Orbán ne itt legyen bátor, hanem Brüsszelben!

2016. szeptember 19. 10:50

Schiffer András
Népszabadság
A tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz. Interjú.

Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?

Nem megyek el szavazni.

Miért?

Az LMP még társelnökségem alatt kialakított álláspontja az, hogy nem vesz részt a népszavazási kampányban, de aki el akar menni, az csak nemmel tud válaszolni a kérdésre. Arról van szó, hogy amennyiben a krízist belobbantó meghívóleveleket egyes magországok nemzeti hatáskörben bocsátották ki, a válságnak nem létezhet olyan megoldása, amelyből kihagyják a nemzeti parlamenteket. A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen. A kormányzati propaganda, amely csúcsra jár adóforintokból, önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén.

Azzal kapcsolatban is vannak aggályaim, hogy a kérdés, a kényszerbetelepítés fogalma mennyire értelmezhető jogilag, ráadásul a kormány jogorvoslati eljárást indított a kvótáról az Európai Bíróságon, amit egyébként támogattunk is. De a legfontosabb: ha a Fidesznek szűk parlamenti többsége lenne és rosszul állna a közvélemény-kutatásokban, akkor a politikai indokát érteném annak, hogy a miniszterelnök meg kívánja támasztania a hátát Brüsszelben. Csakhogy mindenki pontosan tudja: ha van egy ember az Európai Tanácsban, aki mögött robosztus mind a törvényhozási, mind pedig a társadalmi támogatás a hazájában, az Orbán Viktor. Ráadásul Orbán nem csak a kormánypártokra támaszkodhat: az összes, parlamenti frakcióval rendelkező párt elutasítja a kötelező menekültkvótát, pontosabban a nemzeti hatáskör megkerülését.

Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Ne itthon legyen bátor, ráadásul sok milliárd forintért, hanem Brüsszelben! Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz. A Habony-művek az év elején azért fundálta ki a népszavazási trükköt, mert úgy látta, hogy kezd kifulladni a migrációs téma, más sztorija a Fidesznek nincsen, ezért elemi érdekük, hogy 2018-ig másról se beszéljünk. Ehhez én nem szeretnék asszisztálni. Menjenek a fenébe! Amúgy, ha már állampolgári részvétellel akarjuk megvédeni a nemzeti szuverenitást, rendeljen el a kormány népszavazást Paks2 ügyében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vetojogat amugy tenyleg illene hasznalnia ezugyben, meg az oroszellenes szankciok ugyeben.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. szeptember 19. 11:09

Schiffer András a bátor harcos.

Mottója; Én kinyilatkoztattam, ti bizonyítsátok be, hogy igazam van. Ha nem tudjátok bizonyítani akkor orbánisták vagytok.

A két dolgot nem kell egybemosni.

Az Európa Tanácsban (kormányfők tanácskozása) nem került szóba a kötelező kvótarendszer. Egyelőre még csak tervezet formában van a bizottságánál. Így nincs mit megvétózni.
A korábbi bizottsági döntés pedig az Európa Bíróságon van a magyar és szlovák kormány jóvoltából. Várhatóan a közeljöveőben tárgyalja a bíróság és jövő tavasszal lesz határozathozatal.

A népszavazás pedig a jövőről szól. Arról hogyha a bizottság a tervezetét beviszi az Európa tanácsba.

Válaszok:
Csigorin | 2016. szeptember 19. 14:58

„Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?

"Nem megyek el szavazni."

Most akkor miről beszélsz?
Máig azt hittem, hogy Cohn Bendit meg Berni távol áll tőled, csak a bohóckodás és a próba kedvéért csináltad, amit csináltál.
Be kell látnom, tévedtem. Tudsz te kirívóan ráerősíteni a családi múltra is.
Olyan Jávor Benedekes vagy.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. szeptember 19. 11:18

Visszavonult:-)
Hányszor?

"Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van." - mondja Schiffer András.
Azt viszont nem teszi hozzá, hogy nem a tanács, hanem a bizottság tárgyalta.

Azt is elfelejti, hogy a vétójog akkor erős, ha azt az országgyűlés megerősíti. Az országgyűlés megerősítése pedig akkor a legnagyobb, ha a választók többsége felsorakozik mögéje. Ezt szolgálja a népszavazás.

Aki Cohn Bendittel parolázott az olyan is. Schiffer hiába tagadja akkor is az SZDSZ szellemiségét követi.

Válaszok:
Morgen | 2016. szeptember 19. 11:30

Amiben Schiffer téved: Semmit nem érünk Orbán vétójával. Ha Európa elesik, akkor mi is bajban vagyunk.
A népszavazás értelme éppen az európai politikai tében értelmezhető, hogy felrázza a közvélményt, rávilágítson a mai migrációs politika katasztrofális hatásaira, cselekvésre bírja az embereket saját vezetői önsorsrontásával szemben.

Te, tunya!
Most már rólad is kezd kialakulni a kép!
Még csak az kétséges, hogy balról vagy-e Jobbikos (ami akár természetes is lehetne), vagy az LMP-től vagy-e DK-s?

Élnie KELL vele, egyébként hitelét veszítené.

Akinek esze van, "rákényszeríti" a vétóra.

Bocsáss meg egy OFFtopik miatt T.csápos: Én kivülálló vagyok Dögével való diskurálásotokban, de rákérdeznék itten A bizonyos H.C.Strache V4-csatlakozás topikban elhangzott megjegyzésedre:

Melyik államra gondolsz?

"Magyarországnak kizárólag egyetlen szövetségesre lenne szüksége, fehér keresztény testvérnépünkre."


Én a székelyeket ismerem mint közkeletüen ismert fehér keresztény testvérnépünk. Ráhibáztam-é ,hogy tán te is ugyanarra gondolsz (de mint államra)?
Vagy mi más??

Nincs jelentősége, hogy Navracics megszavazta, vagy nem, mert a bizottságomban többségi szavazat számít. Egyébként még senki nem bizonyította, hogy Navracsics megszavazta a kötelező kvótát.

"Csakhogy mindenki pontosan tudja: ha van egy ember az Európai Tanácsban, aki mögött robosztus mind a törvényhozási, mind pedig a társadalmi támogatás a hazájában, az Orbán Viktor" - mondja Schiffer.

Az ügyvéd úr is tudja, hogy a közvéleménykutatás nem azonos egy népszavazással, mint ahogy azt is; a törvényhozásban a pártok bármikor kifarolhatnak. Egy népszavazásra támaszkodva azonban lehet törvényt hozni, amely megakadályozza a pártok későbbi kihátrálását, vagy egy másik kormány esetleges elfogadását a kötelező kvótának, amely jelenleg a bizottság szekrényében fekszik és előterjesztésre vár.

Válaszok:
ÁrPi | 2016. szeptember 19. 12:57

"miért van az, hogy itt a mandin az értelmesebb jobbosok is inkább arra használják az eszüket, hogy csúsztassanak, megvezessenek másokat?"


Álljcsakle Ábelke! Vedd észre: a diskurálás itteni kiindulásaképpen VAN AZ alábbi:


Miértvan az hogy az értelmesebb bal-ellenzéki azaz

Schiffer egy kicsi csúsztat: Orbán nem vétózhatta meg a kvótát, mert mivel látták a Európai Bizottságban, hogy az Európai Tanácsban megvétózzák a határozatot (köztük Orbán), ezért az Európai Unió Tanácsába nyújtották be azt, ahol a bár a magyar , szlovák csh küldöttség nem szavazta meg, de itt elegendő volt a minősített többség szavazata.

Erről még vita van ők s mi között, hogy elegendő-e. De nagyon azon vannak Brüsszelben, hogy elégnek tekintsék.

((Jeti nick és Mutimi nick kommentjeit gyúrtam egybe.))

Tudja ezt Schiffer , de nem szívesen bontja ki az "igazság eme szeletét" ( Year 10. :) mert AZ már

explicite a szavazásra és NEMMEL szavazásra irányítaná / futtatná ki a szófűzéseit...

Más a vétójog és más a társadalmilag felhatalmazottság.
Lehet, hogy azért húztál ki a politikából, mert ezt se érted?

Jólvanhát, köszönöm a részválaszt.

Melyik állam az amire gondoltál?

(OFFtopik)
Ööö..hmm..oroszországi testvérnépeink...akkor

Hadd kérdezzek még..Ez a fajta rokonságelmélet azzal a rokonságelmélettel is koherens amelyiket az MTA finnugorista álláspontjaként ismerhetünk??

Aztán meg mi ez hogy:

"Másrészről mindannyiónkban folyik némi szláv vér."

Nadehát imigyen Tunyacsáp, az általad negativan kritizált V4 csehei,tótjai,lengyelei is mind szláv vérek, akkor ezeket elsődlegesen határozottan elvetve és a helyettük inkább orosz testvérnépünket

milyen "Szebb Jövő" -ként komálod???

"Arról van szó, hogy amennyiben a krízist belobbantó meghívóleveleket egyes magországok nemzeti hatáskörben bocsátották ki, a válságnak nem létezhet olyan megoldása, amelyből kihagyják a nemzeti parlamenteket. A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen."
A hajó süllyedésközeli állapotba került, a léken át beáramló víz elárasztotta a hajótér nagy részét.
Schiffer: ne nyúljon senki a szivattyúkhoz, várjuk meg, míg a "léket belobbantó torpedókat egyes magországok nemzeti hatáskörben " visszarendelik...
Addig pedig mindenki bámulja a látóhatárt, míg a szeméig ér a víz.
Ha menteni akar, kimerni a vizet, és bekapcsolni a szivattyúkat, az " önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén."

Jó, mostmár kezdem érteni miről szólt a mondókád.

Igen, ebben a temaban valoban.

Azonban a masik temaban erthetetlen szamomra, hogy Magyarorszag miert nem vetoz. Aligha kell magyarazni, miert nem tamogathatunk olyan politikat, amely anyaorszagot szankcioz azert, ha hatarontuli testverei ki mernek allni magukert egy elnyomo hatalommal szemben.

igen, erre mondta OV hogy jogaszkodasi trukk, a Bizottsaggal akarnak elfogadtatni olyat, amit a Tanaccsal kene.

"kérdezik ezt (némileg jogosan) a KISZ titkárokból lett fideszesek..."

Képzeleh a képzelt beteg.

Válaszok:
Morgen | 2016. szeptember 20. 22:40
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés