Hatpontos javaslatot terjeszt elő Magyarország a migrációs csúcson

2016. szeptember 19. 16:52
Magyarország, amely komoly tapasztalatokat szerzett a bevándorlási válságban, hat javaslatot fogalmaz meg az ENSZ migrációs csúcstalálkozóján – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arról is beszélt, hogy szerinte az októberi kvótanépszavazás nagyot fog szólni a világban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország nevében hatpontos javaslatot terjeszt elő a migrációs csúcskonferencián New Yorkban. Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: nagyon helyesnek tartja, hogy az ENSZ foglalkozik a  bevándorlás kérdésével, tekintettel arra, hogy a migráció globális biztonsági kockázattá vált, és „itt az ideje, hogy érzelmileg túlfűtött viták helyett a józan ész talaján állva vitassuk meg ezt a kérdést”. A magyar álláspont szerint a nemzetközi jog talaján kell állni – mondta a magyar diplomácia irányítója, hangsúlyozva: a nemzetközi jog világosan kimondja, hogy a biztonságos élethez való jog alapvető emberi jog, de országok önkényes kiválasztása tartózkodás céljából nem tartozik az alapvető emberi jogok közé.

„Magyarország, amely komoly tapasztalatokat szerzett a bevándorlási válságban, hat javaslatot fogalmaz meg ezen a migrációs csúcstalálkozón” – tette hozzá Szijjártó Péter, aki szerint e javaslatok fontosak annak érdekében, hogy nemcsak Európa, hanem a világ is megoldhassa ezt a globális biztonsági kockázatot.

Szijjártó Péter leszögezte: „Először is a kiváltó okokat kell kezelni, vagyis a segítséget kell odavinnünk ahol a baj van, és nem a bajt kell idehoznunk. Ezért nem szabad inspirálni azokat az embereket, akik Európa környékén mintegy 30-35 milliónyian vannak, hogy induljanak meg Európa irányába”. Második szempontként azt fogalmazta meg: világossá kell tenni, a mindenfajta ellenőrzés nélküli bevándorlási hullám, amely a határaink tömeges megsértéséhez vezet, elképesztő biztonsági kockázatot jelent, s lehetőséget adott a terrorszervezeteknek arra, hogy Európába juttassák a terroristáikat, ezáltal a bevándorlás minden idők legjelentősebb terrorfenyegetettségét hozta el Európában. 

„Harmadrészt világossá kell tennünk,  hogy minden országnak, minden államnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját polgárait. Ezért be kell fejezni azt a képmutató és néha aljas vádaskodást, amelyet azon országokkal szemben folytatnak, amelyek megvédik a saját határaikat, s így a saját állampolgáraikat” – folytatta Szijjártó Péter, s hangsúlyozta: világossá kell tenni azt is, hogy az Európába érkezett illegális bevándorlók 90 százalékát valamifajta bűnbandák, embercsempészek hozták el Európába, így az embercsempészet elleni küzdelmet folytatnunk kell. 

Ötödikként a magyar diplomácia az ENSZ megelőző diplomáciájának erősítését javasolja, annak érdekében, hogy a főleg Európa környékén kialakult krízisek, háborúk, fegyveres konfliktusok ne terjedjenek tovább. „Illetőleg be kell látnia, főleg a nyugati világnak, hogy a demokráciaexport nagyon komoly veszélyekkel jár az olyan területeken, mint például a Közel-Kelet, vagy Észak-Afrika, ahol egészen más kulturális, illetve vallási hátterű emberek élnek, mint például Európában vagy az Egyesült Államokban” – emelte ki a miniszter. 

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter hozzátette: meglátása szerint egyre nagyobb vákuum kezd kialakulni, s nemcsak Európában, hanem szerte a világban a politikai elit és az emberek között a bevándorlás megítélésében. Míg az egyes országok politikai elitje hajlamos arra, hogy érzelmi kérdésként, képmutatóan közelítsen a bevándorlás kérdéséhez, addig az emberek egyre inkább biztonsági kihívásként élik meg ezt a helyzetet. Éppen ezért adja meg Magyarország a lehetőséget a magyar embereknek, hogy világosan elmondják a véleményüket a bevándorlásról. „A magyar emberek egyértelmű döntése nagyot fog szólni Európában és a világban is, és világossá teszi, hogy innentől kezdve az emberek véleményét nem lehet semmibe venni” – fogalmazott Szijjártó Péter a betelepítési kvótákkal kapcsolatos október 2-i népszavazásra utalva.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, most jön a köpködés. De miért is?

Kezdetnek elég lenne egypontos.

Távozzon Juncker, Martin Schulz, Merkel és legyen időközi választás, melynek során az új vezetőket is az uniós polgárok választják meg.

Peti! Érvényes lesz a népszavazás???

"..A jelenlegi választási eljárási törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a választás vagy népszavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok csak személyesen, a külképviseleteken szavazhatnak.."

Azt hiszem volt előterjesztés rá, hogy a külföldön dolgózó magyar lakcímmel rendelkező emberek is ugyanúgy levélben szavazhassanak, ahogy a határon túli magyarok.

Szerintem, hogy ezt nem engedték azzal lőttek egy öngólt. Több százezer ember dolgozik külföldön és nem hiszem, hogy a nép savazás miatt haza vagy esetlegesen a tartózkodási helyétől több száz km lévő külképviseletekre utaznának, azért hogy ott órákat álljanak sorba.

Lehet, hogy ők lesznek a mérleg nyelve az érvényesség tekintetében.

Na ja! Volt négypontos is ami meg akarta menteni az EU-t.

Ki mondta kinek és mikor?

AMIKOR ELKEZDŐDÖTT A TANÁCSKOZÁS, GYURCSÁNY FELÁLLT ÉS KÖZÖLTE, KIDOLGOZOTT NÉGY PONTOT EURÓPA MEGMENTÉSÉRE, AMIT SZERETNE ISMERTETNI. AZ ELNÖKLŐ SARKOZY AZT VÁLASZOLTA:
MINISZTERELNÖK ÚR, MÉG SENKI NEM HALLOTT OLYAT, HOGY A BETEG AKARJA GYÓGYÍTANI AZ ORVOST. NE AZ AKARJON TANÁCSOT ADNI NEKÜNK, AKI A SAJÁT ORSZÁGÁNAK A GAZDASÁGÁT ELKÚRTA.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés