Orbán ne itt legyen bátor, hanem Brüsszelben!

2016. szeptember 19. 10:50

Schiffer András
Népszabadság
A tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz. Interjú.

Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?

Nem megyek el szavazni.

Miért?

Az LMP még társelnökségem alatt kialakított álláspontja az, hogy nem vesz részt a népszavazási kampányban, de aki el akar menni, az csak nemmel tud válaszolni a kérdésre. Arról van szó, hogy amennyiben a krízist belobbantó meghívóleveleket egyes magországok nemzeti hatáskörben bocsátották ki, a válságnak nem létezhet olyan megoldása, amelyből kihagyják a nemzeti parlamenteket. A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen. A kormányzati propaganda, amely csúcsra jár adóforintokból, önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén.

Azzal kapcsolatban is vannak aggályaim, hogy a kérdés, a kényszerbetelepítés fogalma mennyire értelmezhető jogilag, ráadásul a kormány jogorvoslati eljárást indított a kvótáról az Európai Bíróságon, amit egyébként támogattunk is. De a legfontosabb: ha a Fidesznek szűk parlamenti többsége lenne és rosszul állna a közvélemény-kutatásokban, akkor a politikai indokát érteném annak, hogy a miniszterelnök meg kívánja támasztania a hátát Brüsszelben. Csakhogy mindenki pontosan tudja: ha van egy ember az Európai Tanácsban, aki mögött robosztus mind a törvényhozási, mind pedig a társadalmi támogatás a hazájában, az Orbán Viktor. Ráadásul Orbán nem csak a kormánypártokra támaszkodhat: az összes, parlamenti frakcióval rendelkező párt elutasítja a kötelező menekültkvótát, pontosabban a nemzeti hatáskör megkerülését.

Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Ne itthon legyen bátor, ráadásul sok milliárd forintért, hanem Brüsszelben! Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz. A Habony-művek az év elején azért fundálta ki a népszavazási trükköt, mert úgy látta, hogy kezd kifulladni a migrációs téma, más sztorija a Fidesznek nincsen, ezért elemi érdekük, hogy 2018-ig másról se beszéljünk. Ehhez én nem szeretnék asszisztálni. Menjenek a fenébe! Amúgy, ha már állampolgári részvétellel akarjuk megvédeni a nemzeti szuverenitást, rendeljen el a kormány népszavazást Paks2 ügyében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vetojogat amugy tenyleg illene hasznalnia ezugyben, meg az oroszellenes szankciok ugyeben.

Schiffer András a bátor harcos.

Mottója; Én kinyilatkoztattam, ti bizonyítsátok be, hogy igazam van. Ha nem tudjátok bizonyítani akkor orbánisták vagytok.

A két dolgot nem kell egybemosni.

Az Európa Tanácsban (kormányfők tanácskozása) nem került szóba a kötelező kvótarendszer. Egyelőre még csak tervezet formában van a bizottságánál. Így nincs mit megvétózni.
A korábbi bizottsági döntés pedig az Európa Bíróságon van a magyar és szlovák kormány jóvoltából. Várhatóan a közeljöveőben tárgyalja a bíróság és jövő tavasszal lesz határozathozatal.

A népszavazás pedig a jövőről szól. Arról hogyha a bizottság a tervezetét beviszi az Európa tanácsba.

„Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?

"Nem megyek el szavazni."

Most akkor miről beszélsz?
Máig azt hittem, hogy Cohn Bendit meg Berni távol áll tőled, csak a bohóckodás és a próba kedvéért csináltad, amit csináltál.
Be kell látnom, tévedtem. Tudsz te kirívóan ráerősíteni a családi múltra is.
Olyan Jávor Benedekes vagy.

Visszavonult:-)
Hányszor?

"Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van." - mondja Schiffer András.
Azt viszont nem teszi hozzá, hogy nem a tanács, hanem a bizottság tárgyalta.

Azt is elfelejti, hogy a vétójog akkor erős, ha azt az országgyűlés megerősíti. Az országgyűlés megerősítése pedig akkor a legnagyobb, ha a választók többsége felsorakozik mögéje. Ezt szolgálja a népszavazás.

Aki Cohn Bendittel parolázott az olyan is. Schiffer hiába tagadja akkor is az SZDSZ szellemiségét követi.

Amiben Schiffer téved: Semmit nem érünk Orbán vétójával. Ha Európa elesik, akkor mi is bajban vagyunk.
A népszavazás értelme éppen az európai politikai tében értelmezhető, hogy felrázza a közvélményt, rávilágítson a mai migrációs politika katasztrofális hatásaira, cselekvésre bírja az embereket saját vezetői önsorsrontásával szemben.

Te, tunya!
Most már rólad is kezd kialakulni a kép!
Még csak az kétséges, hogy balról vagy-e Jobbikos (ami akár természetes is lehetne), vagy az LMP-től vagy-e DK-s?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés