Ha rosszul szavaztok

2016. szeptember 13. 7:33

Pápay György
Magyar Nemzet
Ki gondolta volna, hogy Salgótarján megkülönböztetett helyet foglal el a hazai – sőt, újabban az európai – politikai térképen?

„Ki gondolta volna, hogy Salgótarján megkülönböztetett helyet foglal el a hazai – sőt, újabban az európai – politikai térképen? Pedig így kell lennie, máskülönben nem sietnének sorra az ország közjogi méltóságai a nógrádi megyeszékhely polgárainak segítségére, nehogy rossz helyre húzzák az ikszet egy-egy szavazás alkalmával. Emlékezetes, hogy a februári időközi polgármester-választás előtt Kövér László arról beszélt egy lakossági fórumon: ha a város lakói élhető jövőt szeretnének gyermekeik számára, »nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson«. Persze voltak rosszindulatú értelmezők, akik nem az atyai aggodalmat hallották ki a szavaiból, mi több, annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az ilyesfajta revolverezés nem méltó az Országgyűlés elnökéhez. Pedig mi sem logikusabb annál, hogy ha egy település fejlődni szeretne, nem kockáztatja a jövőjét holmi ellenzékieskedéssel.

Azt, hogy a magyar választókat hamarosan ismét az urnák elé szólítják, abból is ki lehet következtetni – már ha valamilyen orbitális véletlen folytán a kormányzati plakátrengeteg elkerülte volna a figyelmünket –, hogy tegnap újabb közjogi méltóság adott iránymutatást a salgótarjániaknak. Maga a miniszterelnök hívta fel a figyelmüket arra – ahogy a szegediekét és a zuglóiakét is –, hogy Brüsszel cselre készül: ha nem boldogul a nemzetállamokkal, majd »leboltolja« a baloldali városvezetőkkel a betelepítést. »Most fog eldőlni, hogy lesznek-e, és ha igen, hol lesznek migránstelepek – mondta tegnap napirend előtti felszólalásában a kormányfő. – Ezért azt tanácsolom a baloldali vezetésű településeknek, hogy legyenek résen, és még inkább menjenek el szavazni október 2-án.«

Reméljük, a salgótarjániak – szegediek, zuglóiak – ezek után tudják, hol a helyük. Orbán Viktor szavainak ugyanis kétségkívül van valóságalapjuk. Annyi legalábbis biztosan, hogy az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz egy alkalommal azt nyilatkozta (Botka László legnagyobb örömére): mivel Szeged »elkötelezett baloldali« város, oda ő bátran küldene menekülteket. Az említett rosszindulatú értelmezők azért ehhez azt is hozzátennék, hogy véletlenül sem hivatalos uniós álláspontról van szó, így ezzel szavazásra buzdítani az érintett települések lakóit nem több egyszerű riogatásnál. Ami talán még Orbán Viktor pártelnökhöz sem méltó, nemhogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Persze a kormányzati és a pártszempontok eleve összekeveredtek ennél a népszavazásnál, ahogy a közpénzek és a pártpropaganda is. A kormány nem sajnálja a milliárdokat egy olyan »tájékoztató« kampányra, amelynek van ugyan valóságalapja, de a benne megfogalmazott állítások nem sokkal tényszerűbbek a fent idézett miniszterelnöki kijelentésnél. Annál, hogy »Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni«, többet érdemelnénk a pénzünkért (a milliárdokba fájó tájékoztatásból ugyanis csak az nem derül ki, mennyi az a »városnyi«, kicsoda-micsoda »Brüsszel«, és akarja-e egyáltalán). De többet érdemelnének a történetesen ellenzéki vezetésű magyar városok is, mint hogy a kormány közölje velük: ha rosszul szavaztok, ti kapjátok majd meg a migránsokat – akár valós veszély az utóbbi, akár nem.

De nézzük a történtek jó oldalát. Míg a salgótarjániakban, szegediekben, zuglóiakban egészséges válságtudat alakulhat ki, addig a Körmendhez hasonló települések lakói fellélegezhetnek. Ahol a magyar kormány készült bármiféle előzetes egyeztetés és a helyi lakosság megkérdezése nélkül menekülttábort nyitni – pontosabban egy városnyi illegális bevándorlót letelepíteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán kiugrasztotta a nyulat a bokorból. Az "elkötelezett baloldali városok" (copyright by Mr. Schulz) most színt vallhatnak. Ha szívük vágya az integráció, a multikulturalizmus, a filantróp befogadás, itt az alkalom, hogy példát mutassanak.

Olyan ez, mint a cigánykérdés. Könnyű Lipótvárosból vagy a Rózsadombról, kellemes karosszékből, panorámás villákban vagy magas belmagasságú pesti körfolyosós bérházakban egalitárius és progresszív elméleteket csiholni. Le kellene költözni az Ormánságba vagy Borsodba, a szabolcsi végekre vagy Zalába, és Valóság nagybácsival karöltve terepszemlét tartani...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés