ösztönösen, tudat alatt kódolt áldozathibáztatásnak. Mert ez is csak azt üzeni: megérdemli a sorsát az, aki ki mer tűnni, aki más, mint a többiek, aki felhívja magára a figyelmet, vagy csak egyszerűen szemrevalóbbnak született.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A korábbi vidámpark-történet,
ami persze nem a test--templom metaforát érinti csak ugye valami szórakozó-hely nevet,
de olyan jelenet amin anno még nevettünk:


" – Nyugalom. Magát most a kulturális forradalom egyik fontos őrhelyére akarjuk állítani. Eszmeileg, politikailag kell átgyúrnia a dolgokat.

[ ... ]

– Miért Angolpark?

– Ez a neve. Nem mindegy?

A kiszemelt igazgató azonban nem tágít:

– Miért Angolpark? Miért nem Vidámpark vagy Viccpark?

A házigazda felujjong:

– Ez az! – Felvillanyozva ugrik fel a vaságyról. – Torkánál ragadta meg a kérdést! Miért Angolpark!? Hogy az angol imperialista világbirodalom a markába röhögjön? Egy frászt! Vidám Park! Ez kell a magyar dolgozóknak. Csak így tovább, Pelikán elvtárs! Keményen, meg nem alkudva előre a szocialista Vidám Parkért! "

ez a nő egy másik világban él? ahol gonosz férfiak titokban írják a céges dress code-ot? a nőknek elnyomó és kimérten elegáns kiskosztüm, ők maguk meg rövidgatyában és strandpapucsban járnak a tárgyalásokra, törölközővel a vállukon?
ráadásul kiépítettek egy olyan besúgó hálózatot is, ahol már nincs szükség a férfiak felügyeletére, mert a nők egymás kápói, és pengeéles szemekkel nézik, hogy melyikük lazított egy kicsit is a szigorú elvárásokon.

megértem az elkeseredését és a harcát. itt, ebben a világban, ahol én élek, a titkárnőnk nyáron felvehet miniszoknyát is, ha akar. nekem egy esetleges 40fokos kánikulában is kötelező a hosszú nadrág/cipő. ha a saját világában rendet vágott, eljöhetne hozzánk is, hogy minket szemét elnyomó férfiakat is felszabadítson a céges dress code elnyomó uralma alól...

hülye

Most jövök rá: a Vidámpark beolvasztása az Állatkertbe tudat alatt bizonyára a hímsoviniszta férfiak állati ösztöneit elégítette ki :)))

Ezt a sok hülyeséget, amit itt összehordtál, nem semmi munka volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés