Orbán ne itt legyen bátor, hanem Brüsszelben!

2016. szeptember 19. 10:50

Schiffer András
Népszabadság
A tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz. Interjú.

Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?

Nem megyek el szavazni.

Miért?

Az LMP még társelnökségem alatt kialakított álláspontja az, hogy nem vesz részt a népszavazási kampányban, de aki el akar menni, az csak nemmel tud válaszolni a kérdésre. Arról van szó, hogy amennyiben a krízist belobbantó meghívóleveleket egyes magországok nemzeti hatáskörben bocsátották ki, a válságnak nem létezhet olyan megoldása, amelyből kihagyják a nemzeti parlamenteket. A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen. A kormányzati propaganda, amely csúcsra jár adóforintokból, önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén.

Azzal kapcsolatban is vannak aggályaim, hogy a kérdés, a kényszerbetelepítés fogalma mennyire értelmezhető jogilag, ráadásul a kormány jogorvoslati eljárást indított a kvótáról az Európai Bíróságon, amit egyébként támogattunk is. De a legfontosabb: ha a Fidesznek szűk parlamenti többsége lenne és rosszul állna a közvélemény-kutatásokban, akkor a politikai indokát érteném annak, hogy a miniszterelnök meg kívánja támasztania a hátát Brüsszelben. Csakhogy mindenki pontosan tudja: ha van egy ember az Európai Tanácsban, aki mögött robosztus mind a törvényhozási, mind pedig a társadalmi támogatás a hazájában, az Orbán Viktor. Ráadásul Orbán nem csak a kormánypártokra támaszkodhat: az összes, parlamenti frakcióval rendelkező párt elutasítja a kötelező menekültkvótát, pontosabban a nemzeti hatáskör megkerülését.

Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Ne itthon legyen bátor, ráadásul sok milliárd forintért, hanem Brüsszelben! Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz. A Habony-művek az év elején azért fundálta ki a népszavazási trükköt, mert úgy látta, hogy kezd kifulladni a migrációs téma, más sztorija a Fidesznek nincsen, ezért elemi érdekük, hogy 2018-ig másról se beszéljünk. Ehhez én nem szeretnék asszisztálni. Menjenek a fenébe! Amúgy, ha már állampolgári részvétellel akarjuk megvédeni a nemzeti szuverenitást, rendeljen el a kormány népszavazást Paks2 ügyében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 189 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés